Home
Department of Earth Science

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Bokslepp i Brasil

Professor Haakon Fossen har sluppet en portugisisk versjon av sin lærebok, "Structural Geology" i Sør-Amerika.

Main content

Stor internasjonal interesse for UiB-basert lærebok
Fossen er professor ved Institutt for geovitenskap og Universitetsmuseet i Bergen.  
Han har de siste ukene fått ny bekreftelse på at faglitteratur og lærebøker fra gode fagmiljøer ved Universitetet i Bergen har stor interesse og relevans, også i andre verdensdeler. Vi har spurt ham hvordan denne opplevelsen var.

- Turen til Brasil var helt topp! I forbindelse med slepp av boken min, "Structural Geology" (Cambridge University Press), på portugisisk (Geologia Estrutural) ble jeg invitert til den 46. Brasilianske Geologiske Kongress (med ca. 4000 deltakere) i Santos, Brasil.

"Berømt geolog for en dag"
Hvordan var mottakelsen av boken på kongressen?
- Det var en enorm respons fra deltakerne, og jeg må ha skrevet 2-300 autografer. Studenter kjøpte både til venner og professorer/veiledere. Forlaget hadde i utgangspunktet med 200 kopier, og de ble revet bort i løpet av de første timene, og mer ble det. Salget innebar ny rekord for forlaget, og for meg var det kjempegøy å være "berømt geolog" for en dag. 

Markedsføring av fagmiljøet i Bergen
Dette ble også en markedsføring av Institutt for geovitenskap og Universitetet i Bergen?
- Ja, mange fikk høre om instituttet og universitetet vårt. Selv fikk jeg etablert nyttige kontakter mot Brasil, også mot Statoil i Rio, som jeg besøkte på vei til Santos.

Statoil-støtte
Fossen hadde foredrag både i Rio og i Santos, og Statoil har også støttet den portugisiske utgaven økonomisk. Uten støtte ville boken, med kostnadene tilknyttet fullfargetrykk og en omstendelig oversettelsesprosess, ha blitt i overkant dyr for de fleste studenter.Det er fint å se at Statoil's kultur for å støtte akademia
i forskjellige sammenhenger strekker seg utover Norges grenser.

 

Imponert over det brasilianske geologimiljøet
Hva er inntrykket av det Brasilianske geologimiljøet?
- Jeg er imponert over størrelsen på det brasilianske geologiske miljøet. Det er et veldig stort ikke-petroleumsorientert miljø, både akademisk og innen økonomisk geologi. De har også et overaskende godt tilbud av geologisk literatur på portugisisk, og en god del av det er faktisk forfattet på portugisisk i Brasil.

Få kongressdeltakere fra oljeindustrien
- Ytterst få av de 4000 deltakerne kom fra oljeindustrien (noen få fra Petrobras), så de har en jobb å gjøre med å integrere petroleumsgeomiljøet og det øvrige
geologiske miljøet. Flere nevnte Norge som en god modell i denne sammenheng, avslutter Fossen.

Finn mer informasjon på Fossens strukturbokblogg.