Home
UNESCO Chair: Sustainable heritage and environmental management
Gulen

Grimen på Byrknesøy i Gulen kommune

Next
Normann Grimen.
Norrmann Grimen.
Photo:
Inger Måren
1/5
Sauer på et veldig grønt beite.
Sauer på beite.
Photo:
Inger Måren
2/5
En svart og hvit border collie som ligger i gresset.
Gjeterhunden Rufus var med oss på tur.
Photo:
Inger Måren
3/5
Lynghei og myr, grå himmel.
Her var det vanlig med torvuttak tidligere.
Photo:
Inger Måren
4/5
Utsiktsbilde med berg og gressmark i forgrunnen, og sjø og overskyet himmel i bakgrunnnen.
Herfra kan man se langt på klare dager.
Photo:
Inger Måren
5/5
Previous

Main content

Normann Grimen er leder for Gulen og Masfjorden bondelag. Han møtte oss på gården sin i Grime på Byrknesøy i Gulen kommune sammen med gjeterhunden Rufus. 

Deler av området Normann tar oss med på vandring i er naturreservat. Her har han sauer av en skotsk rase som beiter i området. Slik bidrar han til å holde kulturlandskapet åpent, selv om deler av området er grodd igjen, som mange andre plasser i regionen. Deler av beitet var tidligere lyngheier som ble holdt ved like ved lyngbrenning, men det har ikke vært brent her siden 70-tallet. Nå er markene svært grønne etter tilførsel av dyregjødsel og mye sauebeite, noe som tydelig viser hvordan arealbruken påvirker landskapet. Vi går også gjennom et skogsområde med plantet sitkagran. Sitka tåler saltvannet godt, og vokser mye bedre her enn vanlig, norsk gran. 

Området vi går i er også preget av torvuttak som ble benyttet i lange tider inntil det ble forbudt. På den tiden hadde alle egne områder med «torvrett» i felles utmark – når det ble utskiftning av utmarken beholdt man torvretten selv om man ikke eide marken den lå på. Her var det viktig at informasjonen ble videreført til neste generasjon. Normann påpeker også viktigheten av å opprettholde stedsnavn på enhver knaus og dal – dette er noe som er i ferd med å forsvinne, selv om noe heldigvis holdes vedlike gjennom turstier og lignende.

Klikk her for å lese om flere vandreintervjuer fra Nordhordland UNESCO biosfæreområde.