Home
Department of Earth Science

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Erasmus-opphold med merverdi

Thomas Kristoffersens Erasmus-utveksling i Holland ga nyttig kunnskap og mange flotte opplevelser.

Main content

Bachelor-student Thomas Kristoffersen dro på Erasmus-utveksling til Universitetet i Utrecht. Det ga mange flotte opplevelser, kunnskap om et nytt språk og venner fra hele verden.

Institutt for geovitenskap har de siste årene hatt stort fokus på studentutveksling generelt og Erasmus spesielt.

Vi har spurt Kristoffersen om hvorfor han valgte Holland når du først skulle reise ut?

Institutt for geovitenskap ved UiB hadde en utvekslingsavtale med universitetet i Utrecht. Jeg hadde også hørt mye bra om landet fra familie som tidligere studerte i Nederland. Så da jeg først og fremst skulle på utveksling for å oppleve noe nytt var det et godt alternativ.

Mange gode hjelpere
Hvor fikk du hjelp til planleggingen av oppholdet?
Erasmus i Bergen var til god hjelp. Universitetet i Utrechts nettsider. Koordinator hjemme og ute.

Og her trengte du vel mye informasjon om både land og lærested, søknadsprosedyrer, etc. Hvor fikk du dette?
All informasjon jeg trengte om skolen og fag fikk jeg på skolens nettside. Utvekslingsskolens og UiBs internasjonale kontor var også til hjelp, i likhet med koordinator for Geosciences i Utrecht. I selve søknaden måtte jeg ha en språklærers underskrift på at min engelsk var god nok til å studere på engelsk. Ved kontakt med skolen, holdt det med underskrift fra en nederlansk faglærer på UiB. Siden jeg skulle til Nederland var ikke visum og oppholdstilltatelse noe problem.

Viktig å skaffe seg bolig raskt
Og så dro du ned, i god tid så vidt jeg forstår. Hvordan var mottakelsen, språket, og hvordan ordnet du deg med bolig og alle praktiske ting?
Jeg reiste ned 1 måned før skolen startet nettopp for å ta språkkurs.
Bolig ordnet jeg selv gjennom SSH (Short stay solutions) i god tid før jeg reiste ned. Noe som anbefales STERKT. I Utrecht er det stor kamp om å få et sted og bo for utenlandsstudenter, og mange var langt in i studiene før de fikk et fast sted å bo. Jeg bodde i en hybel rett ved campus, 20 min med sykkel fra sentrum. Der fikk jeg strøm, internett og tv inkludert. Med eget bad og kjøkkenkrok.

Egen introduksjonsdag for utvekslingsstudenter
Da skolen startet hadde den en egen introdusjonsdag for utvekslingstudenter der all registrering ble gjort og informasjon utdelt. PC tilbudet på skolen og ved universitetsbiblitoket var bra.

Språkkurs og fotball
Hvordan fungerte det språklige og den sosiale integrasjonen synes du?
Jeg deltok som sagt på språkkurs i byen før skolen startet. Dette anbefales sterkt, da dette er en fin måte å bli kjent med byen, og få gode venner allerede før skolen starter. I tillegg så har ESN (Erasmus student network) i Utrecht mye sosialt som skjer. Delta med en gang og du får venner rask. ESN hadde en avtale med et fotballag slik at det var et lag bestående av utvekslingsstudenter. her får du spille i Nederlansk serie på flotte baner. Treningssenteret på campus har mange tilbud. Vet også at et håndballag tok imot utvekslingstudenter

Venner fra hele verden!
Hva har vært viktigste utbyttet av oppholdet?
Jeg har fått mange nye venner, og fra hele verden! Det var hele tiden noe sosialt som skjedde, nesten for mye:) Avstandene i Nederland er veldig små, og du kan reise til Amsterdam, Rotterdam, Belgia, Tyskland og Frankrike veldig enkelt med tog. Noe som er veldig fint for reiselystne.

Lås sykkelen godt!
Tips til andre som skal til samme studiested?
Som sagt: skaff et sted og bo tidlig! SSH leier ut til utvekslingstudenter. Kjøp deg brukt sykkel når du kommer til Utrecht. Alle sykler! Men lås den godt, tyveri er veldig vanlig. Ta språkkurs ved Boswell instituttet, her treffer du mange hyggelige mennesker. Delta på arrangementer i regi av ESN (Erasmus student network)

Største ulempe: oppholdet kun varte ett semester!
Den største fordelen og ulempen med ditt studieopphold i utlandet?
Fordel: En veldig fin opplevelse på mange måter!
Ulempe: Det at oppholdet mitt kun var for ett semester!!