Gode studiedager i Southampton
-Jeg angrer ikke på at jeg valgte England og Southampton foran mer populære valg som Hawaii. Southampton er et anerkjent universitet med stor tyngde innen flere fagfelt, sier Svein Harald Bakke som har vært Erasmusstudent våren 2012.
Main content
Godt studiemiljø
Når man kommer utenfra kan det jo være vanskelig å bli kjent med andre i klassen siden klassene gjerne er litt "satt" etter 2-3 år sammen. Svein opplevde imidlertid ikke dette som noe stort problem. - Det er jo litt hva man gjør det til selv. De kursene jeg har tatt har hatt mye fokus på praktiske oppgaver og løsninger i grupper og da blir man jo kjent med folk enten man vil eller ikke!
Erasmusorganisasjonen i Southampton er veldig aktiv, og det arrangeres fester, turer (til Amsterdam, Oxford, Manchester) og sammenkomster titt og ofte. Erasmus sørger også for at utvekslingsstudenter får tildelt en «buddy» som tar seg litt av deg i starten. Svein fikk en buddy fra Vietnam som tok kontakt på epost før semesterstart og møtte ham da han kom til byen.
Studiekvalitet
-Miljøet er godt, i de fagene jeg tar er lærerne svært flinke og vi har hatt gjesteforelesere fra flere store gruveselskaper, forteller Svein engasjert. Fagene han tar innen geologi, geofysikk og oseanografi hører til på National Oceanography Center (NOC). - Det som skiller denne campusen fra det man er vant til på realfagsbygget er at realfagsbygget er bygget som en skole med store åpne rom og arealer mens NOC er en diger labyrint av laboratorier og kontorer, forteller han. - Man får følelsen av å være på en forskningsstasjon.
Campusen er også lukket for publikum, så uten studentkort eller adgangskort slipper man ikke inn. Den har et flott bibliotek og kantine i 4. etasje der man kan sitte og se ut med panoramautsikt over havnen. På NOC finnes fag som geologi, geofysikk og oseanografi. Mange studenter tar fag både på NOC og oppe på hovedcampusen. – Hovedcampusen er slik som man antar en campus er, forteller Svein. – Masse bygg, alt av fag (unntatt de som holder til på NOC), noen uteplasser, cafeer, restauranter, stort bibliotek, marked hver mandag, helt nytt treningsanlegg med basseng, alt av administrasjon, bank, post, butikker osv. Et yrende folkeliv, kan man si!
Internasjonalt miljø
Southampton er et internasjonalt universitet med rundt 5000 internasjonale studenter. Studentunionen er også veldig aktiv, det skjer støtt og stadig saker og ting. Svein peker på valgkampen til studentunionen som noe det er verdt å få med seg: - Den varer et par uker og er nesten er opplevelse i seg selv; plakater, stunts, fisking av stemmer og noe annet enn man er vant til. Mye action og aktivitet!
Når det gjelder muligheten for å velge kurs kan man finne lister over fagene på universitetets hjemmeside. Inndelingen er brukervennlig; alle studieretningene har sin liste og man kan velge på tvers av disse om man vil. Et problem Svein møtte på var at disse listene ikke var tilgjengelige utenfor England. Han løste dette ved å sende en mail til fakultetet og fikk da fagoversikten tilsendt.
Svein har tatt 4 kurs i løpet av sitt vårsemester i Southampton. Physical Oseanography II er et emne som på mange måter bygger på GEOV108, men som har noe mer fysikk. Kurset har mye praktiske oppgaver, blant annet et par dager på en av NOCs båter hvor studentene gjør enkle eksperimenter. Det er også en del øvelser på lab. Svein Harald synes nettopp øvelsene bidrar til å gjøre faget interessant og morsomt. Ore-formation Processes and Petroleum Geology er et todelt kurs som omhandler åreformasjoner og petroleumsgeologi. Også her er det mye praksis, og kurset avsluttes med to deleksamener (som hver teller 20 %) og en hovedeksamen. The Evolving Earth, på sin side, er et kurs som handler om jorden og dens opprinnelse. Eksamen i dette faget er en 10 siders avhandling om et tema som foreleseren velger i starten av semesteret. Shelf Seas and Shelf Edge Dynamics er det siste av emnene Svein fulgte i vår. Dette faget mener han er mest interessant for de som studerer oseanografi og ikke fullt så relevant for studenter i geovitenskap.
Sikret bolig
Å finne seg en plass å bo var ikke noe problem. I brevet Svein fikk tilsendt fra Universitetet i Southampton gikk det frem at studenter fra EU-området (i dette tilfellet inkludert Norge) var sikret bolig. Med brevet fulgte også en «to do»-liste som var lett å følge: Man søker om studenthybel innen en gitt frist, og svaret kom bare noen dager senere. Svein anbefaler å være litt tidlig ute, da bolig fordeles etter først til mølla-prinsippet. For hybelen har han betalt ca. 400 pund/mnd., noe som inkluderer internett, strøm og busskort. Hybelen har eget bad, mens kjøkken deles med seks andre. Verdt å nevne er også at rengjøring av kjøkken fire ganger i uken er inkludert i prisen! Ellers har studentbyen vaskerom, uteplass og døgnåpen resepsjon. At det stort sett er 1. års studenter som bor der betyr at det blir en del støy og festing utenom eksamensperiodene. Studentbyen ligger 5 minutter fra hovedcampus med buss, til NOC tar det rundt en halvtime og til sentrum 20 minutter.
Anbefaler å reise ut
Å reise ut gir en helt unik erfaring som ikke kan forklares før man har prøvd. Det er konklusjonen Svein sitter igjen med etter et semester på utveksling. –Southampton er ikke verdens navle, men det er kort vei til utrolig mange fine plasser! London er bare en time unna med tog, og i tillegg har man Portsmouth som er nærmeste storby. For noen fine og autentisk engelske opplevelser anbefaler han Winchester og Salisbury; begge 40 minutter unna. Her finner man gamle historiske plasser, historiske katedraler, masse andre severdigheter – og Stonehenge. For de litterært interesserte kan Jane Austens hus være vel verdt et besøk.
Svein er ikke i tvil: Et utvekslingsopphold i Southampton kan absolutt anbefales. Universitetet er svært bra; blant de fremste i verden innen oseanografi. Her finnes vindtunneler som blant annet brukes av idrettsutøvere som forbereder seg til OL. Man får oppleve både det tradisjonelle og det moderne England; med alt fra fotball til gamle puber og moderne shopping. Det finnes store parker å slappe av i, og et godt tilgjengelig buss-system for den som ønsker å se seg litt rundt. Svein understreker at å være student i Southampton er særdeles behagelig; her finnes et "velsmurt" system som legger alt til rette for at man skal trives - uansett hva du måtte lure på får du hjelp. Som et lite tips til slutt legger han til at Southampton Football Club nå spiller i Premier League – og deres stadion ligger 10 minutters gange fra sentrum. Som student får du en god billett for 15 pund. –32.000 mennesker sørger for bra liv på stadion, sier han fornøyd.