Nyutdannede teknologer er fremtiden
På Universitet i Bergen (UiB) vokser miljøet innen maskinlæring stadig. Kanskje ikke så rart, når kunstig intelligens er i ferd med å endre hele samfunnet vårt.
Main content
I årene fremover vil det blant virksomheter være et stort behov for nyutdannede teknologer, med oppdatert kompetanse og evne til å hele tiden lære nye ting. Nå håper UiB at flere kvinner vil satse på teknologien og jobber med kunstig intelligens, innenfor felt der nytteverdien er svært høy.
– Man trenger ikke ha noen lidenskap for data for å synes at et studium i informatikk er interessant, forteller student ved Institutt for informatikk, UiB, Karianne Tesaker.
Informatikere er blitt svært ettertraktet i arbeidsmarkedet, fordi samfunnet er blitt så avhengig av at informasjonsteknologien fungerer. Og i et felt som stadig er i utvikling, er det aldri en kjedelig dag på skolebenken. Tesaker forteller at hun ikke kunne tenkt seg et bedre læringsmiljø.
– På UiB arrangeres studiekvelder, ekstrakurs før eksamen, jentekodekvelder og ukentlig er bedrifter på besøk for å fortelle deg om karrieren videre. For karrieremulighetene er store, og det er jeg sikker på at de vil være i fremtiden også, sier Tesaker.
Førsteamanuensis ved Institutt for informatikk, UiB, Ana Ozaki.
Anerkjent universitet
Informatikk er vitenskapen som ligger bak enhver programvare, fra enkle dataprogram, mobilapper og spill, til store IT-systemer, databaser og nettportaler.
Førsteamanuensis ved Institutt for informatikk, UiB, Ana Ozaki jobber med metode-/algoritmeutvikling innen kunstig intelligens og maskinlæring.
– Informatikk er fascinerende, ofte trenger man kun penn og papir for å lage intrikate algoritmer og teknikker, som så kan studeres med matematisk strenghet, sier Ozaki.
Hun trekker frem at UiB er et internasjonalt anerkjent universitet og derfor tiltrekker seg eksperter fra hele verden innenfor viktige forskningsområder innen informatikk.
– Det skaper et sunt og produktivt arbeidsmiljø for fagfolk.
YouTube: Noeska Smith om visualisering
Utvikler egne ideer
Selv om det fortsatt er en overvekt av menn i teknologifag, forteller postdoktor ved Institutt for informatikk, UiB, Yamila Torres Cleuren at det første man forstår på Universitetet, er at det er plass til deg.
– Uansett bakgrunn eller kjønn, så er det plass til deg her. Ingen i vårt fagmiljø har tatt den samme reisen for å komme hit, sier Cleuren.
Hun jobber mye med research og anvendelser av kunstig intelligens, data science og maskinlæring i livsvitenskapene.
– Helt siden jeg startet med vitenskap, har jeg blitt oppfordret til å følge instinktene mine. Det har gitt meg tid og frihet til å utvikle mine egne ideer. Å jobbe som postdoktor har tillatt meg å gå mange veier, og jeg fortsetter å lære hver dag, sier Cleuren.
Løser problemer
Førsteamanuensis ved Institutt for informatikk, medisinsk visualisering, UiB, Noeska Smit er et godt eksempel på en annerledes bakgrunn, før hun fikk interessen for informatikk. Hun har alltid hatt et ønske om å hjelpe mennesker og har jobbet i flere år som radiograf, før hun fikk interesse for visualiseringsteknikker.
– Personlig fikk jeg øynene opp for informatikk først via dataspill og da jeg jobbet med 3D-rekonstruksjon av CT-bilder som radiograf. Da jeg faktisk begynte å studere informatikk, kunne jeg ikke en gang programmere, men det viste seg å gå veldig fint, sier Smit.
Om du er interessert i å løse problemer og skape ting som gjør en forskjell, tror hun informatikk er løsningen.