Mat og samfunnet i Norge i middelalderen
Velkommen til foredrag om mat og samfunn i middelalderen ved PhD stipendiat i arkeologi ved Universitetsmuseet og AHKR ved Universitetet i Bergen, Mathias Blobel.
Main content
Kildene vi har om livet i middelalderen, både de skriftlige kildene og den materielle kulturen, forteller sjelden direkte om matkultur. Kun et svært lite antall kokebøker fra middelalderen, og enda færre fra Norden, er bevart, og disse avspeiler ikke nødvendigvis virkeligheten, selv innenfor de sosiale sjiktene de var rettet mot. Andre kilder omtaler mat kun indirekte og fra ulike tider og steder. På den materielle siden er beleggene fragmentariske, både bokstavelig og metaforisk. Selv om keramikk ofte forekommer i stort antall, analyseres den sjelden med tanke på bruksformål, og det samme gjelder andre redskaper knyttet til matproduksjon og -forbruk. Naturvitenskapelige analyser kan bidra til et mer komplekst bilde, men disse har sine egne begrensninger.
Likevel spilte mat en sentral rolle i middelalderens samfunn, fra sikring av livsopphold til religiøs betydning, og fra helseomsorg til sosiale ritualer. En tilnærming til denne sentrale delen av den middelalderske livsvirkeligheten forutsetter en interdisiplinær oversikt.
Med utgangspunkt i arkeologisk forskning trekker dette foredraget inn argumentasjonslinjer fra ulike disipliner for å gi en oversikt over middelalderens ernæring i Norge slik den forstås i dag.
