Hjem
Universitetsmuseet i Bergen
Rapport

Friske nyheter fra Antarktis

Toktrapporter fra Antarktistoktet - Få siste og friske nyheter her.

UiB-gjengen på vei til Antarktis
Helt bak: ROV Ægir; bak (v-h): Stig, Patrik; foran (v-h): Nadine, Karoline, Tone, Anne Helene, Eyvind.
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

Fra februar til april 2019 skal et team fra Universitetet i Bergen delta på et tokt til Antarktis om bord på det nye forskningsskipet «Kronprins Haakon». 
Oppdraget er å samle ny informasjon som kan sette Norge i stand til å gjøre en god faglig vurdering om et "marine protected area" i Weddelhavet og kysten av Dronning Maud Land. 
UiB sender syv deltagere: Anne Helene Solberg Tandberg (Universitetsmuseet), Tone Ulvatn (BIO), Karoline Viberg (BIO), Nadine Steiger (Geofysisk institutt), Stig Vågenes (Institutt for geovitenskap), Patrik Vågenes (Institutt for geovitenskap) og Eyvind Ernstsen (Havlaben, UiB). 
Anne Helene vil sende oppdateringer fra toktet med ujevne mellomrom - følg dem her!

1. april 2019: Kartlegging av biomangfold ved Dronning Maud Land

Verden rundt oss består av et enormt mangfold av liv. Mesteparten av 

dette biomangfoldet er fremdeles ikke kartlagt. På vårt tokt i Antarktis 

er en av de mange oppgavene vi holder på med å kartlegge det 

biomangfoldet vi observerer.

Benthos-gruppen på toktet (vi som jobber med havbunnsdyr) har nettopp 

gjort unna en stasjon med mye observasjon og prøvetakning av 

havbunnsdyr. En av dyregruppene vi har sett og samlet mye av er svamper 

(Porifera). Det passer veldig godt at dette er en dyregruppe som det 

forskes masse på på UiB, med blant annet SponGES-prosjektet 

(www.deepseasponges.org ).

Svamper tar opp næring ved å filtrere vannet, og områder med mye svamp 

blir ofte brukt av andre dyr som gyteplasser eller oppvekstområder, for 

svampene lager et variert landskap av områder som ellers ofte er mer 

flate. Vi kaller derfor svamper for habitatbyggere, og svampebunner er 

regnet som spesielt viktige og sårbare områder av havbunnen.

Det er i dag 9108 kjente arter av svamp, men hvis du sjekker igjen til 

neste år, vil tallet være større. Det oppdages stadig nye svampearter, 

til nå i 2019 er 14 nye arter beskrevet…

Hilsen Tone og Anne Helene (sammen med resten av benthosgruppen på 

DMLtoktet).

Rov1
Foto/ill.:
ROV Ægir6000

Rov22
Foto/ill.:
ROV Ægir6000

Svamp
Foto/ill.:
ROV Ægir6000

11 mars 2019 : Seile i en storm - filmhilsen fra FF Kronprins Haakon

De siste to dagenen traff vi på F/F Kronprins Haakon på dårlig vær med

mye vind og høye bølger. Kapteinen måtte senke farten ned fra 9kn til

2kn, som betyr at framkomsten til første målestasjonen blir forsinket om

cirka en dag. Mens noen om bord slet litt med de høye bølgene og ikke

ville ut av sengen, syntes andre at det var bare gøy og koste seg ute i

vinden.

Se filmen her >

Hilsen Anne Helene og Nadine

8 mars 2019 : Hilsen på kvinnedagen! "WOMEN"

Hilsener fra FF Kronprins Haakon
Foto/ill.:
Rudi Caeyers - UiT

Hilsener fra FF Kronprins Haakon
Foto/ill.:
Rudi Caeyers - UiT

"WOMAN"
Foto/ill.:
Rudi Caeyers - UiT

7 mars 2019 : Hverdagen i transitt på Kronprins Haakon

Nå har vi dratt av gårde med F/F Kronprins Haakon mot Dronning Maud Land der vi skal gjøre undersøkelsene våre. I Punta Arenas hadde vi et par dager med lasting og klargjøring av båten, og ikke minst tid for å bli kjent med hverandre.  Selv om Kronprins Haakon er en stor båt, er det lite plass til ”privatliv” om bord. Vi bor to på hver lugar, og mange av oss traff lugarkameraten for første gang i Punta Arenas. Det er en fin mulighet til å få en ny venn.

Før avreisen var mange av oss nok litt nervøse for det første strekket av turen – Drake Stredet mellom sydspissen av Søramerika og nordspissen av den Antarktiske halvøy er berømt for mye vær. Men så langt har vi vært heldige – verken vind eller bølger har vært mot oss foreløpig.

Vi har derfor benyttet de første dagene av vår rundt 10 dager lange transportetappe til å sette opp laboratoriene vi skal bruke når vi skal begynne å samle prøver, og ikke minst til å jobbe videre med mye av det vi vanligvis holder på med på land.

Innrydding av utstyr på laber kan høres enkelt ut, men når mye utstyr skal pakkes ut av toktkasser vi pakket i Bergen i november, og så være klart til hektiske dager, er det mye som skal på plass. Flere arbeidsgrupper fra forskjellige institusjoner skal dele på labene, og vi har fått hjelp av mannskapet til å bygge ekstra benker for å få satt opp alt utstyret som skal brukes. Til tross for dette kan vi allikevel ikke pakke ut alt – for vi vet at vi enda kan få mye vær på vei til arbeidsområdet vårt, så alt må stå sjøsurret og sikret slik at det ikke blir skader på båt eller utstyr om vi begynner å bevege oss mye i bølgene.

å syvende dekk – like under broen – er det et stort felles arbeidsrom der mange av oss har laget det toktlederen kaller ”forskerlesesalen”. Her sitter vi med hver vår datamaskin og jobber med forberedelser til det vi skal gjøre og alt som ikke ble ferdig før vi dro. Her kan du finne folk fra rett etter frokost til langt på natt – arbeidstiden om bord er 12 timer hver dag. Alle er satt opp på skift, slik at det til enhver tid er noen som er våkne og på jobb, dette gjelder både mannskap og forskere.

ROV Ægir ble satt om bord i november sammen med resten av utstyret vårt, og nå har det vært på tide med en grundig sjekk av alle deler før vi senker ham ned i det kalde vannet. Stig, Patrick og Eyvind pusser, ordner og monterer utstyr, så alt skal bli klart til første dykk.

For å ha det litt kjekt også prøver vi noen av kveldene å få til noe sosialt for hele båten. Fredag hadde vi quiz – og det var lurt med blandete lag av forskere og mannskap, for spørsmålene var om både båt og folk og vitenskap… Alle lagene gjorde det godt, og det ble knivskarp konkurranse om førstepremien: en pose sjokoladekuler. Planene er allerede lagt for neste fredag, hvem skal være på lag da?

Siden vi skal så langt unna land, har vi med lege om bord. Han er ivrig etter å få alle til å bevege seg litt, så i helikopterhangaren har vi både volleyballnett, basketballkurv og bordtennis. Det blir både latter og heftige kamper om poengene når vi spiller, og det er god trening. De som ikke liker ballspill bruker trimsykkel eller tredemølle som står i treningsrommet.

To ganger i uken er det vask av alle ”våre” arealer – onsdag og lørdag skal alle labene vaskes – sammen med arbeidsrommet på syvende dekk. Vi har laget vaskeliste sånn at alle må gjøre sin del av jobben – ingen slipper unna fellesoppgavene!

Når vi kommer fram i arbeidsområdet vårt blir det sikkert mindre tid på ”forskerlesesalen” og lange dager på dekk og i labene. Vi gleder oss til det også!

Nadine, Karoline, Tone og Anne Helene

26.februar 2019 : Nå er UiB-gjengen på vei til Antarktis

I kveld, tirsdag 26 februar legger F/F Kronprins Haakon fra kai i Punta Arenas for å undersøke farvannene ved Dronning Maud Land i Antarktis. Med på turen er syv UiB folk:

Tone Ulvatn fra BIO skal samle bunndyr, spesielt svamp.

Anne Helene Tandberg fra Universitetsmuseet skal samle bunndyr som til slutt skal inn i samlingene til museet.

PhD-student Nadine Steiger fra Bjerknessenteret skal sette ut en rigg som skal måle temperatur, saltinnhold og strømhastigheter utenfor Fimbulisen.

Masterstudent ved BIO Karoline Viberg skal eksponere leverbiter fra isfisk for ulike miljøgifter.

Stig Vågenes, Patrik Vågenes og Eyvind Ernstsen fra Havlaben til UiB har ansvar for ROVen Ægir (som er UiBs åttende deltager…)