Home
Faculty of Fine Art, Music and Design

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Søknader

Søknadsstøtte ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD)

Her følger informasjon om de viktigste finansieringskildene for studenter, ph.d kandidater og ansatte ved KMD.

Main content

Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet (BOA) er et satsingsområde for Fakultet for kunst, musikk og design (KMD). Forskningsprosjekter med ekstern økonomisk støtte, styrker fakultetets og instituttenes forskning, undervisning og kunstneriske utviklingarbeid.

For spørsmål om prosjektutvikling, søknadsfrister og ulike programmer for eksternfinansiering ta kontakt med forskningsadministrasjonen på vår felles epostadresse forskning.kmd@uib.no eller kontakt forskningsrådgiver på ditt institutt:

Institutt for design: Anne-Len Aase Thoresen

Kunstakademiet - institutt for samtidskunst: Torgeir Rinke Bangstad 

Griegakademiet - institutt for musikk: Thomas De Ridder

Søknadsstøtte 

Ønsker du å sende inn en større søknad dette meldes til instituttleder, forskningsleder på institutt og lokal forskningsrådgiver samtidig med at søknadsarbeidet starter. Som prosjektleder er du ansvarlig for at søknaden forankres faglig, juridisk og økonomisk med ledelsen på ditt institutt eller enhet. Nasjonale og europeiske forskningssøknader krever godkjenning fra instituttleder og signaturer fra LEAR (legal entity appointed representative) ved UiB. Dette gjelder for både koordinator- og partnerprosjekter der KMD er involvert. Mer informasjon om de ulike fasene i søknadsarbeidet finnes hos Forsknings- og innovasjonsavdelingen (FIA). Selv mindre forsknings- eller utdanningssøknader skal forankres i institusjonen som står ansvarlig for den ansattes forskningstid og ressursbruk. Derfor er det en del forhold som må avklares før innsending av søknader. Til dette formålet har vi i forskningsadministrasjonen utviklet en sjekkliste som kan være til stor nytte for alle som har en god prosjektidé som de ønsker å realisere:

  • Har søknaden vært innom en forskningsrådgiver på fakultetet, samt instituttleder og forskningsleder på ditt institutt?
  • Er det en utdanningssøknad så er det viktig at gruppe for støtte til utdanning er koblet på 
  • Er alle personalressurser- og behov avklart med leder og meldt inn til HR-avdeling hvis personer skal rekrutteres? 
  • Er innkjøp av utstyr klarert med leder for verksteder og tekniske tjenester og evt. institutt og hva skjer med utstyret etter prosjektslutt?
  • Er arealbehov til implementering av prosjekter (oppbevaring, workshops, utstillinger ) avklart med arealansvarlig?
  • Er avslutning av prosjektet tydelig definert i søknaden?
  • Hva skjer med verktøy, utstyr, materialer, kunstverk, resultater etter endt prosjektperiode? Skal resultater dokumenteres i Research Catalogue? 
  • Er det behov for en HMS-risikoanalyse for prosjektet?
  • Kommer prosjektet i konflikt med, eller krever endring av, eksisterende bygningsmasse (ventilasjon, VVS, brannteknisk)?
  • Er de etiske og personvernmessige hensyn i forsknings- og utdanningsprosjekter gjort rede for og avklart før søknadstidspunktet?

   

Seminarer 

Forskningsadministrasjonen ved KMD har gjennomført en rekke seminarer som har vært rettet mot tematiske satsningsområder eller spesifikke fiansieringskilder for vitenskapelig forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid. Vi har hatt fokus på forskningsetikk, EU-finansiering, Program for kunstnerisk utviklingsarbeid, grunnleggende søknadsskriving, prosjektdrift og avslagsseminar hvor vi arbeider med å forbedre søknader basert på tilbakemeldinger fra fagfeller. 

Eksterne midler

Erasmus + ansattmobilitet Alle ansatte ved Universitetet i Bergen kan få stipend til utveksling til en institusjon, organisasjon eller universitet i Europa gjennom Erasmus+. Søknadsfrist: 15. september 2024. Kontaktperson: thomas.de.ridder@uib.no

Erasmus+ samarbeidspartnerskap Målet med samarbeidspartnerskap er å utveksle erfaringer, utvikle samarbeidsnettverk og øke kvalitet og relevans av ulike utdanningstilbud gjennom internasjonalisering. Tiltaket støtter tverrfaglig samarbeid i Europa som skal utvikle, utveksle og prøve ut nyskapende praksis, pedagogisk metode og/eller læringsaktiviteter. Samarbeidspartnerskap skal utvikle ny kunnskap som kan deles, overføres og spres til mange aktører på ulike nivå. Søknadsfrist: 5. mars 2024.  

Erasmus+ (2021-2027) Global mobilitet i høyere utdanning gir norske høyere utdanningsinstitusjoner mulighet til å sende og motta studenter og ansatte til og fra tredjeland ikke assosiert med programmet. Studenter kan reise på studie- og praksisutveksling, mens ansatte kan reise på undervisnings- og opplæringsopphold. Søknadsfrist: 20. februar 2024 

Erasmus+ (2021-2027) Innovasjonsallianser er større europeiske samarbeidsprosjekter innen høyere utdanning og fag- og yrkesopplæring. Målet med innovasjonsallianser er å utvikle nyskapende utdanningstilbud som fremmer innovasjon og entreprenørskap innen utdanning og arbeidsliv. Utvikling av ferdigheter og kompetanse står i fokus i 2023. Søknadsfrist: 7. mars 2024 

UTFORSK skal styrke høyere utdanning for en bærekraftig fremtid. Programmet støtter etablering av varige samarbeidsrelasjoner mellom Norge og Brasil, Canada, India, Japan, Kina, Sør-Afrika, Sør-Korea og USA. Søknadsfrist: 15. april 2024. 

Nordplus støtter tiltak som styrker og utvikler det nordiske utdanningssamarbeidet og bidrar til å skape et felles nordisk og baltisk utdanningsområde. Støtte til mobilitet, nettverk, utviklingsprosjekt og studieprogram på bachelor- og masternivå. Programmet retter seg mot utdanningsinstitusjoner på høyere nivå som høyskoler og universiteter. Søknadsfrist 1. februar 2024

Stiftelsen Dam er en av Norges største stiftelser og gir penger til helse- og forskningsprosjekter som skal gi bedre helse gjennom deltakelse, aktivitet og mestring. 

Cappelen Damm - Utdanning  Læremiddelstipend tildeles to ganger i året (1. mai og 1. oktober), og neste søkndsfrist er 1. mai. og sendes til forfatterstipend@cappelendamm.no 

Har du spørsmål?

Ta kontakt med forlagsredaktør på ditt fagområde eller forlagssjef birgit.skaldehaug@cappelendamm.no.  

NORPART støtter langsiktig akademisk samarbeid og gjensidig studentutveksling mellom høyere utdanningsinstitusjoner i Norge og utvalgte partnerland i det globale sør. Søknadsfrist: utlysning ventes våren 2024.

Horizon Europe: Cluster 2: Culture, Creativity and inclusive society

Ta kontakt med forskningsadministrasjonen for informasjon om programmet, om søknadsfrister og om de tematiske satsningene i Cluster 2 i 2024/2025.

Marie Sklodowska-Curie, Individual Fellowships støtter de beste og mest lovende forskere i starten av karrieren, og søkerne kan komme fra hele verden. Programmet er åpent for alle fagområder, og det er søker som bestemmer tema for prosjektet. Søkeren må ha en doktorgrad eller minst fire års fulltids forskningserfaring for å kunne søke. Det er knyttet stor prestisje til å få en slik tildeling, og erfaring viser at de som har mottatt midler fra MSCA-IF, styrker sine muligheter til å få annen finansiering fra EU, som f.eks. et ERC Grant. Siden programmet er både et opplærings– og forskningsprogram, kreves det at søkerne må ha en erfaren forsker som skal fungere som veileder gjennom prosjektperioden, og søknaden må utvikles i samarbeid med veilederen ved vertsinstitusjonen. 

Marie Skłodowska-Curie Actions Søknadsfrist: 11. september 2024. 

European Research Council (ERC). Det europeiske forskningsrådet, ERC, støtter fremragende forskning på øverste nivå gjennom de fire kategoriene Starting Grant, Consolidator Grant, Advanced Grant og Synergy Grant. ERC. Ta kontakt med forskningsadministrasjonen hvis du vil vite mer om ERC. 

Interne midler

HER finner du ny søknadportal for fond og legater. Portalen gir informasjon om ulike interne såkorn- og posisjoneringsmidler som UiB-forskere, stipendiater og studenter kan søke på. Søknadsfrist er 6. januar for akademieaavtalen og de andre utlysningene har søknadsfrist 12. januar 2025. 

Bergen Universitetsfond
Det kan søkes om tildeling til prosjekter for formidling og publisering av forskningsresultater og støtte til avholdelse av vitenskapelige konferanser, workshops etc med søknadsfrist 12. januar 2025. 

Olsens legat
Det lyses ut midler til forskning på bruk av nye undervisnings- og læringsformer ved Universitetet i Bergen. 12. januar 2025. 

L. Meltzers Høyskolefond
Meltzerfondet deler ut forskningspriser, midler til forskningsprosjekter, reisestipend og midler knyttet til forskningstermin for forskere. Fondet deler også ut prosjektmidler til studenter og ph.d kandidater. 12. januar 2025.

Peder Sather Center Grant Program. Senteret lyser ut stipendmidler på mellom 10 000 og 25 000 amerikanske dollar. Stipendet blir gitt for to år om gangen. Hvem kan søke: Faste (vitenskapelig) ansatte med hovedstilling ved UiB. Midlene kan blant annet støtte minikonferanser, workshops, pilotstudier, datainnsamling eller utvekslings- og forskningsopphold. Søknadsfrist: 1. april 2024.

Midler til samarbeidsprosjekt og faglige møteplasser innen Globale samfunnsutfordringer 2023. Globale samfunnsutfordringer (GSU) ønsker å stimulere til faglige møteplasser og samarbeid om tema som definert som GSU sin faglige profil for perioden 2023-2025: migrasjon, demokrati og menneskerettigheter, global helse, migrasjon, mangfold, ressurser. Formålet med midlene er å stimulere til tverrfakultært og tverrfaglig forskningssamarbeid. Minimum to fakulteter skal være involvert i samarbeidet.

UiBs Humaniorastrategi skal bidra til å profilere og utvikle UiB innen de humanistiske fagene og posisjonere UiB strategisk på nasjonale og internasjonale konkurransearenaer. Det lyses nå ut midler til forprosjekter og faglig pilotarbeid som skal bidra til å realisere ambisjonene i Humaniorastrategien. Alle ansatte ved UiB i faste vitenskapelige stillinger kan søke om midler til forprosjekter og piloter med inntil 1 million kroner. Søknadsfrist: 20. mai, 2024. 

Midler til studenter og Ph.d.-kandidater 

Meltzers prosjektstipend Gis som støtte til faglige studentprosjekter bekreftet av veileder, og tilknyttet studier eller stipendiatstillinger ved UiB, men også fra andre universitet og vitenskapelige høyskoler I Norge

Olsens legat: Styret har avsatt 50.000 kr til studenter og ph.d. kandidater.

UiBs studentlegat: Studenter tilknyttet et årsstudium, bachelor, profesjonsutdanning eller masterprogram.