Home
Faculty of Social Sciences

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Opptak til masterstudium ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Det samfunnsvitenskapelige fakultet tilbyr masterprogram innen alle fakultetets fagområder. Søknadsfristen er 15. april.

Studenter i vinterklær går i gaten utenfor Sosiologisk institutt, med SV-bygget og Ulriken i bakgrunnen.
Photo:
Emil Breistein

Main content

Opptaksgrunnlaget til masterprogrammene er fullført bachelorgrad eller tilsvarende, med spesialisering i det aktuelle faget. Opptaket gjøres på grunnlag av karakterer fra spesialiseringen.

Det er forholdet mellom antall søkere og antall studieplasser som bestemmer hva som blir opptakskravet i et bestemt semester. Derfor kan karakterkravene varierer fra semester til semester.

 

Hvordan søker du?

Du søker elektronisk på Søknadsweb

Søknadsweb kan brukes av alle søkere som har norsk personnummer. Søknadsweb åpner en måned før søknadsfristen.

OBS! Se egen søknad og søknadsfrist til European Master Programme in System Dynamics.

Internasjonale søkere

Internasjonale søkere bosatt i Norge med utenlandsk utdanningsbakgrunn som søker opptak til masterprogrammene skal også sende søknad via Søknadsweb. Søkerne må ha gyldig oppholdstillatelse i Norge og norsk personnummer.

Søkere som ikke har oppholdstillatelse i Norge må søke til egen frist.

Svar på opptaket

Tilbud om opptak blir lagt ut på Søknadsweb. Du vil også få et vedtaksbrev på e-post, til den adressa du har registrert i Søknadsweb. Det blir ikke sendt ut vedtaksbrev i vanlig post dersom dette ikke er avtalt spesielt. Opptaket er ferdig i uke 27/28.

Alle søkere som får tilbud om opptak og takker ja til plassen må vise originaldokumentasjon så snart som mulig etter semesterstart. Du vil få mer informasjon om dette i tilbudsbrevet.

 

Dokumentasjon

Har du utdanning fra UiB?

Dersom du har hele utdanningen din fra UiB, trenger du ikke å laste opp dokumentasjon for utdanningen din. Dersom du klager på sensur som er tatt i søknadssemesteret må du likevel informere oss om dette, i e-post til opptak@svfa.uib.no.

Har du utdanning fra en annen institusjon?

All dokumentasjon som er nødvendig for å vurdere din søknad må lastes opp på Søknadsweb når du søker.

Filene du laster opp må omgjøres til PDF-format før du laster dem opp. Du er selv ansvarlig for å sikre at all relevant informasjon blir lastet opp. Alle filer må merkes med navnet ditt og det filen inneholder, for eksempel Olina_Norman_bachelorvitnemål.pdf

Du må laste opp:

  • Vitnemål på fullført bachelorgrad eller tilsvarende grad. Dersom du ikke er ferdig med graden din, legg ved foreløpig karakterutskrift og bekreftelse fra lærestedet ditt om hvilke eksamener som gjenstår, og at graden fullføres ved utgangen av semesteret. Last så opp de siste karakterene så snart de er klare, senest 1. juli.
  • Dersom det er aktuelt: vedtaksbrev om endelig godkjenning av utveksling.
  • Dersom det er aktuelt: vedtaksbrev som gjelder ekstern utdanning som inngår som del av spesialiseringen ved UiB.
  • Dersom det er aktuelt: brev fra UiB som gjelder vurderinger av opptaksgrunnlag for masterprogram (gjelder søkere som har bedt om forhåndsvurdering av opptaksgrunnlaget).
  • Dersom du har høyere utdanning fra utlandet som ikke tidligere er godkjent ved Universitetet i Bergen, må du laste opp vitnemål og karakterutskrift som er oversatt til norsk, evt. engelsk (autorisert oversettelse og eventuelt attestert kopi). Du må også laste opp en oversikt over karaktersystemet som er brukt, emnebeskrivelser og pensumlister for fag/emne som inngår i spesialiseringen og en eventuell godkjenning fra NOKUT.

Du må informere oss om:

Dersom du klager på sensur som er tatt i søknadssemesteret må du informere oss om dette, i e-post til opptak@svfa.uib.no.

Ekstern utdanning

Hvis du har tatt utdanning ved andre utdanningsinstitusjoner, vil vi vurdere om utdanningen din kvalifiserer til masterprogram ved SV-fakultetet når du søker om opptak. Kravet er at du har fullført en bachelorgrad og at du har en fordypning eller spesialisering som tilsvarer utdanningen vi tilbyr ved UiB.

Du finner informasjon om masterprogrammet og opptakskravene på våre nettsider.

Språkkrav

For opptak til norske masterprogram må du dokumentere både norsk- og engelskkunnskaper. For opptak til internasjonale masterprogram må du kun dokumentere kunnskaper i engelsk. 

Hvis du har oppnådd generell studiekompetanse, enten på grunnlag av norsk videregående skole eller på annen måte, dekker du språkkravene i både norsk og engelsk. 

Norsk

  • Eksamen i norsk eller norsk som andrespråk på Vg3-nivå (393 timer) i norsk videregående skole
  • Test i norsk - høyere nivå, skriftlig, med minimum karakteren "Bestått" eller 450 poeng
  • Bestått eksamen fra trinn 3 i norsk for utenlandske studenter ved universitetene
  • Fullført og bestått studium i høyere utdanning på minst 60 studiepoeng i norsk språk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter.
  • Norskprøven for voksne innvandrere fra Vox med resultatet B2 på alle fire delprøver

Norskkravet kan også dekkes hvis du har fullført alle årene i norskspråklig 9-årig eller 10-årig grunnskole. 

 

Engelsk

  • Engelsk i norsk videregående skole (140 timer), skriftlig og muntlig
  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language) med minst 500 poeng på den papirbaserte eller 60 poeng på den internettbaserte testen
  • IELTS (International English Language Testing Service), academic test med 5,0 eller bedre
  • Cambridge ESOL Examinations: First Certificate in English, Certificate in Advanced English or Certificate of Proficiency in English

Det er også mulig å dekke kravet til engelsk hvis du har fullført en universitetsgrad i faget engelsk språk eller engelsk litteratur eller har fullført ett års universitetsstudier i Australia, Canada, Irland, New Zealand, Storbritannia eller USA og undervisningsspråket har vært engelsk.

NB! Det gjelder egne krav til engelsk for søkere i det internasjonale masteropptaket.