Home
Department of Comparative Politics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Reisebrev

Studietur til Brussel

Dette opplevde SAMPOL-studentene da de reiste til hjertet av Europa.

Next
Gruppebilde NATO
Studentene besøkte blant annet NATO.
Photo:
Fagutvalget ved Institutt for Sammenliknende politikk
1/6
EU-kommisjonen
Photo:
Fagutvalget ved Institutt for Sammenliknende politikk
2/6
Europaparlamentet
Photo:
Fagutvalget ved Institutt for Sammenliknende politikk
3/6
Flaggborgen NATO
Photo:
Fagutvalget ved Institutt for Sammenliknende politikk
4/6
Grand Place
Photo:
Fagutvalget ved Institutt for Sammenliknende politikk
5/6
Europaparlamentet
Photo:
Fagutvalget ved Institutt for Sammenliknende politikk
6/6
Previous

Main content

Våren 2019 ble det i regi av Fagutvalget ved Institutt for sammenliknende politikk arrangert studietur til hjertet av Europa, nemlig Brussel. Turen var givende for deltakerne både i form av studierelatert kunnskap og bygging av sosialt samhold på tvers av årskull. Under følger en rapport ført i pennen av student Thea Elvestuen, som er PR- og informasjonsansvarlig i fagutvalget.

Mandag 25. februar var det tid for avreise og 29 spente studenter stilte opp på Flesland klare for tur. Reisen gikk smertefritt og tiden etter ankomst ble brukt til å innrette seg på hostellet, etterfulgt av turens første fellesmiddag på en av Brussels beste barbecue-restauranter ved navn Amadeus. Langbord og god mat satte standarden for at dette skulle bli en hyggelig studietur.

Norway House

Tirsdag morgen var det duket for første akademiske opplegg. Vi besøkte Norway House, hvor vi fikk høre to spennende foredrag om arbeidet som gjøres av den norske delegasjonen i EU og om europeisk klimapolitikk og -teknologi. Delegasjonen er Norges største utenriksstasjon og har som formål å ivareta norske interesser i Norges samarbeid med EU. Norway House ligger sentralt plassert i EU-kvarteret, omringet av andre EU-institusjoner og det ble derfor en god del sightseeing rundt i området etter besøket. Etterpå var det lagt opp til fritid sånn at man kunne utforske byen slik man selv ønsket, titte i butikker eller spise lunsj i solen. På kvelden møttes vi alle til fellesmiddag på burgerrestauranten Manhattan’s.

Europaparlamentet

Onsdagen var det tid for å besøke Europaparlamentet og UiBs Brusselkontor. På Europaparlamentet fikk vi en guidet tur gjennom deler av bygningen; deriblant fikk vi sitte i den verdenskjente plenumsalen. Det gjorde stort inntrykk da vi både fikk høre innlegg fra talerstolen og en musikkopptreden i dette mektige lokalet. I tillegg var det arrangert et foredrag for oss for å lære mer om parlamentet som en institusjon, hvordan arbeidet utføres og om det kommende parlamentsvalget som skal avholdes i år. Deretter bar turen til UiBs Brusselkontor, som jobber for å styrke UiBs engasjement og tilstedeværelse i Brussel. De deler kontorer med Sintef og NTNU, og vi fikk dermed høre presentasjoner fra både faste ansatte og praktikanter fra de tre institusjonene om hvordan de jobbet for dette formålet. Til kvelden møttes vi alle igjen til fellesmiddag på middelhavsrestauranten Publico for enda en hyggelig middag.

NATO

På torsdagen fikk gleden av å besøke hovedkvarteret til NATO. Det var tydelig at alle studentene hadde gledet seg mye til denne dagaktiviteten, og stemningen var på topp. Dagen startet med en kort omvisning av bygget, innføring av NATOs historie og et foredrag om hvordan NATO opererer som politisk organisasjon, holdt av en representant fra Utenriksdepartementet. Deretter fikk vi høre et foredrag om Norge i NATO fra et militært perspektiv fra Militærmisjonen, og en etterfølgende diskusjon mellom studentene og representantene. I tillegg fikk vi gleden av å møte viseadmiral Ketil Olsen som tok turen innom for å hilse på oss. Til kvelden møttes vi for en siste fellesmiddag på Le Scheltema for å nyte en tradisjonell belgisk middag.

Suksess

Fredagen var det tid for å vende nesen hjemover igjen. Med en lengre mellomlanding i Amsterdam stod man fri til å ta turen inn til sentrum eller slappe av på flyplassen, alt etter eget ønske. Rundt halvparten tok turen inn til Amsterdam for å utforske litt av byen og teste ut tradisjonelle nederlandske pannekaker.

Alt i alt var studieturen en strålende suksess, som vises gjennom at alle tilegnet seg mye ny kunnskap og nye vennskap i løpet av turen. Studieturkomitéen, med studieansvarlige Isolde Edvardsen og Petter Aagesen i spissen, gjorde en flott jobb i planleggingen og gjennomføringen av turen.