Universitetsbiblioteket

Nyhetsarkiv for Universitetsbiblioteket

Forhandlingene med de fire største akademiske forlagene, Elsevier, SpringerNature, Wiley og Taylor & Francis, er over en måned på overtid. Dette er status for tilgang til tidsskriftene.
Alle UiBs fakulteter går nå over til digitale litteraturlister. Tre fakulteter er allerede i gang med digitale lister for vårens emner.
I Billedsamlingens vinduer åpner nå en helt ny utstilling. "En mangfoldig skattkiste" er tittelen på utstillingen som presenterer spennende og ukjente skatter fra Spesialsamlingenes fire enheter: Billedsamlingen, Manuskript- og librarsamlingen, Språksamlingane og Skeivt arkiv.
Forlagsforhandlingene med Elsevier, Springer, Wiley og Taylor & Francis, går nå på overtid, og vi kan komme til å miste tilgang til vitenskapelige artikler første februar.
Norske universitet og høgskoler har avtale om tilgang til vitenskapelig litteratur med flere akademiske forlag. Nå forhandles flere avtaler med fokus på at alle norske vitenskapelige artikler finansiert av offentlige midler skal være åpen tilgjengelige innen 2024.
Hvordan tenkte Vilhelm Bjerknes da han var 20 år? Hvorfor var vitenskapsmiljøet i Bergen skeptisk til Einstein? Tidsskriftet Naturen helt tilbake til 1877 er digitalisert.
Billedsamlingen har åpnet 3 nye utstillinger i det siste – med Sophus Tromholt, Jul og FN-fotograf Jørgen Grinde som tema.
I høst møter norske universiteter de fire største forlagene – Elsevier, Springer, Wiley og Taylor & Francis – ved forhandlingsbordet. I potten ligger nesten 200 millioner kroner og åpen tilgang til offentlig finansiert forskning står på spill. Dersom forhandlingene strander risikerer vi å miste tilgang til å lese forlagenes tidsskrift.
Armenere besøkte denne uken Universitetsbiblioteket i Bergen for å lære mer om Open Access
På Universitetsbiblioteket var det kake til lunsj måndag. I forslaget til statsbudsjett ligg det inne to millionar ferske kroner til Norsk Ordbok.
Litteraturlistene kommer nå over i den digitale tidsalderen, slik at du med få tastetrykk kan hente inn referanser, gi studentene tilgang til listen via Mitt UiB og be om digitalisering til Litteraturkiosken.
Verdiene og ideene 1700-tallet ga oss – ytringsfrihet, menneskerettigheter, toleranse, religionsfrihet, folkestyre – er under stadig press. Men hvordan oppsto de, og hvordan fikk de fotfeste? Noe av dette får du svar på under en boklansering, hos spesialsamlingene, 21.juni kl 14:00
Fra og med i år vil ikke lenger Universitetsbiblioteket gi ut rapporter i serien «Vitenskapelig publisering ved Universitetet i Bergen» i trykt form. Papirversjonen er nå erstattet med en nettportal som fortløpende vil synliggjøre universitetets publiseringsaktivitet over tid sammenlignet med andre norske breddeuniversitet.
Over 70 deltakere møtte opp PhD dagen på det Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Deltagerne syntes at de hadde fått veldig mye igjen for å møte opp.
Torsdag ble Sophus Tromholts samlinger vist fram for lederen av den norske UNECO-kommisjonen Tora Aasland og ordføreren i Kautokeino Johan Vasara, samtidig diskuterte man hvordan disse unike bildene kan formidles best mulig.
Gjesteforelesning ved Daniel Apollon, torsdag 19. April 2018. Kl. 12:00-13:00, Bibliotek for humaniora.
Universitetsbibliotekets direktør, Maria-Carme Torras i Calvo ble før påske vagt til ny leder for Universitet og Høgskolerådet-Bibliotek (UHR-Bibliotek). UHR-Bibliotek er en fellesstrategisk enhet som består av representanter på øverste ledernivå fra alle bibliotekene ved universiteter og høgskoler som er medlem av UHR. UHR-Bibliotek skal drive strategisk og koordinerende arbeid ved å være en... Les mer
Da Norsk Bibliotekforening, avdeling Hordaland, delte ut prisen for årets bibliotek Hordaland 2017, var det gledelig nok Universitetsbiblioteket ved Bibliotek for medisin som vant.