Hjem
Universitetsmuseet i Bergen
Mumier

Mumier med overraskende hemmeligheter

Mumiene ved Universitetsmuseet i Bergen er nå behandlet i CT-skanner ved Haukeland universitetessykehus. Dette gav mange nye resultater og overraskelser for forskerne Pål Steiner og Frode Storaas.

Hovedinnhold

Teshemmin, prestedatteren fra rundt Kleopatras tid omkring Kristi fødsel, viser seg å ha hatt en ansiktsmaske som er blitt røvet fra henne. Stygge spor etter dette sees på mumien og er også svært tydelig på CT-bildene av ansiktet hennes. Men avtrykk etter masken kan sees på bandasjene der vi tydelig ser øyenbryn og vakkert utformete øyne. Såret ved nese og munn kan tyde på at deler av mumien har sittet fast da masken ble revet av. Kankje kan det være disse mumierestene vi finner spredt i bunnen av kisten.

Mann 1239 har vi kalt den ellers navnløse mannen i den andre kisten. Han avslørte seg som en meget sterk, muskuløs og tilsynelatende frisk herre. På hodet hadde han en kalott av et materiale vi ikke ennå vet hva er, men som har mindre tetthet enn bein i alle fall. Dødsårsaken vet vi ennå ikke.

Krokodillen viser seg også å være hel og fin. Det var vanlig å dyppe slike dyr direkte i harpiks. Vår krokodille har ingen bandasjer eller annet på kroppen.

Katten viste seg å være liten, så liten at den ikke så lett lot seg skille fra bandasjer og harpiks omkring. Men hode, nakke, rygg og for- og bakbein samt hale er synlig.

Bildene er midlertidige kopier. Vi kommer tilbake med mer informasjon og flere bilder fortløpende.

NY NETTSIDE OM DET NYE MUMIEPROSJEKTET (sees best i Explorer)

Flere bilder av mumiene

NRK-Vestlandsrevyen 13. feb-09

NRK-Vestlandsrevyen 11. feb-09

NRK-Vestlandsrevyen 9. feb-09

Mumier på forskning.no

Mumiene bæres ut

De første resultater

Nettutstillingen Evig Liv

På Høyden følger skanningen

På Høyden følger granskingen av Teshemmins kiste