Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Strandryddeuka 2020

Årets plastdugnad er i gang

I Plasthvalens ånd skal Universitetet i Bergen og en rekke samarbeidspartnere sette sitt preg på Strandryddeuka 2020. De neste ukene setter vi fokus på plastproblematikken gjennom plastrydding og andre arrangementer både på land, til havs - og under havoverflaten.

Mari Froastad og Helene Wiken
Bærekraftpilot Mari Froastad til venstre og miljøkoordinator Helene Wiken gjorde fredag klar plastkontaineren ved Studentsenteret. De oppfordrer studenter og ansatte til å bli med på årets store plastdugnad, men å holde fokus på smittevern underveis. - Vi vil unngå å samles i store grupper, og det er viktig at studenter og ansatte holder avstand og ellers følger smittevernsrådene, sier de to.
Photo:
Ole Marius Kvamme, UiB

Main content

- Vi håper både studenter og ansatte ønsker å være med på høstens store plastdugnad, sier miljøkoordinator ved UiB, Helene Wiken og bærekraftpilot og UiB-student, Mari Froastad.

Vil inspirere

Plastdugnaden starter fredag 4. september. UiB vil da plassere en kontainer ved Studentsenteret, hvor folk kan kaste plastsøppel. Målet er å inspirere studenter, ansatte og alumner til å lage egne opprydningsaksjoner – i parker, i nabolag, langs vann og gangstier. Ta gjerne bilder mens du rydder, og bruk taggen #uibrydder i sosiale medier.

- Vi må starte med eget forbruk og hindre at plasten havner på avveie i utgangspunktet. Likevel finnes det allerede store mengder plastavfall i naturen, og ved hjelp av lokale ryddeaksjoner samt oppfordring til dugnad, kan vi hindre at dette ender opp i havet, sier Wiken og Froastad, og legger til:

- Ingen kan løse den globale plastproblematikken alene, men dersom alle gjør litt, vil vi se store resultater.

De er glade for å samarbeide med dyktige og engasjerte samarbeidspartnere; Naturvernforbundet Hordaland, Om i morgen, Havkollektivet, Sammen Bergen, In the same boat og Bergen og omland friluftsråd.

Det vil bli flere arrangementer gjennom disse ukene, og disse vil bli lagt ut på samarbeidsinitiativet sine Facebook-sider.

Koronahensyn

Wiken forteller at koronahensyn gjør at årets ryddedugnad blir annerledes enn det som opprinnelig var planlagt.

- Engasjementet for miljø og klima generelt og den globale plastproblematikken spesielt, er stort blant våre studenter og ansatte. Samtidig er det viktig å gjennomføre dugnaden på en trygg måte, der vi også tar vare på hverandre. Vi vil derfor unngå å samles i store grupper, og det er viktig at studenter og ansatte holder avstand og ellers følger Folkehelseinstituttet sine råd om smittevern, sier miljøkoordinatoren.

Koronahensyn gjør også at en ryddeaksjon med båt utenfor Bergen vil bli gjennomført i to grupper, avgrenset til 20 inviterte deltakere. Denne aksjonen arrangeres av Bergen og omland friluftsråd (BOF) og In the same boat.

Plastfokus på flere fronter

Også UiB-rektor Dag Rune Olsen oppfordrer studenter og ansatte til å engasjere seg i dugnaden, på en trygg måte som ivaretar smittervernreglene. Han sier at UiB har fokus på plastproblematikken på flere fronter, og viser til at marin forskning er ett av tre strategiske satsingsområder ved Universitetet i Bergen.

Nylig ble universitetet også partner i #plastsmart-nettverket som drives av Bergen Næringsråd, hvor næringsliv, forskning og forvaltning skal samarbeide for å skape løsninger som fører til smartere bruk av plast.

- Forskning og innovative løsninger når det gjelder skadevirkningene av plast og hvordan vi kan hindre plast i å havne i havet, har en naturlig plass i den marine satsingen ved UiB. Her er vi blant annet i ferd med å etablere et tverrfaglig nettverk av studenter, stipendiater og forskere som er opptatt av, og jobber med, ulike aspekter ved problemene rundt plastforsøpling, sier UiB-rektoren.

Plast-nettverk ved UiB

UiBs marine direktør Amund Måge jobber tett med plast-nettverket som nå bygges opp ved UiB.

- I tillegg til at vi vil koble på studenter og forskere ved UiB som allerede jobber med plast, har vi gjennom plast-nettverket så langt ansatt tre nye stipendiater. Disse skal jobbe med forskjellige perspektiver rundt plastproblemet gjennom sine doktorgrader - fra juridiske problemstillinger og helsemessige utfordringer, til plastens løp i naturen.

To av stipendiatene har allerede begynt arbeidet, mens én skal begynne i høst.

- Vi har også knyttet til oss tre forskere i bistillinger, som gjør at nettverket får tette koblinger til andre institusjoner. UiB har mange gode samarbeid med andre fremtredende institusjoner innen havforskning og marine utdanninger, og dette vil også vise igjen i plastsatsingen fremover, sier Måge, og legger til:

- Vi ønsker også å koble på studentene, og blant annet skal en av bærekraftpilotene ved UiB jobbe tett på plast-nettverket. Vi ser nå også på muligheten til å styrke nettverket med en egen koordinator.

Tilknyttet innhold