Home
Department of Comparative Politics
Vitnesbyrd

University of Hawai'i at Manoa

Marta Helgadottir var på utveksling ved University of Hawai'i at Manoa, USA høsten 2014 og våren 2015.

Main content

Jeg tror utvekslingsoppholdet mitt vil være en positiv faktor når jeg ser etter jobb i utlandet.

Jeg hadde besøkt Hawai'i på ferie tidligere, og følte meg veldig hjemme på øyen O'ahu, hvor man kan kombinere et storbyliv med god tilgang på vakker natur. Da jeg så at UiB hadde en utvekslingsavtale med det fremste universitetet i Hawai'i, fant jeg også ut at University of Hawai'i tilbød veldig spennende språk- og kulturfag. Jeg var særlig interessert i å lære mer om filippinsk språk og kultur.

Praktiske forhold
Nordmenn behøver ikke å ta engelskkurs for å studere ved University of Hawai'i. Kostnadsnivået er derimot veldig høyt i Hawai'i. Etter å ha betalt skolepenger for vårsemesteret 2015, satt jeg igjen med under 3000 kr av stipendet mitt. Så man bør regne med at hele stipendet går til å betale skolepengene alene. Man må derfor finne andre måter å dekke øvrige utgifter som husleie, livsopphold og reise. Honolulu er rangert blant de tre dyreste byene i USA, og det er generelt dyrere her enn i Norge.

Jeg hadde avtalt å bo hos lokale kjenninger, så bolig hadde jeg sikret i forkant av oppholdet.

Universitetet tilbyr mange muligheter til å være aktiv og sosial. Det finnes mange idrettsklubber, kulturklubber, politiske klubber og mye mer. Selv var jeg aktiv i franskklubben, persiskklubben, filippinskklubben, ilokanoklubben, samt klubben for et bærekraftig universitet.

Om oppholdet
Jeg tok 60 frie studiepoeng ved utvekslingsoppholdet mitt, og fokuserte i hovedsak på diverse språkfag. Språkundervisningen ved universitetet var virkelig fantastisk gøy og lærerik. Opplegget ligner i grunn på fremmedspråkundervisningen man har i videregående skole, bortsett fra at jeg i Hawai'i hadde det utrolig moro og møtte flinke og engasjerte lærere hele veien. Det bør også nevnes at karakterer her baseres på oppmøte, deltakelse, samt jevnlige lekser og prøver, i tillegg til en større prøve på slutten av semesteret. Så man bør arbeide jevnt og trutt gjennom hele semesteret for å bestå fagene.

Universitetet ved Hawai'i har et veldig godt akademisk tilbud, med særlig gode muligheter innen blant annet marinbiologi og asiatiske studier. Jeg tok kurs i fransk, filippinsk, ilokano, persisk, filippinsk populærkultur og jazzdans. En god blanding, med andre ord. Språk- og kulturkunnskaper kan alltid være nyttig i sammenheng med politikk. Jeg tror utvekslingsoppholdet mitt vil være en positiv faktor når jeg ser etter jobb i utlandet.

Hvorfor bør andre studenter resie til denne institusjonen?
Jeg kan anbefale universitetet på det varmeste til alle og enhver. Den eneste ulempen jeg kan se, som dessverre også kan være en ganske betydningsfull ulempe, er at kostnadsnivået i Hawai'i er høyt og man bør regne med at mer eller mindre hele stipendet går til å betale skolepenger alene.

(Denne artikkelen ble publisert i 2017)