Universitetsmuseet i Bergen

Nyhetsarkiv for Universitetsmuseet i Bergen

Den ghanesiske forskeren Museum Maxwell Billah ble nylig tildelt den prestisjetunge internasjonale ARPPIS prisen for sitt arbeid på fruktfluer av familien Tephritidae. Han påviste arten Bactrocera invadens i Øst-Afrika. Den kunnskapen kan redde millioner av frukttrær i over 30 land på det afrikanske kontinentet.
Milde vårdagar driv no fram blomstrane på dei tidlege rhododendronartene frå Asia. Det er ekstra stas med desse tidlege og fine blomane som me no må ta oss tid å glede oss over, før hovudfloret til dei kultiverte sortane tar til om vel ein månad.
Hvordan er vitenskapen tidligere brukt som "dokumentasjon" av menneskers form og egenskaper? Dette er tema i artikkelen " Dyr eller menneske- beinharde bevis" som du finner i Årbok for Bergen Museum 2007- 2008. Et aktuelt tema - ikke minst nå i Darwin-året.
Faktisk har ikkje gartnarveteran Jon Kleveland vore så flink til å bruke hanskane sine. Men derimot har han flittig brukt sitt rutinerte ”steinauge” og handlag når han dei 10 siste åra har bygd opp fjellhagen og steinmurer elles i Arboretet og Botanisk hage.
Søndag 15. mars var det duket for Arkeologisk dag på De kulturhistoriske samlinger.
Overskriften "Kiste i eketre, senreneaissance, med bibelske motiver" rommer absolutt alt Bergen Museum i sin tid mente å vite om en kiste. Hvor den kom fra, hva den forestilte og når den kom, visste man imidlertid ingenting om. Les Henrik von Achens artikkel i Årbok for Bergen Museum.
Det er no startet opprustning av Gamlehagen ved Fana Folkehøgskule på Milde. Besøkende vil då lettare kunne kome til for å sjå på krokus og dei ca 350 år gamle buksbom trea.
Våren er i anmarsj. Nå blomstrer de første rhododendronplantene
Geolog Øystein Jansen fra Bergen Museum er sammen med filosof Lars Svendsen kåret som årets beste formidler ved Universitetet i Bergen. Det er klart når nå årets Meltzerpris blir utdelt 9. mars.
Verdens mest enestående samling av historiske hester finnes på Bergen Museum. Dette skyldes blant annet en departemental bestemmelse fra 1918.