Institutt for sammenliknende politikk

Nyhetsarkiv for Institutt for sammenliknende politikk

– Det er eit slåande fråvær av støtte frå ytre høgre. Det seier Lars Erik Berntzen, som har kartlagt oppslutninga om terroristen etter angrepa 22. juli 2011.
En ett-åring skyller i land på Karmøy. Moria-leiren i Hellas brenner til grunnen. Danmark vil sende asylsøkere til mottak i utlandet. I Syria fortsetter borgerkrigen å drive millioner av mennesker på flukt på tiende året. Verden har aldri hatt mer bruk for FNs flyktningkonvensjon enn i 2021 – året den fyller 70 år.
Sampol er ledende innenfor nordområdeforskningen.
Stein Rokkan ville blitt 100 år den 4. juli 2021. Han var en av verdens ledende politiske sosiologer i de første ti-årene etter andre verdenskrig og han var sentral i utbyggingen av samfunnsfagene ved Universitetet i Bergen fra slutten av 1960-årene. Han etablerte faget sammenliknende politikk.
Denne våren lanseres en ny seminarrekke, hvor ledende internasjonale forskere presenterer sitt pågående arbeid.
Det holder ikke at verdenssamfunnet har lommebøkene sine åpne for syriske flyktninger – hjertet må også med, konkluderer jussprofessor.
«På sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen for eksempel, tilbyr de praksis som en del av bachelorgraden. Studentene kan bruke 20 eller 30 av de frie studiepoengene på å få arbeidserfaring i bergensområdet, Oslo eller Brussel. Dette vil vi se mer av.» skriver Erna Solberg og Henrik Asheim i BT.
I det siste tiåret har Kinas rolle i Afrika vokst - hovedsakelig som en handelspartner og investor. Men nå har Kina også begynt å ha en større politisk rolle i Afrika.
– Angrepet på Kongressen var på ingen måte overraskende. Egentlig fryktet jeg at det ville skje mye før. Det sier professor i Sammenliknende politikk ved UiB, Elisabeth Ivarsflaten.
Med det prestisjetunge Consolidator Grant i lomma vil professor Ragnhild Muriaas få fram i lyset kva som gjer at kvinner forlet politikken raskare enn menn, og kva som får dei til å bli.
Med prestisjebevilgning fra ERC vil professor Elisabeth Ivarsflaten gripe fatt i et av de mest grunnleggende problemene i vår tid. Hvordan leve fredelig sammen i stadig mer mangfoldige samfunn?
Vi tar nå imot søknader om seks parallelle kurs med tverrgående keynotes og virtuelle sosiale arrangementer. BSRS 2021 vil være en hel-digital PhD-forskerskole.
Professor Ragnhild Muriaas ved Universitetet i Bergen starta yrkeskarrieren som DJ. No undersøkjer ho kva strengar som må spelast på for å setje fotavtrykk i politikken.
– Migrasjon er et viktig område innen lovgivning fordi status utgjør en enorm forskjell. Har du status som 'statsborger' beskyttes du av loven på en helt annen måte enn flyktninger og migranter.
Bare i løpet av 2019 ble 10 millioner mennesker drevet på flukt. Lørdag 20. juni markeres Verdens dag for flyktninger i solidaritet med de 80 millionene rundt om i verden som er fordrevet fra sine hjem.
Emnet EUR105 European Union Institutions, Politics, and Policies i bachelorprogrammet i europastudier har fått Studiekvalitetsprisen 2020 ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Som første emne i Norge oppnådde det status som Jean Monnet Academic Module.
– Politivalden i USA er gneista som tenner kruttønna, seier Hilmar Mjelde.
Ferske funn frå Norsk Medborgerpanel viser at folk sine haldningar til både regjering, lokale politikarar og til naboen har endra seg under koronakrisa.