Hjem
Universitetsmuseet i Bergen
Utstilling

Steinalderens billedspråk

Hva kan steinalderens bergkunst fortelle oss om menneskene som levde tusenvis av år før oss? 18. november åpner det en ny utstilling om steinalderens billedspråk ved Universitetsmuseet i Bergen. Opplev helleristninger fra en helt annen tid, tusener av år tilbake - og få et innblikk i den pågående forskningen på bergkunsten og samfunnet som lagde den.

Bergkunst
Foto/ill.:
UM/UiB

Hovedinnhold

 Spor fra steinalderen  

Gjennom tusenvis av år har mennesker hugget, malt, slipt og skåret bilder og figurer inn i bergflater og stein. Bergkunst finnes over hele verden, og i Norge finner vi slike uttrykk i hele landet, fra både stein- bronse- og jernalderen.  

Denne utstillingen er ment å gi et innblikk i hvordan det forskes og arbeides med denne tematikken, med særlig vekt på bergkunsten fra steinalderen. Hvem laget figurene, når skjedde dette, og hvorfor ble de laget? Hvilken kunnskap kan vi trekke ut av disse bildene?  

Søken etter kunnskap 

Selv om det er vanskelig å finne sikre svar på disse spørsmålene, kan figurene gi et innblikk i steinalderens billedspråk og tankesett. 

– Gjennom et par hundre år med arkeologiske undersøkelser og bruk av stadig flere vitenskapelige metoder har vi oppnådd unik kunnskap om steinaldersamfunnet. Etter hvert har vi også fått mer kunnskap om bergkunst, selv om det ikke er helt klart hvorfor den ble laget, forteller Trond Lødøen, arkeolog og forsker ved Universitetsmuseet i Bergen. 

– I de mange tusen år gamle fremstillingene av motiver er det fortsatt bevart kunnskap om tidligere tiders tankesett som det arbeides med å avkode og forstå, sier Lødøen. 

Et fantastisk visuelt kulturminne 

– Nåværende rektor, Margareth Hagen, ga oss en stilling ved museet koblet til bergkunst. Det gjør at vi får et bedre grep på dette fantastiske visuelle kulturminne, noe denne utstillingen er et godt eksempel på, sier Björn Nilsson, instituttleder ved kulturhistorisk avdeling ved Universitetsmuseet i Bergen.