Hjem
Universitetsmuseet i Bergen
Utstilling

Tidlig menneskelig atferd

Universitetsmuseet i Bergens nye utstilling "Tidlig menneskelig atferd" er utformet for å gi publikum en dypere forståelse av menneskets tidlige utvikling og opprinnelse. Åpen fra fredag 26. mai 2023.

Blombos Cave
Foto/ill.:
Zarco Tankozic

Hovedinnhold

SapienSC senteret, som består av et internasjonalt forskerteam med spesialister innenfor arkeologi, psykologi og klima, leder utgravninger ved tre steder i Sør-Afrika: Blombos Cave, Klipdrift og Klasies River. De har gjort flere oppsiktsvekkende funn, inkludert verdens eldste tegning som ble oppdaget i Blombos Cave.

Besøkende på utstillingen vil få innsikt i hvordan arkeologi, psykologi og klimatologi kombineres for å skape ny forståelse. Funnene granskes i detalj, lag for lag, sted for sted, på en måte som aldri før har blitt gjort. Funn fra flere arkeologiske steder, inkludert Blombos-hulen, antyder at det har vært et vippepunkt i tidlig menneskelig utvikling for rundt 100 000 til 70 000 år siden.

Forskerne har funnet en rekke imponerende funn i Blombos-hulen, inkludert verdens eldste tegning, inngraverte okersteiner, halssmykker laget av havskjell og bearbeidede bein- og steinredskaper. Det som gjør disse funnene spesielt fascinerende er at de er svært godt bevart. Huleåpningen ble ikke åpnet opp igjen før rundt år 2000, da landskapet hadde endret seg og gjort huleåpningen synlig igjen.

Oppdagelsen av hulen ble gjort av professor Christopher Henshilwood, som fant den på familiens eiendom. Flere av disse oppdagelsene har blitt publisert i anerkjente vitenskapelige tidsskrifter som Nature og Science.

Utstillingen gir besøkende en unik mulighet til å utforske fascinerende oppdagelser og innsikter i oppførselen til våre tidlige forfedre, se verdens eldste tegning og møte teamet bak det hele. Med sjeldne gjenstander, interaktive utstillinger og multimedia installasjoner, gir utstillingen om “Tidlig Menneskelig Atferd” et vindu inn i verdenen til våre tidlige menneskelige forfedre og forskerne som utforsker det. Besøkende vil reise gjennom tid, fra fremkomsten av Homo sapiens i Afrika for over 200 000 år siden til i dag, lære om sosiale systemer, kunst, og teknologi som ble utviklet av tidlige menneskelige samfunn. Utstillingen er et must for alle som er interessert i menneskets utvikling og opprinnelse.

"Vi er begeistret for å kunne bringe denne utrolige utstillingen til publikum. Dette er en enestående mulighet til å utforske den fascinerende historien til vår art og få en dypere forståelse av vår evolusjon." 

"Denne utstillingen understreker det sterke samarbeidsforholdet som har utviklet seg mellom Norge og Sør-Afrika de siste 30 årene. Vi er stolte av å presentere den fascinerende forskningen til våre SapienCE-forskere for en bredere publikum."
                                          Christopher Henshilwood,
                                          direktør for Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE)

Hovedkurator for utstillingen er Åshild F. S. Thorsen har ledet kuratorteamet som har intervjuet SapienCEs ledende arkeologer, klimaforskere og psykologer for å produsere en utstilling som gir en omfattende titt på opprinnelsen til menneskelig atferd, og utforsker nøkkeltemaer som språkutvikling, verktøyproduksjon og sosial organisasjon.