Home
Centre for Women's and Gender Research

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Prisutdeling

Randi Gressgård hedres for 2000-tallets artikkel

Tidsskrift for kjønnsforskning har i anledning sin 40-årsdag feiret med prisutdelinger til én utvalgt artikkel for hvert av tiårene tidsskriftet har eksistert.

Main content

Tiårets artikkel fra 2000-tallet er Randi Gressgårds «Muslimen med slør, den anorektiske og den transseksuelle – hva har de til felles?».

Gressgård er en av fem utvalgte kjønnsforskere som det ble gjort stas på da Tidsskrift for Kjønnsforskning feiret 40 år denne uken. I artikkelen spør hun hva som skjer når noen kvinner frivillig velger ufrihet. Problemet belyses gjennom tre tilsynelatende forskjellige fenomen: kvinnelige anorektikere, mann-til-kvinne transseksuelle, og muslimske kvinner med slør. Gressgård argumenterer i sin analyse at hvert av disse fenomenene utgjør grensefigurer som på ulikt vis synliggjør et kjønnshierarki i vestlige samfunn.

I juryens begrunnelse står det at:

Gressgårds artikkel er talende for tiåret 2000–2009 i den forstand at tematisk og teoretisk bredde utforskes og analyseres i større grad; vi ser altså en tiltakende spredning i tilnærmingsmåter, i teoretisk og metodisk inspirasjon. Komiteen var enig om at Gressgård her har skrevet en «lærd» artikkel med stor relevans og evne til å engasjere også tolv år senere.

Artikkelen ble først trykket i 2005, og en engelsk utgave ble publisert i European Journal of Women's Studies i 2006. Artikkelen er på trykk i jubileumsnummeret for tidsskriftet, sammen med de fire andre vinnerartiklene.

Du kan lese mer om prisutdelingen og Gressgård sin artikkel ved å følge lenkene nederst på siden.

SKOK gratulerer Randi Gressgård med prisen!