Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
FN-HAVKONFERANSE 2017

UiB brukte mottakelse for å bygge partnerskap

– Det å ha egen mottakelse på FNs havkonferanse var utrolig verdifullt for å bygge videre på eksisterende samarbeid og etablere nye partnerskap, sier marin dekan ved UiB, Jarl Giske.

Fra Universitetet i Bergens mottakelse 7. juni, under FNs store havkonferanse i New York, der bærekraftig hav var tema. Rajesh Chandra fra University of South Pacific taler til de 120 deltakerne på mottakelsen.
POPULÆRT ARRANGEMENT: UiBs mottakelse i samarbeid med flere partnere under FNs havkonferanse var godt besøkt. Her ser vi vice-chancellor for University of the South Pacific, Rajesh Chandra, snakke til forsamlingen like før annonseringen av et nytt partnerskap med UiB.
Photo:
Sverre Ole Drønen, UiB

Main content

Han kom nylig tilbake fra FNs havkonferanse i New York, som fant sted i tidsrommet 5.-9. juni. Her avholdt Universitetet i Bergen (UiB) en egen stor mottakelse, som ble besøkt av 120 interesserte fra et bredt spekter av deltakere på konferansen. Mottakelsen ble arrangert i samarbeid med University of the South Pacific, IOC-UNESCO, Norges FN-delegasjon og NIFES.

Overveldende respons

Foruten folk fra akademia og embetsverk var det statsledere, diplomater, personer tilknyttet ulike FN-organisasjoner og -delegasjoner, politikere, frivillige organisasjoner og privat sektor tilstede på arrangementet tidlig på kvelden 7. juni.

– Vi ble rett og slett overveldet over responsen, for i utgangspunktet hadde vi planlagt en mottakelse for 70 personer. Når det så dukket opp 120 interesserte var det over all forventning, forteller Jarl Giske og fortsetter:

– I tillegg var det ikke hvem som helst som dukket opp på mottakelsen vår. Foruten at våre partnere fra University of the South Pacific stilte opp for å lansere et nytt felles marint professorat i Stillehavet, så var det en rekke ledere i akademia og embetsverk samt opinionsdannere i FN-systemet tilstede på mottakelsen vår.

Prominente gjester

Blant de prominente gjestene kunne vi finne Utenriksdepartementets statssekretær Tone Skogen og generalsekretærene for både Pacific Islands Forum og Pacific Islands Development Forum samt ledende representanter for IOC, UNDP, IUCN, Norges FN-delegasjon, Fiskeridepartementet, Havforskningsinstituttet, NIFES, NCE Seafood, Norsk Polarinstitutt, KDM (Tyskland), GEOMAR (Tyskland), Marine Institute (Irland), JPI Oceans (EU-Rådet), CSIRO (Australia), UWA (Australia), NOAA (USA), OFI (Canada), SPREP (Samoa), Forum Fisheries Agency (Salomonøyene), m.fl.

– Vi traff virkelig en nerve med arrangementet vårt. Blandingen av faglige bidrag, kultur og mingling skapte en avslappet atmosfære, der folk kunne møte andre haventusiaster, sier professor Edvard Hviding fra Institutt for sosialantropologi, som var en av UiBs pådrivere for partnerskap på konferansen, og fortsetter:

– Mangfoldet av gjester gjorde at mottakelsen også ble en spennende arena for spontane møter på tvers av geografiske og tematiske interessefelt og organisasjonsnivåer. Jeg tror ganske mange nye forbindelser ble skapt.

I tillegg til korte faglige innlegg fra blant annet University of the South Pacific (USP), den norske FN-delegasjonen, UNESCO-organisasjonen Intergovernmental Oceanographic Committee (IOC) og NIFES var det også plass til kultur fra Stillehavet.

Fornuft og følelser

Fire artister fra USP, som var hentet til New York av Stillehavslandenes ambassader for å opptre for statsledere og FNs generalsekretær, ga sammen med sin kunstneriske leder, Igelese Ete, en kort, men kraftfull åpningsforestilling på UiB-mottakelsen. Det ble servert fijiansk sang og dansenummeret Tsunami Bird.

– Dette er en intens skildring av forholdet mellom havet, fregattfuglene og menneskene, basert på samoanske idéer om hvordan katastrofer varsles. Ikke minst den skremmende men uttrykksfulle scenen med tsunamifuglene bidro til å understreke avtalen UiB inngikk om et marint professorat med våre partnere i Stillehavet. Nå er det bare å glede seg til fortsettelsen, sier Hviding.

I tillegg var veggene dekorert med akademiske postere, som viste ulik havrelatert UiB-forskning. (Disse er lenket under som vedlegg, og kan lastes ned som PDF-filer.)