Home
Department of Philosophy

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Forum for politisk teori

Hitler som politisk tenker

Hva var det ved Hitlers tenkning i begynnelsen av 1930-årene som fascinerte så mange tyskere, ikke minst studenter og den akademiske elite? Og hvilke planer var det som på denne tiden rørte seg i Hitlers revolusjonære selvbevissthet?

Bilde av område inngjerdet av store mengder piggtråd
Illustrasjonsfoto (Nazi fence)
Photo:
Yury Gubin

Main content

Abstract:


Forskere som har forsøkt å analysere Hitlers Mein Kampf og hans mange artikler og taler har ofte hatt vanskelig for å finne noe som kan karakteriseres som politisk teori eller politisk tekning i dette materialet. Fra Hitlers tekster, sa historikeren Johan Sanness, steg det bare opp "et rått gufs av uhygge fra et sykt og perverst sinn." Det er imidlertid lett å glemme at den Hitler som skrev Mein Kampf ikke var den krigsforbryteren som var ansvarlig for holocaust og kastet verden ut i et ragnarok uten like. I begynnelsen av 1930-årene fikk Hitler betydelig støtte fra det tyske folk - og ikke minst fra studenter og den akademiske eliten. Hva var det ved hans politiske tenkning som fascinerte disse gruppene? Hvordan skal denne tenkningen karakteriseres?

I sitt innlegg vil Nils Gilje særlig legge vekt på  Hitlers revolusjonære selvbevissthet og hans planer for en radikal transformasjon av det tyske samfunnet.

 

En oversikt over videre innslag i vår:


Onsdag 8. april kl. 14.15: Jørn Jakobsen og David Vogt: Om strafferettens politisk teoretiske forbindelse

Onsdag 6. mai kl. 18.15: Cornelius Cappelen og Kristine Bærøe: Personlig ansvar og helse

Alle foredragene blir holdt på det nye seminarrommet i 1. etg., Sydnesplassen 12/13 (lokalet hvor HFs info-senter var før).