Home
Department of Informatics

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Skype-disputas under askehimmelen

Siv Midtun Hollup ble historisk i går da hun gjennomførte instituttets første disputas på Skype

Main content

Mandag 19. april ble uventet en historisk dag på Institutt for informatikk. Askeregnet fra vulkanen Eyjafjallajökul gjorde det umulig for opponentene til Siv Midtun Hollup å komme seg til Bergen. Det stoppet imidlertid ikke Hollup fra å disputere, og i går gjennomførte vi derfor instituttets første disputas på Skype.

Hollup startet med å presentere avhandlingen sin, og presentasjonen var sendt på e-post til opponentene på forhånd slik at de kunne både høre og se hva som skjedd i store auditorium på Vilvite.

Etter Hollups glimrende presentasjon, ble førsteopponent Mark Johnson oppringt på Skype, og det tok ikke mange minuttene før vi kunne høre stemmen hans. Johnson satt på kontoret sitt i Turku, Finland (etter det vi vet) og stilte sine kritiske spørsmål derfra. Hollup ble filmet med webkamera slik at opponenten kunne se reaksjonene hennes for hvert spørsmål.

Verre var det da andreopponent Christine Orengo skulle i ilden. Hun var nemlig strandet i Tyskland og hadde omsider klart å få seg en togbillett til England, der hun bor og jobber. Men fra toget var det dessverre umulig å finne en god Skype-forbindelse. Om toget hadde nådd Frankfurt, ville det visstnok vært mulig å gjennomføre hennes spørsmålsrunde òg, men disputasleder Øyvind Ytrehus fant det da bedre å gjennomføre plan C, nemlig at setteopponent Ingvar Eidhammer trådte inn. Eidhammer hadde på forhånd fått Orengos spørsmål tilsendt, og gikk inn i rollen hennes. Han fikk til og med lurt inn et oppfølgingsspørsmål.

Siv Hollups far, Torleif Hollup, var i utgangspunktet lei seg for at han ikke kunne være til stede på disputasen. Han befant seg nemlig i Thailand i går. Men teknikerne fikk ringt opp ham også på Skype, slik at en stolt far kunne følge hele datterens disputas på Skype i går ettermiddag.

For ordens skyld kan det nevnes at Siv Hollup besto prøven med glans i går tross alle tekniske utfordringer, og hun kan nå tituleres PhD i informatikk.