Home
The University Gardens

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Stormen tok sitkagranen

Sjelden har vi sett så store skader på skogen i Arboretet. Vindens herjinger sist torsdag gjorde et stort innhogg i den storvokste sitkagranskogen.

Main content

Naturkreftene på torsdag 5. desember har satt sine tydelige spor på skogen i Arboretet. Det begynte med sønnavinden som rusket godt i tretoppene. Utpå dagen dreide vinden over på nord med en voldsom økning i intensiteten. Med storm styrke stod nordavinden rett innover Nore Mørkevågen og traff sitkaskogen (Picea sitchensis), og omlag 20 - 30 trær gikk over ende. Trærne er plantet av Skogselskapet i 1928 på den tiden Fana herredsgård eide det som i dag er Arboretet. Sitkagranene er godt over 30 m høye og representerer den største og eldste planteskogen i våre samlinger. Nå har den fått en naturlig uttynning, og de fristilte trærne som står igjen etter stormen vil være særlig utsatt for mer kraftig nordavind i fremtiden. 

Et stort tre av vanlig gran (Picea abies) veltet over vegen nord for hemlokkskogen ved Oldertøset. Det kan være farlig å gå i skogen på dager med så mye vind, og nå venter et stort arbeid med å rydde opp.