Hjem
Institutt for informatikk
Informatikk | Hva er informatikk?

Informatikk - studiet for deg?

Lurer du på om du skal studere informatikk? Her får du en rask innføring i studiet.

Informatikk utdanning foregår på Høyteknologisenteret
Foto/ill.:
Eivind Senneset, UiB

Hovedinnhold

Hva er informatikk?

Informatikk (eng: computer science) er vitenskapen som ligger bak enhver programvare, fra enkle dataprogram, mobilapper og spill, til store IT-systemer, databaser og nettportaler. Informatikere trengs i alle faser av utvikling av slik programvare: problemformulering, problemløsing, design, utvikling og programmering.

Informatikkstudiet starter med at vi lærer å programmere, dvs å få datamaskinen eller mobilen til å utføre akkurat det vi vil at den skal gjøre. På denne måten vil du allerede i løpet av første semester være i stand til å lage dine egne programmer.

Deretter går studiet i dybden på de stegene som kommer før selve programmeringen når man utvikler IT-systemer og programvare: problemløsing, design og utvikling av algoritmer, valg av objekter og datastrukturer.

Studieprogrammer innen informatikk

Informatikk: Bioinformatikk

Bioinformatikk er et IT-studium hvor informatikk møter biologi og kjemi. I dette studiet får du opplæring i programmering, statistikk og matematikk, og å bruke datakunnskapen din til å analysere og tolke biologiske data. Dette kan brukes til å, for eksempel, utvikle nye medisiner, men utdanningen gir deg også IT-kompetanse som kan brukes innen helt andre felt. Les mer om bachelorprogrammet i bioinformatikk.

Informatikk: Datateknologi

På studiet i datateknologi lærer du programmering, testing og utvikling av datasystem. Du lærer ikke bare prinsipper, teknikker og metoder for programutvikling, men du får også trening i praktisk problemløsing. Slik utvikler du de kreative og analytiske evnene dine. Les mer om bachelorprogrammet i Datateknologi. 

Informatikk: Datasikkerhet

På dette studiet lærer du metoder for å utvikle, implementere og analysere IT-basert infrastruktur som er robust mot både tilfeldige feil og retta angrep. Stadig mer av samfunnets infrastruktur er elektronisk, og sikring av data er essensielt. Det er et stort behov for folk med kompetanse innen datasikkerhet. Les mer om bachelorprogrammet i datasikkerhet. 

Informatikk-matematikk-økonomi

Bachelorstudiet i informatikk-matematikk-økonomi (IMØ) er det eneste av sitt slag i Norge, og gir en grundig innføring i modellering av økonomiske problemstillinger med metoder fra matematikk, statistikk, informatikk og samfunnsøkonomi. Studiet passer for deg med interesse for samfunnsproblem og realfag. Les mer om bachelorprogrammet i informatikk-matematikk-økonomi.

Masterprogrammer

Forskerutdanning (PhD)

Jobb og karriere innen informatikk

Studenter på karrieredag, IT, informatikk, karriere

Informatikkstudenter fra UiB er svært ettertraktet i arbeidsmarkedet, og fagutvalget sørger for tett kontakt mellom studenter og næringslivet. Bilde her fra IT-dagen 2019.

Foto/ill.:
Randi H Eilertsen, UiB

Informatikere er ikke bare ettertraktet i arbeidsmarkedet nå men det vil i tillegg være stor mangel på informatikere i fremtiden. Vårt  samfunn er blitt avhengige av at informasjonsteknologien fungerer. Informatikk ligger i skjæringspunktet mellom mange ulike arbeidsområder, slik at utdannelsen kan brukes innenfor så ulike felter som medisin, finans, romforskning, oljeindustri og underholdning, i tillegg rene IT-jobber.

Med et stort utvalg studieprogrammer, konkurransedyktige PhD-stillinger og syv anerkjente forskergrupper, har du også mange muligheter å få arbeid på Institutt for informatikk ved UiB.

Les mer om karrieremuligheter innen informatikk.