Nyhetsarkiv for Forskning

Ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssjukehus er de i gang med en ny studie for å se om en antiviral behandling hjelper mot multippel sklerose (MS).
Forskere fra Michael Sars-senteret engasjerte de besøkende med interaktive utstillinger og ga innsikt i livet i havet, noe som skapte vitenskapelig nysgjerrighet og opplæring blant gjester i alle aldre.
Universitetet i Bergen er tildelt fire EU-finansierte mobilitetsstipend gjennom Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Gjennom ordningen får fire utenlandske forskere et toårig forskningsopphold ved UiB.
En studie fra Universitetet i Bergen viser at menn med betennelsesaktige sykdommer i ledd eller rygg, som leddgikt, får flere barn enn andre menn. – Overraskende, sier forskeren selv.
De er styrt av naturtid og mange jobber sinnsykt mye. Å være bonde innebærer en større fare for å bli ekskludert fra ulike arenaer, ifølge ny studie fra UiB.
En ny studie viser at til og med små mengder energidrikk har negativ effekt på søvnen til studenter.
Onsdag 7. februar klokken 11.00 ankom kortesjen med Kronprins Haakon Geofysisk institutt, hvor han vandret til Sydpolen sammen med Universitetsrektor Margareth Hagen. UiB fikk besøk av en særdeles engasjert Kronprins som ville lære mer om havvind, forskning og næringsvirksomhet knyttet til dette.
Etter få timer kan kreftcellene selv fortelle om behandlingen virker. UiBs nye K.G. Jebsen-senter for blodkreft skal gi løfte diagnostikk og behandling til neste presisjonsnivå.
I en studie publisert i dag i Marine Policy avdekker postdoktor Kim Scherrer og hennes forskerteam ved Universitetet i Bergen (UiB) hvordan Storbritannias utmelding fra EU (Brexit) fører til økte utslipp av drivhusgasser fra det norske makrellfisket.
Ny forskning viser at muskelstyrken kan spille en større rolle for voksne menns seksualliv enn man kanskje har trodd. Forskerne bak studien ønsker å stikke hull på et tabu som snakkes lite om.
– Historiene helse- og skolepersonell forteller om barns lidelser i Gaza og på Vestbredden er hjerteskjærende og rystende, sier psykologspesialist Unni Heltne.
Under koronapandemien brukte norske helsemyndigheter begrepet "nasjonal dugnad" for å oppfordre til kollektive smitteverntiltak. Ny forskning viser at bruk av slike kulturelt spesifikke begrep kan være problematisk for innvandrergrupper.
Rustam Galimullin er en av flere eksperter på kunstig intelligens ved UiB. Les mer om ham og hans forskning her.
Mandag 8. januar var det offisiell åpning av BCEPS Senter for fremragende forskning i universitetsaulaen. Senteret skal utvikle nye metoder og etiske rammeverk for å hjelpe beslutningstakere til en mer rettferdig fordeling av helsetjenester.
En ny studie ved UiB viser at å bestemme svangerskapslengde med ultralyd i uke tolv i svangerskapet gir mindre risiko for uheldige fødselsutfall, sammenlignet med ultralyd uke 18.
For første gang er sammenhengen mellom foreldres og barns psykiske helse dokumentert på befolkningsnivå. Tiltak som hindrer at psykisk sykdom går i arv, virker best i familier med høy utdanning, viser ny forskning.
Ny forskning ved UiB viser at mors fysiske aktivitet før svangerskapet påvirker utviklingen til embryoet. Og gutteembryoer påvirkes annerledes enn jenteembryoene.