Hjem
Universitetsbiblioteket
Universitetsbibliotekets fagside for barnevern

Barnevern

Litteraturressurser for barnevern

Hovedinnhold

Velkommen til Universitetsbibliotekets fagside for barnevern!

Denne siden er ment som en veileder til hvor du kan finne kilder til oppgavene dine, og hvordan referere til dem korrekt iht. APA 7. For enklere spørsmål omkring dette kan du henvende deg i skranken på Bibliotek for samfunnsvitenskap, musikk og psykologi. Mer omfattende veiledning kan du forhåndsbestille via UiBhjelp, eller ta direkte kontakt med din fagkontakt.

Oria (søkefeltet øverst på siden) lar deg søke i Universitetsbibliotekets samlede ressurser: Bøker, tidsskrifter, oppslagsverk, musikk, filmer, m.m. Her finner du hjelp til å søke, finne frem og bestille i Oria. Materiale du ikke finner i Oria kan du legge inn detaljer om her, så bestiller vi det inn til deg. Savner du en fagbok som du mener vi skulle ha hatt til utlån, kan du sende oss et innkjøpsforslag!

Om hvor du kan finne bøker

I Universitetsbibliotekets søketjeneste Oria finner du bøker, både elektroniske og fysiske bøker som vi har i vår samling. Du kan også utvide søket, slik at du også søker i samlingene til alle andre norske fag- og forskningsbibliotek. Her finner du veiledning i hvordan du kan søke, bestille og finne frem i Oria.

Bøker på hyllen

Bøker innen barnevern er oppstilt etter Dewey Desimalklassifikasjon, som er et emnehierarkisk nummersystem som klassifiserer bøkene. Det vil si at bøker om samme emne får samme nummer og samme oppstillingsplass på hyllene. Du du funner mye av litteraturen innen barnevern under hylleoppstillingsnummeret 362.7, som er nummeret for Barnevern. Finner du en interessant tittel i Oria kan du bruke fanen virtuell hylle for å se bøker som er oppstilt på samme hylle.

Relevante hylleoppstillingsnummer innen barnevern:

155.4 - Barnepsykologi
361 - Sosiale problemer og tjenester
362 - Sosiale velferdsproblemer og tjenester
362.7 - Barn, barnevern, gatebarn
362.76 - Barn utsatt for overgrep og vanskjøtsel
618.92 - Barn/Pediatri
618.928914 - Barn/psykoterapi
649 - Oppfostring av barn, hjemmepleie av syke og funksjonshemmede

E-bøker

E-bøker utgjør i dag en stor del av Universitetsbibliotekets boksamling. Som student eller ansatt ved UiB eller Helse Bergen har du tilgang til over 400 000 e-bøker, hvor som helst og når som helst. Se her for utfyllende informasjon om hvordan du finner og bruker e-bøkene våre, samt vilkår.

Oria (søkegrensesnittet øverst på siden) fanger opp en stor del av E-bøkene vi har tilgang til. Det anbefales likevel også å søke direkte i de store E-bokbasene våre. Her blir søkeordene dine matchet mot fulltekst. Dette gir rike muligheter for å fange opp litteratur som kan være relevant, selv om boktittel ikke nødvendigvis gjenspeiler tematikk du er ute etter. 

ProQuest Ebook Central gir deg tilgang til bøker fra mange forlag. Det er som regel mulig å laste ned som PDu må opprette din egen konto på Ebook Central for laste ned innhold og flere bruksmuligheter i databasen.

PsychBOOKS er bøker publisert av American Psychological Association. Her er i tillegg et stort antall eldre, klassiske titler der opphavsrettigheter er utgått.

SpringerLink er en database med både bøker og tidsskrift fra forlaget Springer. Sorteringsmuligheter, for eksempel Chapters (= bokkapittel) finner du i venstre marg på resultatlisten.  De fleste tidsskriftene fra Springer vil være indekserte i store indeks-databaser som PsycINFO, Web of Science og MedLine.

Om hvor du kan finne oversiktsartikler og referanselitteratur

Oversiktsartikler, Review-artikler eller kunnskapsoppsummeringer - kjært barn har mange navn! - er et godt referansepunkt når du skal innhente kunnskap om og skape deg en oversikt over et fagfelt. Denne typen artikler bygger på og sammenfatter sentral teori og forskning innenfor et fagfelt, og utgjør dermed en viktig kilde til referanser. Oversiktartikler kan du finne ved å søke på samme måte som du gjør ved artikler. Noen databaser har et filter for "Review articles" i resultatlisten. Det finnes også egne databaser med review-artikler:

Campbell Systematic Reviews inneholder systematiske oversiktsartikler og protokoller innen blant annet sosial velferd, utdanning, funksjonshemning og internasjonal utvikling. Databasen inneholder fulltekst.

Epistemonikos inneholder systematiske oversiktsartikler som er relevant for avgjørelser innen helse, og du kan også finne relevant stoff for noen tema innen barnevern.

Cochrane Library inneholder systematiske oversiktartikler innen helse.

INSUM er en database for systematiske oversikter om effekt av tiltak for barn og unges psykiske helse og velferd.

Referanselitteratur

Mange review-artikler publiseres i referanselitteratur som oppslagsverk eller håndbøker. Disse er skrevet av de fremste ekspertene på sine felt, og er fagfellevurdert. Referanselitteraturen kan du finne i Oria, eller du kan søke direkte via egne plattformer. Her er noen forslag:

Oxford Reference - oppslagsverk som ordbøker og leksikon for mange fagområder fra forlaget Oxford University Press. Informasjonen varierer fra korte, generelle innførsler til artikler som går mer i dybden på spesifikke fagområder og tema.

Oxford Handbooks Online - inneholder review-artikler som går i dybden.  For å finne handbook for ditt fagområde, kan du hake av under Subjects i menyen til venstre.

International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences inneholder også review-artikler. Man kan også avgrense på artikler innen f.eks. utdanning og sosialt arbeid, i tillegg til at du kan gjøre fritekstsøk i oppslagsverket.

Hvordan finne oppslagsverk i Oria

Når du skal finne oppslagsverk og handbooks i Oria, er det lurt å bruke avansert søk. Da kan du definere søkefeltet til tittel med frasen "handbook" og kombinere med neste felt med frasen "child welfare", og samtidig avgrense på materialtype bøker og bokkapitler. Du vil da få en treffliste med bøker og bokkapitler hvor både frasene "handbook" og "child welfare" forekommer i tittelen.  Du vil både få treff både på titler som er tilgjengelig elektronisk, og som står i hyllen på biblioteket.  Hvis du f.eks. er spesielt interessert i resiliens erstatter du frasen "child welfare" med "resilience" eller annet begrep som er beskrivende for feltet du vil finne en håndbok e.l. om. Hvis du er på jakt etter leksikon eller oppslagsverk, kan du erstatte"handbook" med "encyclopedia". 

Referanselitteratur på hyllen

Trykt referanselitteratur er ofte plassert i hyllen med bøker om samme tema, eller i bibliotekets referansesamling.

Om hvor du kan finne tidsskriftartikler (databaser)

Oversikt over tidsskrift du har tilgang på: BrowZine

Universitetsbiblioteket i Bergen abonnerer på en mengde tidsskrifter, og BrowZine er en tjeneste som gir deg oversikt over hvilke. Her kan du avgrense på og holde deg oppdatert på ditt fagområde ved å opprette egne samlinger med aktuelle tidsskrift, og få beskjed når det kommer nye nummer av favoritt-tidskriftene dine. Du kan også lagre artikler og laste dem ned som PDF.

Tematiske og avanserte søk etter tidsskriftartikler

I Oria du også gjøre enkle søk etter tidsskiftartikler (og bestille artikler vi ikke har tilgang til), men muligheten til å gjøre avanserte søk er noe begrenset. Hvis du skal gjøre et grundig søk etter litteratur, anbefaler vi at du søker i databaser. Databasene gir deg muligheter til å gjøre avanserte søk i tittel, sammendrag og nøkkelord (og andre sentrale referanseopplysninger) for tidsskriftartikler, og filtrere resultatene. I tillegg til tidsskriftartikler, inneholder databasene vanligvis også bokkapitler, doktorgradavahandlinger, publikasjoner fra konferanser og ulike typer arbeidsdokumenter. Under finner du databaser med relevant innhold for barnevern. Databasene inneholder og lenkes til fulltekst eller til bestillingsskjema i de tilfellene vi ikke har abonnement. 

ProQuest Sociology Collection

  • inkluderer databasene Applied Social Sciences Index & Abstracts, Sociological Abstracts og Sociology Database
  • dekker internasjonal litteratur innen sosiologi og sosiale tjenester, og inkluderer fagfelt som sosialpolitikk, sosialomsorg og sosialt arbeid, barnevern, utdanning, rase og etnisitet

PsycINFO (via Ovid)

  • den mest omfattende databasen for psykologisk faglitteratur, og inneholder mye relevant for barnevern
  • registrerer artikler fra ca 2500 tidsskrift

ProQuest Education Collection

  • registererer artikler fra tidsskrift innen utdanning og beslektede fagfelt, i tillegg til doktorgradsvahandlinger, rapporter, offentlige dokumenter osv.
  • består av Education Database (900+ tidsskrift) og ERIC (1000 + tidsskrift)
  • inneholder også fulltekst-dokumenter

Embase (via Ovid)

  • dekker fagfelt som farmakologi, farmasi, helsepolitikk, offentlig helse, stoffmisbruk og avhengighet, m.m.

Web of Science

  • en av verdens største tverrfaglige indeksbaser
  • registrerer artikler fra mer enn 21000 fagfellevurderte tidsskrift

Google Scholar og OpenAlex

  • Åpent tilgjengelige kataloger med akademisk faglitteratur - de største i sitt slag. Inneholder artikler, bøker, doktorgradsvahandlinger, studentoppgaver osv. Høster fra akademiske forlag, nettarkiver, universiteter og andre nettsider med faglig innhold
  • Fordeler: Praktisk i innledende søkefase, enkel å gjøre raske søk i og å finne en spesifikk artikkel.
  • Ulemper: Uegnet for systematisk søking, og resultatlisten ofte uoversiktlig. Fare for å få resultater fra useriøse tidsskrift, så vær kritisk! Det anbefales å bruke indeksbase som ditt primære søkeverktøy, og Google Scholar og OpenAlex som supplement ved behov

Om hvor du kan finne norske tidsskriftartikler

Idunn

  • Universitetsforlagets digitale plattform for fag- og forskningstidsskrifter og åpent tilgjengelige (open access) forskningsbøker
  • 84 tidsskrift - avgrens på fagområde
  • Tidsskriftet Norges Barnevern finnes her

Cappelen Damm Tidsskrifter

  • 17 tidsskrift utgitt av forlaget Cappelen Damm - flere relevante for barnevern

Oria

  • her kan du søke i norske tidsskrift og artikler i Universitetsbibliotekets samling
  • søketips: Avgrens på  "Artikler" i menyen til høyre i trefflisten, eventuelt på "Fra fagfellevurderte tidsskrift"

Fontene forskning

  • Norges ledende vitenskapelige tidsskrift for sosialt arbeid, barnevern og vernepleie
  • i tillegg til fagfellevurderte artikler, finnes debattartikler og nytt om forskning
  • artiklene i Fontene forskning er ikke nødvendigvis indeksert i Google Scholar

Om hvor du kan finne politiske dokumenter og lovverk

Regjeringen.no 

Rapporter, Meldinger til Stortinget og NOU-er finnes under fanen Dokument øverst på siden. Se også egen side for Barne- og familiedepartementet hvor du finner eget temaområde for barnevern.

Lovdata PRO

Norges lover og forskrifter (også opphevede), rettsavgjørelser tilbake til 1800-tallet, administrative avgjørelser, uttalelser og vedtak (inkludert fylkesnemndvedtak), forarbeider og juridiske artikler i fulltekst.

Om hvor du kan finne rapporter, undersøkelser og statistikk

Bufdir: Rapporter, forskning og kunnskap

Inneholder forskning, utredninger og evalueringer om Bufdirs fagområder utført av eksterne forskningsmiljøer.

Velferdsforskningsintituttet NOVA

Her finner du rapporter om oppvekst, livskvalitet, velferdstjenester og velferdspolitikk samt aldring og livsløp.

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress NKVTS

I tillegg til rapporter finner du også andre typer publikasjoner, bl.a. vitenskapelige artikler og bokkapitler.

OECD

Organization for Economic Cooperation and Development. Her kan du finne rapporter om tema knyttet til sosial og velferd blant barn og unge i Norge, i andre land og rapporter som sammenligner Norge med andre land. Du kan sortere på både tema og land i menylinjen øverst.

Statistisk sentralbyrå SSB

Her finner du offisielle statistikker. Du har muligheter til å sortere på tema helse og samfunn, derunder barne- og familievern, i menylinjen øverst.

Om hvor du kan finne hjelp til EndNote Online

EndNote Online er er et verktøy som hjelper deg å lagre og holde orden på alle referansene dine, sette siteringer inn i teksten din og opprette referanseslister. Les mer om EndNote Online og andre referanseverktøy på Universitetsbibliotekets nettsider.

APA 7 og EndNote Online

Søk & skriv sin APA 7th veiledning viser deg hvilke felt som skal fylles ut for ulike referansetyper når du bruker én av disse stilene.

Kurs

Masterprogrammene i barnevern har kurs i EndNote Online 2. semester. Sjekk timeplanen din for informasjon om tidspunkt.

Om hvor du kan finne hjelp til APA 7

APA-stilen (utgitt av American Psychological Association) er en av mange standarder for faglitteratur. Stilen inkluderer normer for struktur i tekst, overskriftsnivå, språkbruk, siteringspraksis og siteringsformat for ulike typer kilder. Høsten 2019 ble den oppdaterte versjonen APA7th lansert. De viktigste endringene gjennomgås her.

Hjelp til korrekt APA-stil:

Kurs og veiledning

Kurs

Kurs er planlagt og organisert i samarbeid med emneansvarlig. Som student tilknyttet master i barnevern, tilbys du i 1. semester kurs i bibliotekets ressurser, etikk i akademisk skrivearbeid og APA 7. I 2. semester tilbys du kurs i litteratursøk til prosjektplan og masteroppgave, samt kurs i EndNote Online. For mer informasjon om tidspunkt, sjekk timeplanen din.

Kurs for ansatte ved UiB skreddersyr vi etter ønske. Ta kontakt!

Veiledning

Ønsker du hjelp til litteratursøk i forbindelse med oppgaveskriving, kan du bestille time for veiledning via dette skjemaet.