Home
Department of Comparative Politics
Vitnesbyrd

Sciences Po Bordeaux

Ingeborg Halle var på utveksling ved Sciences Po Bordeaux våren 2015.

Main content

Det sosiale veide opp for all frustrasjonen med skolen, og det er virkelig verdt å dra på utveksling med tanke på alle de interessante menneskene man får møte

Jeg hadde hatt lyst til å dra på utveksling til Frankrike helt siden videregående. Jeg valgte Sciences Po Bordeaux fordi de tilbød fag på engelsk, og fordi Sciences Po-skolene generelt er kjent for å være veldig gode. At valget falt på akkurat Bordeaux, var ganske tilfeldig.

Om universitetet

I Bordeaux gikk jeg noe som kalles English Track, det vil si at alle fagene jeg hadde var på engelsk. I tillegg tok jeg et fransk språkkurs som var verdt 4 studiepoeng (ECTS). Dette var kun én gang i uken, og bidro ikke mye til at mine franskkunnskaper ble bedre. Vi ble plassert i grupper etter hvilket nivå vi lå på da vi kom. Sciences Po tilbyr også French Track for utvekslingsstudenter, da er alle fag på fransk. Det oppsto en del forvirring rundt om det var mulig å ta fag både på engelsk og fransk. Mitt inntrykk til å begynne med var at det ikke var mulig, men etterhvert var det flere og flere som kombinerte. Inntrykket av administrasjonen ved skolen er ganske dårlig. Man får lite informasjon fra de som er ansvarlige for internasjonale studenter, med mindre man møter opp på kontoret deres og krever det. Jeg fant raskt ut at det var mye enklere, og mer pålitelig, å spørre andre studenter om hjelp.

Praktiske forhold

Jeg bodde i privat bolig, noe som fungerte greit. Det koster en del mer enn studentboliger, men det er definitivt billigere enn i Norge. Studentboligene var av ok standard, men det skal nevnes at jeg kun så de "renoverte" bygningene. Jeg fikk høre at de urenoverte bygningene var av mye lavere standard. Studenthyblene er små, men alle de jeg besøkte hadde eget bad, og enten eget eller delt kjøkken.

Kostnadsnivået i Frankrike er ganske høyt sammenlignet med andre europeiske land, men det er likevel en god del lavere enn i Norge. Man sparer en del på leie, da strøm og internett osv. nesten alltid er inkludert. En øl på en bar koster rundt 6 euro, og et godt måltid på restaurant rundt 20 euro.

Det er veldig enkelt å reise rundt i Frankrike med tog. Det er også ganske rimelig, spesielt om man bestiller billetter i god tid. Det tar kun mellom 3,5 og 4 timer med tog fra Bordeaux til Paris, for eksempel.

Om oppholdet generelt

Helhetsinntrykket mitt fra utvekslingsoppholdet i Bordeaux er alt i alt positivt. Dette er imidlertid ikke Sciences Po sin fortjeneste. Det administrative ved skolen skaper mye frustrasjon og forvirring. Det tar lang tid å få svar, og mange fikk ulike beskjeder fra ulike personer. Jeg synes ikke fagene jeg tok på English Track var særlig relevante med tanke på at jeg studerer politikk, og at Sciences Po er en statvitenskapelig skole. Jeg hadde blant annet fag om fransk litteratur og europeisk historie. Noen av foreleserne var dessuten veldig ustrukturerte. Anbefaler å ta fag med gjesteforelsere, de var ofte mer engasjerte og mer organiserte. Mange av de franske fagene virket mye mer interessante, men mitt nivå i fransk språk gjorde at jeg ikke kunne delta på disse.

Det sosiale veide opp for all frustrasjonen med skolen, og det er virkelig verdt å dra på utveksling med tanke på alle de interessante menneskene man får møte. Jeg likte å bo i Bordeaux fordi det er en ganske liten by, og det er lett å komme seg rundt omkring. Det kommer folk fra hele Europa, men også Sør-Amerika, Afrika og Asia. Universitetsområdet inkluderer ikke bare Sciences Po, men også et annet universitet med blant annet jussfakultet og journalistikk. Hele området deler kantiner, så der er det gode muligheter til å møte folk fra andre utdanningsretninger. Dette gjelder også studentboligene.

Det var ikke kjempeenkelt å bli kjent med de franske studentene, men sånn tror jeg det som oftest er med internasjonale studenter. Likevel var de franske studentene veldig hyggelige og imøtekommende - og de fleste snakket veldig bra engelsk, noe som ikke kan sies om de fleste franskmennene i Bordeaux ellers.

Min anbefaling

Alt i alt kan jeg anbefale utvekslingsopphold i Bordeaux, men vær forberedt på at administrasjonsavdelingen for internasjonale studenter kan være litt frustrerende. Det er mye hjelp i andre studenter. Ikke vær redd for å spørre, de fleste er veldig hjelpsomme. Det går fint å ikke ha noe som helst franskkunnskap på forhånd. Jeg tror likevel det er en stor fordel å snakke litt fransk sånn at man kan prøve seg på de franske fagene, som virket mye mer interessante. Da lærer man nok også mye mer språk.

(Denne artikkelen ble publisert i 2017)