Home
CALENDARS Project

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Kunstutstilling

En sti er en tanke strekt ut i tid og rom

I september 2023 var CALENDARS-prosjektet en av vertene for en utstilling hvor seks samtidskunstnere ga besøkende en annerledes opplevelse av Arboretet og nye måter å fornemme tid på.

Pink flowers in front of a pencil drawing
Kunst av Silje Figenschou Thoresen i Arboretets drivhus.
Photo:
Arne Skaug Olsen

Main content

"En sti er en tanke strekt ut i tid og rom" åpnet 9. september 2023 med en omvisning i utstillingen og en paneldiskusjon bestående av kunstnere og CALENDARS-forskere. Åpningen var godt besøkt. Arrangørene hadde satt opp en gratis buss som tok besøkende fra Bergen busstasjon til Arboretet, og blant disse var det blant annet en gruppe med museumskuratorer som deltok på et kurs i Bergen i samme periode.

Deretter organiserte CALENDARS et symposium 11-12. september med navnet Nye mønstre i årstidsbaserte kulturer, som bestod av forelesninger, workshops, en filmvisning og kunstneriske bidrag relatert til CALENDARS-prosjektet. Symposiumdeltakere fikk også en omvisning i utstillingen, som gikk over tre helger i september og tiltrakk seg hundrevis av besøkende til hagene.

Kunstverkene i utstillingen forholdt seg på forskjellige måter til årstidene: Gjennom ny teknologi som VR, så vel som gjennom nedarvete og revitaliserte håndverkstradisjoner, nye blikk på kulinariske tradisjoner og urfolks sesongbaserte arkitektur og teknologi.

Utstillingen var inspirert av forskerne ved CALENDARS, som har sett på hvordan klimaendringer endrer rytmen og intensiteten for årstidene. Menneskelige samfunn og liv har alltid vært rammet inn av årstidene, som både gir forutsigbarhet, utfordringer og muligheter.

Arboretet, tilhørende Universitetshagene ved Universitetet i Bergen, består av levende samlinger av busker og trær, spesielt rhododendron og roser. Plantene kommer hovedsakelig fra den tempererte delen av verden. I løpet av utstillingsperioden fra 9. til 24. september ga kunsterne de besøkende en variert kunstopplevelse i Arboretets drivhus, administrasjonsbygg og øvrige landskap:

Tegninger og luktopplevelser

Vandret linje (2016) av Silje Figenschou Thoresen

A person seen from behind looking at a piece of art, greenery in the front of the image
Photo:
Arne Skaug Olsen

Thoughts on Disitillation III: The world as a fragrant forest (2023) av Simon Daniel Tegnander Wenzel

A table with various small bottles and jars surrounded by green plants
Photo:
Arne Skaug Olsen

A table with various small bottles and jars surrounded by green plants
Photo:
Arne Skaug Olsen

Skulpturer

Blandet treverk festet sammen (2023) av Øyvind Novak Jenssen

A sculpture with natural materials in wooden landscape
Photo:
Arne Skaug Olsen

Oneiric Architecture (2023) av Eamon O'Kane

A black blob-like structure in the woods
Photo:
Kamilla Stølen

A white blob-like structure in the woods
Photo:
Kamilla Stølen

VR (kunstig virkelighet)

Two Rocks Do Not Make a Duck (2023) av Magnhild Øen Nordahl og Cameron MacLeod. Det øverste bildet viser VR-utstyret i bruk, mens bildet under er et stillbilde fra kunstverket som kan oppleves gjennom VR.

A man with VR glasses holding a rock-like item
Photo:
Magnhild Øen Nordahl

A snowy wooden landscape in virtual reality
Photo:
Magnhild Øen Nordahl & Cameron McLeod

Tegninger

Tree Test and Baum Test Drawings (2020-23) av Eamon O'Kane

Pencil drawings of trees displayed in a hallway
Photo:
Arne Skaug Olsen

Pencil drawings of trees displayed in a hallway
Photo:
Arne Skaug Olsen

Utstillingen ble kuratert av Arne Skaug Olsen, og de deltagende kunstnerne er Magnhild Øen Nordahl og Cameron MacLeod, Øyvind Novak Jenssen, Eamon O’Kane, Silje Figenschou Thoresen og Simon Daniel Tegnander Wenzel.

CALENDARS, Kulturdirektoratet, Vestland fylkeskommune, Arboretet og Arborerets venner støttet utstillingen.