Home
Department of Social Anthropology
Møt våre masterstudenter

Ivi-Emilie Panayiotou - migranter ved grenseområdene i Mexico

Utveksling til La Paz i Bolivia under bachelorgraden vekket Ivi-Emilies interesse for Latin-Amerika. Erfaringene fra Bolivia, med besøk i Peru og Chile, ga henne et grundig bakteppe til å forske på migranter i Mexico som masterprosjekt.

Main content

Overgangen fra bachelor til masterprogrammet har vært veldig fin, selv om overgangen er ganske stor.

År påbegynt grad: 2015

Faglig veileder: førsteamanuensis Iselin Å. Strønen

Hvorfor valgte du en mastergrad i sosialantropologi?
Etter jeg var ferdig med bacheloren i sosialantropologi føltes det naturlig å fortsette med en master. Å ha muligheten til å dra på feltarbeid spilte også en stor rolle i valget om å ta en mastergrad i sosialantropologi. Det hadde jeg veldig lyst til!

Hvordan har overgangen fra bachelor- til masterprogrammet vært?
Overgangen fra bachelor til masterprogrammet har vært veldig fin, selv om overgangen er ganske stor. Som masterstudent får man muligheten til å drive mer selvstendig arbeid, og dra på feltarbeid. Man blir også bedre kjent med medelever på masterkullet, og faglige ansatte. Det er også litt stas å få sin egen leseplass oppe på instituttet.

Hva er den viktigste kompetansen du tilegner deg som masterstudent i sosialantropologi?
Den viktigste kompetansen man tilegner seg som masterstudent mener jeg er selvstendighet. Både når det kommer til feltarbeid og gjennom skriveprosessen når man er tilbake fra felten. Det å dra på feltarbeid til et helt nytt sted uten å kjenne kan by på utfordringer og man lærer å kjenne både seg selv og andre, på både godt og vondt.

Hva skrev du om i bacheloroppgaven? Hvorfor valgte du dette temaet?
Bacheloren min handlet om Kypros-konflikten og hvordan gresk- og tyrkiskkyprioterne oppfatter sin identitet, i forhold til nasjonalisme og etnisitet. Kypros er et av de få landene i verden hvor landet enda er i delt i to av en tungt bevoktet grense. Jeg valgte å skrive om konflikten på Kypros fordi jeg har en kypriotisk far og det var et tema jeg hadde lyst å fordype meg mer innenfor. SANT105 Maktens uttrykk og tilsløringer, hvor Tone Bringa var foreleser, var også faget som gjorde at jeg fattet interesse for konflikter og grenseområder.

Hva skriver du masteroppgaven din om? Hvorfor valgte du dette temaet?
Masteroppgaven min handler om migranter og deporterte migranter i en meksikansk grenseby. Jeg valgte å skrive masteroppgaven om Mexico fordi det er et fantastisk interessant land, og fordi jeg ønsket å fortsette å se på mennesker som bor i grenseområder. Jeg skriver blant annet om hvordan deporterte migranter og migranter fra Mellom-Amerika blir håndtert og sett på av den meksikanske stat og lokalbefolkningen i byen jeg gjorde feltarbeid i.

Hva er ditt beste minne fra studietiden på master så langt?
Feltarbeidet er nok et av de beste minnene. Ettermiddagene ute i hagen på det ene hjelpesenteret for deporterte migranter jeg tilbrakte masse tid på, er stunder jeg ikke kommer til å glemme med det samme. Det ble mye latter og fine samtaler, til tross for at det kunne være en nokså dyster stemning der innimellom. 

De lange dagene på lesesalen med medstudenter har også vært lærerike og sosiale!

Hvorfor bør nye søkerer velge master i sosialantropologi?
Nye søkere bør velge en master i sosialantropologi fordi det gir deg mulighet til å dra akkurat hvor du vil på feltarbeid og man får mulighet til å fordype seg i akkurat det temaet man vil. Å samle inn informasjon til egen oppgave er også ganske kult!

Har du tips til ferske masterstudenter?
Det er lurt å gjøre litt research på hvor man vil dra, og også på det aktuelle stedet før man drar. Det er ganske greit å være litt forberedt før man drar, også med tanke på språk og kontakter.

Har du vært på utveksling? Hvordan var det? Hva lærte du?
Jeg var på utveksling i La Paz, Bolivia. Universitetet i Bergen har et skreddersydd opplegg med Universitetet i La Paz, spesielt tilpasset antropologistudenter. Vi lærte mye om den bolivianske staten og politikken. I Bolivia er majoriteten av befolkningen urbefolkning, og vi fikk dra på forskjellige skoleekskursjoner hvor vi lærte om ritualer og sosial praksis blant urbefolkningen i Andesfjellene. Det var virkelig spennende! La Paz ligger også bare en busstur unna Peru og Chile, så vi fikk muligheten til å dra på tur til nabolandene mens vi var der.