Home
Department of Comparative Politics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
NY ARTIKKEL

Grunnlovsendringer kan underminere domstolenes uavhengighet

Grunnlovsendringer som skal modernisere domstolene og styrke deres uavhengighet kan ha motsatt effekt. Det er hovedfunnet til post-doc Andrea Castagnola og Aníbal Pérez-Liñán i en ny artikkel publisert i British Journal of Political Science.

c
Illustrasjonsbilde.
Photo:
Colourbox

Main content

Uheldige konsekvenser av grunnlovsendringer

Eksperter på den dømmende statsmakten argumenterer ofte for at grunnlovsendringer trengs for å modernisere domstolene og styrke deres uavhengighet. Men i artikkelen Judicial Instability and Endogenous Constitutional Change: Lessons from Latin America, som er publisert i septemberutgaven av British Journal of Political Science, finner Andrea Castagnola (Institutt for sammenliknende politikk) og Aníbal Pérez-Liñán (University of Pittsburgh) at slike institusjonelle endringer også kan ha flere negative konsekvenser, fordi politikere kan ha insentiver for å fremme egne interesser gjennom slike endringer.

 

Castagnola og Pérez-Liñán har studert grunnlovsendringer i 18 latin-amerikanske land fra 1904 til 2010, hvor mange slike endringer har funnet sted. Hovedfunnet er at slike endringer er en viktig årsak til ustabilitet i domstolenes sammensetning og kan underminere deres uavhengighet overfor politiske aktører. Et eksempel på slik ustabilitet er utskiftningen av grunnlovsdomstolsdommere i Bolivia i 2009.

 

- Viktig å være klar over når grunnloven endres

Castagnola og Pérez-Liñán understreker avslutningsvis at funnene ikke må forstås som en advarsel mot å endre grunnloven, men at det er viktig å kjenne til mulige negative konsekvenser for domstolenes integritet.

 

Les hele artikkelen her.

 

Andrea Castagnola er post-doc ved Institutt for sammenliknende politikk. Les mer om Castagnolas forskning her.