Hjem
Universitetsbiblioteket

Helsefremmende arbeid og Global Development

Litteratur- og informasjonsressurser for Helsefremmende arbeid & helsepsykologi, og Global Development.

Hovedinnhold

På denne siden finner du tips og råd til hvordan finne frem til ulike fagspesifikke kilder: bøker, vitenskapelige artikler, andre publikasjoner og nyttige nettsteder.  

Send oss gjerne en e-post hvis du lurer på noe, eller kom innom skranken i betjent åpningstid. Du kan også ta direkte kontakt med fagkontakten på e-post

 

Bøker 

Oria skal fange opp alle bøker vi har tilgang til, både e-bøker og fysiske bøker.  

Her finner du mer detaljert informasjon om bruk av Oria

Bøker som presenterer en oversikt over en tematikk eller et fagområde har gjerne ordet «Håndbok» / «Handbook» i tittelen. For mer informasjon, se «Oppslagsverk og oversiktslitteratur». 

Det er i tillegg mulig å søke direkte i e-bokplattformer der det finnes mer detaljerte søkemuligheter.  

  • PsycBOOKS – Dette er bøker utgitt av APA (American Psychological Association). Søketermer fanger opp både boktitler og kapitler. Databasen inneholder en del eldre, klassiske bøker. 

  • Ebook Central – På denne plattformen har vi tilgang til bøker fra mange ulike forlag. Her søker du i både tittel og fulltekst, noe som kan være nyttig, særlig dersom du er på jakt etter tema som det ikke finnes mye litteratur om. 

 

Tidsskriftartikler 

Oria kan brukes til å søke etter tidsskriftartikler, men søkemulighetene er noe begrenset. For eksempel kan man ikke presisere søket til en artikkels tittel og sammendrag. For å gjøre et grundig og omfattende søk anbefales det å bruke spesialiserte databaser. Flere slike databaser er tilgjengelige på databaseoversikten.  

Sentrale databaser 

Følgende databaser inneholder nøkkelinformasjon om tidsskriftartikler og andre publikasjoner. Det lenkes til fulltekst eller bibliotekets bestillingstjenester 

  • PsycINFO (på Ovid-plattformen) er en omfattende database for psykologisk litteratur (indekserer mer enn 2300 tidsskrift). Den inneholder informasjon om tidsskriftartikler, bøker, bokkapittel, avhandlinger og mer. 

  • Web of Science er en av verdens to største tverrfaglige databaser (indekserer mer enn 24 000 tidsskrift). 

  • Medline (på PubMed-plattformen) er en database for medisin og helsefag (indekserer mer enn 5500 tidsskrift). 

  • Medline (på Ovid-plattformen) Denne plattformen har avanserte søkemuligheter og egner seg særlig godt ved systematiske søk.  

  • Epistemonikos er en verdifull ressurs som er spesialisert på oversiktsartikler (reviews). Den fanger opp slike artikler fra mange forskjellige databaser, blant andre Cochrane, Medline/Pubmed og PsycInfo. 

En mye brukt søkemotor 

  • Google Scholar (GS) er trolig det mest omfattende søkeverktøyet for faglitteratur. Søkeord matches mot ord i tittel og fulltekst. Det er mulig å avgrense søket til tittel, men ikke mulig å avgrense til tittel og sammendrag, noe som er vanlig ved søk i fagdatabaser.  

  • Fordeler: Det er enkelt å gjøre et raskt søk og/eller finne en bestemt artikkel. GS fanger også opp ikke-engelske publikasjoner, i motsetning til de fleste fagdatabaser. 

  • Ulemper: Søkemulighetene i GS er noe begrenset, og derfor ikke så godt egnet til systematisk søking. Fordi det søkes i fulltekst gir søkene ofte svært mange treff. Det er verdt å merke seg at alt materiale funnet ved hjelp av GS ikke nødvendigvis har høy kvalitet. Med det enorme nedslagsfeltet GS har, er det ikke annet å forvente. 

  • Anbefaling: Bruk fagdatabaser for grundige og systematiske søk, og suppler gjerne med GS. 

  • Søketips for Google Scholar.

 

Norske tidsskriftsartikler 

Artikler publisert på norsk fanges i svært liten grad opp i internasjonale fagdatabaser. Dersom du ønsker å fange opp norske publikasjoner er Oria og Google Scholar gode søkeverktøy. Du kan også søke i NORART,  eller Idunn, hvor du kan søke Universitetsforlaget eller Gyldendal Akademisk etter tema.

 

Oppslagsverk og oversikter 

Noen oppslagsverk, leksika og ordbøker er utgitt som bøker. Disse kan du søke etter i Oria, eller gå direkte til et relevant nettsted, for eksempel: 

  • Oria – Bruk "Materialtype"- filteret for å avgrense til Ordbøker eller Oppslagsverk.  

  • A dictionary of psychology - Oxford Reference (definisjoner og korte beskrivelser av fenomener og begreper brukt innenfor psykologiske fagfelt). 

  • International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences (lengre artikler om ulike fagområder). 

  • Oxford Handbooks – en samling av håndbøker som tar for seg ulike sider ved fagfeltet. Bla igjennom etter tittel eller søk med relevante søkeord. Dette nettstedet har gode søkefunksjoner. Oxford Handbooks kan også gjenfinnes i Oria. 

Oversiktsartikler (reviews) kan søkes etter i databaser på lik linje med tidskriftartikler. De fleste databaser har filter for resultatlisten der du kan velge «reviews» eller lignende. Les mer om relevante databaser under overskriften «tidsskriftartikler» 

 

Rapporter, styringsdokumenter og annen “grå litteratur” 

Norske rapporter kan man finne i Oria, fordi Oria fanger opp dokumenter fra de fleste norske institusjonelle arkiv. Du vil også kunne finne en del internasjonale rapporter i Oria.   

Google og Google Scholar kan også være verdifulle kilder for å finne rapporter, både på norsk og andre språk. 

Imidlertid – dersom du ønsker å finne rapporter fra en bestemt organisasjon – anbefales det å søke direkte på organisasjonens hjemmesider. Mange av disse har egne sider for rapporter og andre publikasjoner. For eksempel: 

 

Masteroppgaver og doktorgradsavhandlinger  

Du finner norske masteroppgaver og doktorgradsavhandlinger i Oria. I «avansert søk» kan du avgrense til disse materialtypene. 

Ønsker du å avgrense søket ditt til oppgaver/avhandlinger skrevet ved UiB, kan du søke direkte i BORA (Bergen Open Research Archive) 

Enkelte internasjonale avhandlinger kan fanges opp av Oria, men vi anbefaler tilleggssøk, for eksempel ProQuest Dissertations and Theses

 

Metodelitteratur 

Vi har et stort utvalg av metodebøker – både fysiske og elektroniske – som omhandler kvalitativ og/eller kvantitativ datainnsamling og -analyse. 

Vi har også tilgang til Sage Research Methods Online, en nettressurs med en stor samling metodelitteratur.