Home
Faculty of Humanities
karriere

Meningsfullt og gøy med jobb på bibliotek

Bokglade Nora drømte om å jobbe i forlag, men i dag kan hun ikke se for seg et mer givende sted å arbeide med litteratur enn på biblioteket.

Main content

Dette oppleves som en tid hvor biblioteket kan spille en sentral rolle for mange i byen vår, og det tenker jeg å være med på.

Hvorfor valgte du å studere litteraturvitenskap?

Bokglad har jeg alltid vært, og interessen nådde nye høyder da jeg på videregående hadde litteratur som eget fag. Det ga mersmak, og fikk meg til å velge litteraturvitenskap. Da var drømmen å få jobbe i forlag, og skape fremtidens litteratur.

Jobbet du ved siden av studiene, eller var du engasjert i andre aktiviteter?

Jeg jobbet i butikk hele studieløpet. I tillegg var jeg engasjert i HAU, Humanistenes Arbeidslivsutvalg. Mot slutten av studiene fikk jeg også min første forlagsjobb, i et av få Bergensbaserte forlag: Mangschou.

Hvordan har disse erfaringene vært til nytte for deg i ettertid?

Å være en del av Humanistenes Arbeidslivsutvalg ga meg mulighet til å snuse litt på arbeidslivet, noe jeg savnet underveis i studiene. Det satte meg i kontakt med folk som hadde omsatt det jeg oppfattet som tørr, akademisk kunnskap til spennende jobber. Det var inspirerende!

I tillegg til å være en realiseringen av drømmen ga også jobben i Mangschou meg muligheten til å få en fot innenfor forlagsbransjen da jeg flyttet til Oslo etter studiene. Da fikk jeg sitte på loftet hos Universitetsforlaget og lese korrektur, nokså søvndyssende til tider – men jeg kunne kjenne lukta av det jeg ville drive med!

Hvilken jobb har du i dag, og hva er arbeidsoppgavene dine?

I dag jobber jeg på Deichman Bjørvika, Oslos hovedbibliotek. Her jobber jeg i seksjon for formidlingsprogrammer som har i oppgave å lage arrangementer og digital formidling til hele Oslos befolkning. Det vil si at jeg får være med å lage store festivaler som Oslo skaperfestival og Future Library, invitere forfattere jeg beundrer til scenen vår og fortelle folk om alt det spennende man kan være med på – helt gratis – på biblioteket.

Hvordan forberedte studiene deg på arbeidslivet?

I min arbeidshverdag er det mindre litteratur enn det folk forventer når man forteller at man jobber på et bibliotek. Men lesingen fortsetter jo uansett, og det er jeg avhengig av for å kunne lage interessante litteratursamtaler.

Kan du fortelle litt om yrkesveien din fram til der du er i dag?

Etter å ha fått en fot innenfor forlagsbransjen begynte jeg raskt å jobbe i en nyoppstartet, uavhengig bokhandel, Eldorado. Det ble en rakett inn i bokbransjen, som ga meg mulighet til å bli kjent med mange folk i mange forlag – som senere ga meg spennende jobbmuligheter. Jeg fikk prøve meg i flere forlagsjobber, men innså at det ikke var den drømmen jeg hadde lenger.

I 2018 fikk jeg mulighet til å vikariere på Deichman som redaktør for litteraturbloggen vi hadde da. Dette var blant annet fordi jeg selv hadde hatt en litteraturblogg på si i mange år. Slik ble veien min inn i bibliotek, som viste seg å være et sted jeg trives veldig godt!

Hva gjør at du har endret holdning til det å jobbe på bibliotek?

Da jeg skulle velge studier tilbake i 2010 var ikke bibliotek på radaren min. Det er kanskje rart, da det var der min begeistring for litteratur først ble sådd. Men bildet jeg hadde av hva en bibliotekjobb var, er fremdeles ikke en jobb jeg er interessert i. Heldigvis viser det seg at det finnes utrolig mange andre morsomme jobber på bibliotek! Vi som i dag jobber på bibliotek er en sammensatt gruppe, med svært bred kompetanse, erfaringer og med stort engasjement for oppdraget.

For meg ble det åpenbart at her måtte jeg bite meg fast, når det opplevdes som en så meningsfull og gøy jobb. Deichman er et sted med utrolig mange mulighetsrom for den som er villig til å ta tak i dem. Det har jeg gjort, og det har gitt meg mange morsomme muligheter.

Hvor går eventuelt veien videre?

Å jobbe i kommunen kan iblant by på frustrasjon, men det er vanskelig å se for seg et mer givende sted å arbeide med litteratur enn på biblioteket. Jeg håper derfor veien ikke går så langt, men at veiene for folk inn på biblioteket blir enda enklere. Dette oppleves som en tid hvor biblioteket kan spille en sentral rolle for mange i byen vår, og det tenker jeg å være med på.