Home
Department of Physics and Technology

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Studenterfaring fra Svalbard

Njål Frafjord tok et utvekslingssemester på UNIS i Svalbard i løpet av studietiden sin på Institutt for fysikk og teknologi: - Alt i alt, et fantastisk opphold og høyst anbefalt.

Photo:
Njål Frafjord

Main content

Kunne du tenkt deg et eksotisk utvekslingsopphold — i Norge? Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) er verdens nordligste universitet. I Longyearbyen 78 grader nord får du muligheten til å tilbringe deler av eller hele semesteret hos et internasjonalt faglig miljø innen arktisk, feltbasert forskning. 

Enormt med muligheter som åpner seg, spesielt for turglade personer.  

Njål Frafjord, en tidligere student ved Institutt for fysikk og teknologi, deler hans opplevelser fra Svalbard: 

- Jeg tok mitt siste semester av bacherlorprogrammet på Svalbard. Der studerte jeg «frozen ground mechanics» og «Ice mechanics» under flinke russiske professorer, forteller Frafjord.

- Studiet var feltbasert, derav tilbrakte vi mye tid på snøscootere og båt for å komme til avsidesliggende plasser. Vi tok scooterturer til SVEA-gruvene og de russiske bosetningene Pyramiden og Barensburg. En to-ukers tur med båt i Barentshavet for å ankre opp inntil isflak og studere dem er minner som blir med livet ut.

Photo:
Njål Frafjord
Photo:
Njål Frafjord

UNIS tilbyr kurs innenfor ulike fagfelt, som biologi, geologi, geofysikk og teknologi. Alle emnene her er godkjent ved UiB og inngår som en del av studiegraden. Noen studenter får også muligheten til å jobbe eller ta internship hos universitetet.

- Under mitt utvekslingsår på Svalbard jobbet jeg for UNIS. Jeg hjalp til med feltarbeid som var utenom studiet. Dette innebar feltarbeid på sjøisen, forsøk i lab og rapport skriving. Veldig lærerikt og kjekt arbeid samt utekontor i flotte omgivelser, forteller Frafjord.

Synet av dansende nordlys, eller naturfenomenet aurora borealis, svevende midnattsol over snøhvit arktisk horisont, og en isbjørn på nært hold er noen av de uforglemmelige minnene Frafjord tok med seg videre fra turen.

Han ender med et tips til fremtidige utvekslingsstudenter til Svalbard:

- Alt i alt et fantastisk opphold og høyst anbefalt. Om man ender opp på Svalbard er rådet mitt å investere i egen scooter så fort som mulig. Enormt med muligheter som åpner seg, spesielt for turglade personer.  

Photo:
Njål Frafjord