Institutt for sosialantropologi

Nyhetsarkiv for Institutt for sosialantropologi

Tirsdag 19. juni 2018 ble Forskningsrådets store evaluering av samfunnsvitenskapene i Norge – SAMEVAL – lagt frem. Universitetet i Bergen gjør det godt med ett institutt og tre forskningsgrupper i verdensklasse.
De står på for studentenes faglige og sosiale ve og vel. Her kan du lese hva fagutvalget har gjort dette semesteret.
De har gått i gangene i 8. etasje i 3-5 år, reist ut i verden på utveksling eller feltarbeid og kan nå juble for fullført grad i sosialantropologi. - Det vi har lært ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet i disse årene er uvurderlig kunnskap i vårt samfunn, sa Marte Knudsen. Hun ble nylig antropolog og var årets kandidataler under masterseremonien.
15. mai 2018 disputerte doktorgradsstipendiat Aase J. Kvanneid ved Institutt for sosialantropologi.
Professor emeritus Ørnulf Gulbrandsen er vinner av NAT-prisen for beste artikkel i 2017 i Norsk Antropologisk Tidsskrift, med artikkelen «Vold og ære, hevn og forsoning. Om kulturell kontinuitet i et komparativt perspektiv».
I den rykande ferske utgåva av Kula Kula kan du lese mykje spennande. Blant anna delar masterstudentane Lauritz, Sigrid og Erik sine erfaringar frå feltarbeid, Hanne tipsar óg om gode zero waste-kaféar i Oslo. Vi får fem kjappe svar frå fem ansatte ved instituttet, medan professor Bjørn E. Bertelsen fortel korleis Afrika er eit framtidslaboratorium. Fartein H. Nilsen er på New Zealand denne våren... Les mer
I nyhetssakene om det norske oljeselskapet DNO sin virksomhet i utlandet, har Morgenbladet snakket med forskere fra Energethics-prosjektet for å belyse kritikkverdig bedriftsetikk i et selskap som har spesialisert seg på operasjoner i risikofylte områder i Midtøsten.
SV-fakultetet opplever rekordstor søkning til studieprogrammer på bachelornivå med 11 prosent i forhold til fjoråret. Søkertallene til masterprogrammene på fakultetet øker med hele 14 prosent.
Les Energethics-prosjektet sin ferskeste feltrapport. Ingrid Müftüoglu har besøkt Statkraft sitt hovedkontor i Oslo hvor hun undersøkte hvordan samfunnsansvar artikuleres og praktiseres.
Olje gjennomsyrer de fleste aspekter ved livene våre, men til hvilken pris? Studentene i kurset The Anthropology of Oil dro til Mongstad med kritisk blikk.
Det er mange grunner til hvorfor du bør studere sosialantropologi ved Universitetet i Bergen. Her er de syv beste.
De 23 deltakerne på videreutdanningskurset i sosialantropologi kommer fra ulike sektorer i arbeidslivet. De har likevel én fellesnevner: et ønske om å bli trygg på kommunikasjon på tvers av ulik kulturbakgrunn. - Dette er utrolig inspirerende! sier Janne Tjåland, som er lærer for minoritetsungdom.
Linea studerer arabisk ved The American University in Cairo og griper alle muligheter for som oppholdet i Egypt har å by på. Hennes råd til andre antropologistudenter som vurderer utveksling: ta ja-hatten på.
Energethics forsker Ingrid Müftüoglu deltok på 'Nordiske utfordringer' konferansen i Helsinki 7-9 Mars 2018, hvor hun presenterte prosjektet og en tekst om rapporteringspraksiser i Norske energisleskaper.
Henriette var lei en rutinepreget studiehverdag i Bergen. Hun trengte å utfordre seg selv og ville prøve noe nytt, og en venninne anbefalte UC Berkeley i USA. Nå er Henriettes luksusproblem at hun må prioritere alt hun vil oppleve før hjemreisedatoen kommer. Les hennes reisebrev her.
Sosialantropologen Edvard Hviding er en av tre UiB-forskere som er blitt tildelt millionbeløp gjennom Forskningsrådets prestisjefulle Toppforsk-program for sitt prosjekt Mare Nullius.
Ingrid hadde forventet et større kultursjokk da hun reiste til India som utvekslingsstudent. Starten skulle derimot vise seg å bli mer spennende enn den var vanskelig. Hun trivdes så godt at hun utvidet oppholdet - og tilbragte et helt år ved The University of Hyderabad.
Gunnar var en av instituttets første studenter. 8. februar fyller han 80 år og kan se tilbake på et langt liv som institusjonsbygger og sentral bidragsyter i fagmiljøet, både i inn- og utland.