Nyhetsarkiv for Forskning

Hvordan påvirkes byutvikling av enklaver som oppstår som egne byer i en by? Og hva betyr disse enklavedannelsene for muligheten til å skape en levelig og bærekraftig by for alle dens innbyggere? Dette er et sentralt tema i det nye og banebrytende forskningsprosjektet Urban Enclaving Futures.
Universitetet i Bergen er blitt rangert som nummer 53 i den første THE University Impact Rankings, basert på Bærekraftsmålene, og er det eneste universitetet i Norge som er blitt vurdert i denne nye innovative rangeringen.
Nyåpningen av PET-senteret ved Haukeland Universitetssjukehus sikrer at forskere ved UiB og pasienter og ansatte ved Haukeland Universitetssjukehus har visualiseringsutstyr i verdensklasse.
Kvinner som drikker brus med sukker tidlig i svangerskapet har opptil 40 prosent større risiko for å få foster med hjertefeil, viser forskning utført av blant annet Nina Øyen ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.
Et seminar i Bergen skal utforske hvordan havet best kan reguleres for å sikre balanse mellom utnyttelse av naturlige ressurser og behovet for vern og bevaring.
I diskusjoner om en bærekraftig utvikling, dukker stadig oftere begreper som vitenskapelig rådgivning, science-policy interface og vitenskapsdiplomati opp. Men hva handler dette om? Vi ba en erfaren forsker på området, Silvio Funtowicz, om en liten innføring.
Dag to av Bærekraftskonferansen 2019 fokuserte på hvordan akademia kan bruke sin kunnskap for å påvirke beslutningstakere, både lokalt og globalt.
Hyperion Imaging System gjør det mulig å undersøke vevstoff på en mye mer nøyaktig måte enn tidligere. Maskinen i Bergen er den eneste av sitt slag per dags dato i Nord Europa.
Fra å bygge en global studentbevegelse til universitetenes nøkkelrolle for en bærekraftig verden: første dag av Bærekraftskonferansen 2019 viste bredden i det kritiske engasjementet rundt global bærekraft i akademia.
I februar 2018 var Victoria W. Thoresen og Jakob Grandin med på den første SDG Conference Bergen for å skape kritisk debatt i universitetssektoren om bærekraftsmålene. Nå vender de tilbake til den andre konferansen.
Professor Lise Øvreås overtar etter Peter M. Haugan som leder av Ocean Sustainability Bergen, UiBs senter for bærekraftig hav, der vitenskapelig rådgivning er en sentral oppgave.
Prosjektet Urban Enclaving Futures vil ha et blikk på byplanlegging som omfatter mer enn en klassisk økonomisk innfallsvinkel. De ønsker å bringe inn sosiale, kulturelle, arealmessige og andre faktorer i sin forskning på feltet. I januar 2019 hadde prosjektet sin første workshop i Maputo.
For migrasjonsforsker Hakan G. Sicakkan er FNs migrasjonsplattform en spennende nyskapning han vil følge med interesse når den implementeres av verdenssamfunnet.
Arjan Schakel og Selina Våge tildeles BFS Starting Grant for 2018. Dermed kan de sette i gang arbeidet med å bygge opp egne grupper av forskere rundt nye og spennende prosjekter ved Universitetet i Bergen.
Er du over 50 år, er det imidlertid ikke fødsler eller tang som har skylda for urinlekkasjen, viser nyere forskning utført av forskere ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.
Gode klær og mote har vært viktig for oss helt siden tidlig steinalder. En ny internasjonal studie viser hvordan syteknikken har utviklet seg fra de første nålene ble oppfunnet for 73 000 år siden. Funnene viser tidlige spor av avansert klesproduksjon, og at klær allerede den gang handlet om mer enn å bare holde seg varm.
Tidligere i høst ble havforsker Peter M. Haugan utnevnt som medlem av ekspertgruppen til høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi. Han forbereder seg nå til det første møtet i gruppen, som passende nok finner sted i hans hjemby og Norges marine hovedstad, Bergen.
Universitetet i Bergen er blitt valgt som knutepunkt for bærekraftsmål 14, Liv under vann, av nettverksorganisasjonen International Association of Universities (IAU).