Home
Faculty of Humanities

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Mooc – gratis nettkurs

Studer antikkens byer – gratis på nett

Lær om greske og romerske byer, deres utforming, historie, arkeologi og vår felles europeiske kulturarv. Oppstart 2. april.

Teaser MOOC Discovering Greek & Roman Cities English

I MOOC’en "Discovering Greek & Roman Cities" vil et internasjonalt team av eksperter fra seks forskjellige universiteter utforske de mange sidene av greske og romerske byer.
Producer:
ancientcities.eu

Main content

– Vi omgir oss med den antikke arven hele tiden, uten at vi tenker noe særlig over det. Demokratiet var en antikk idé. At en by har et teater likeså, eller at byen har et åpent torg hvor alle er velkommen, sier arkeologiprofessor Simon Malmberg.

Antikke greske og romerske byer er viktige også i dag, vi har mye å lære av hvordan de bygde og organiserte byene sine, mener Malmberg. Roma var jo en millionby allerede for 2000 år siden, og har vært en viktig by siden.  

Åpent for alle interesserte

Simon Malmberg er en av forskerne som underviser på kurset Discovering Greek & Roman Cities som starter 2. april. Han er stolt over å kunne tilby kurset som han har utviklet sammen med eksperter fra UiB og flere andre universiteter.

– Kurset er åpent for alle, det tilbys på flere språk, det er gratis og lett tilgjengelig på nettet. Du kan studere i ro og mak hjemme i godstolen, det er bare å registrere seg, smiler han.

Malmberg tror det er mange som er interessert i temaet, men som synes det kan være tungt å lese på egenhånd. I denne MOOC'en har de satt sammen en rikholdig og spennende meny som vil fenge de fleste.

– Kurset går over åtte uker og hver uke presenterer vi en ny modul som består av videofilmer, ekspertintervjuer, quizer og ulike oppgaver. Det er opp til den enkelte hvor mye eller liten tid hun eller han vil bruke på kurset, men vi anbefaler 2–3 timer i uken. De som virkelig vil fordype seg får selvsagt anledning til det – vi har funnet frem mye godt lesestoff!

Forskerne henvender seg til alle med interesse for arkeologi, kunst, arkitektur og historie. Man trenger ikke ha spesielle forkunnskaper for å ta kurset, de har laget et opplegg der man kan velge vanskelighetsgrad selv.

Byene dominerte i den antikke verden

I løpet av kurset vil ekspertene utforske ulike typer bystater; megabyer som Roma, internasjonale handelssentre som den greske byen Delos og den syriske ørkenbyen Palmyra, regionale produksjonssentre som Pompeii og grensebyer som Dura Europos ved elven Eufrat.

– Det var bystatene som dominerte i det antikke Hellas og i Romerriket. Utviklingen av periodens politiske, sosiale, intellektuelle og religiøse historie startet i byer, og derfor er byene det ideelle utgangspunktet for studiet av livet i antikken, forteller Malmberg.

Som kursdeltaker vil du blant annet lære om dagliglivet i den antikke byen, om hvordan innbyggerne levde livene siden, fra keisere til hjemløse tiggere. 

Hvordan ble politikken utformet og på hvilken måte utøvde folk religionen sin? Hvordan klarte byene å skaffe mat til alle som bodde der? Hvilken status hadde døden og hvordan begravde folk sine døde? Hvilke problemer kunne oppstå når så mange folk var samlet på ett sted? Hvordan forebygget de kriminalitet? 

Simon Malmberg i Roma

Arkeologiprofessor Simon Malmberg på Forum i Roma, sentrum for det politiske, juridiske og kommersielle livet i keisertidens Roma.

Foto/ill.:
Frode Ims

De fleste av oss bor i byer 

– I dag er byer er viktigere enn noen gang. For første gang i menneskelig historie bor faktisk de fleste av oss i byer, påpeker Malmberg.

I MOOC'en vil forskerne trekke sammenhenger mellom antikke byer og den påvirkningen de har hatt på byer og byliv i senere perioder over hele verden.

– Ved å se på greske og romerske byer kan vi lære mer om ulike urbane erfaringer. Vi kan få en bedre forståelse av problemene byene møtte, hvordan de håndterte utfordringene, eller hvordan de noen ganger ikke klarte det. Hvordan har det seg at enkelte av de antikke byene ikke overlevde, mens andre blomstrer den dag i dag?

– Bli med oss på denne ferden tilbake til antikken, oppfordrer Malmberg. 
 

Kurset starter 2. april  meld deg på her