Vil fremme bruken av ansvarlig KI i helsevesenet
Lege og Forsker Grand Prix-kandidat Julie Andrea Dybvik forsker på hvordan bruk av 3D-modeller utviklet med kunstig intelligens kan gi en mer presis og nøyaktig tolkning av MR-bilder. Dette kan bety en mer treffsikker behandling for kreftpasienter.
Main content
Stipendiat Julie Andrea Dybvik forsker på bildediagnostikk ved livmorkreft og hvordan behandlingen kan skreddersys den enkelte. Sentralt står bruken av kunstig intelligens (KI).
En av metodene som forskes på er hvordan legene som tolker MR-bildene kan bruke KI til å øke presisjonen i bildediagnostikken og hente ut det fulle potensialet i bildene.
– MR-bilder inneholder enormt mye informasjon, men som vi ikke alltid klarer å nyttiggjøre. Vi bruker KI til såkalt tumorsegmentering, det vil si at vi lager en 3D-tegning av svulsten, forklarer Dybvik.
Kan gjenkjenne mønstre
Disse 3D-modellene kartlegger hele volumet av svulsten og viser hvordan den vokser i bekkenet.
– I første omgang jobber vi nå med å implementere 3D-modellen med tumorvolum i røntgensystemene. Målet er å bruke dette som et klinisk beslutningsstøtteverktøy, sier Dybvik.
– Vi arbeider også med å undersøke hvordan KI kan brukes til å gjenkjenne mønstre i svulsten som vi ikke klarer å se med det blotte øyet. I fremtiden kan dette også potensielt bidra til mer skreddersydd behandling for pasientene
Dybvik er lege og en del av fagmiljøet ved MMIV (Mohn Medical Imaging and Visualization Centre) under Radiologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus. Hun er også aktuell som en av seks kandidater fra UiB i årets Forsker Grand Prix.
Mer kunnskap i forkant
I forskningsprosjektet på livmorkreft har man brukt MR-bilder fra en stor kohort med kvinner som har samtykket til å delta.
– Vi gjør en MR-undersøkelse av pasienten før operasjon for å kartlegge omfanget av kreftsykdommen. Jo mer man vet før man skal beslutte behandlingsform, jo mer kan man skreddersy behandlingen for den enkelte. På denne måten kan vi unngå både over- og underbehandling, øke overlevelsen og unngå sideeffekter.
Stipendiaten er opptatt av å fremme bruken av ansvarlig KI og vise hvordan dette kan brukes som et klinisk beslutningsstøtteverktøy.
– Samtidig er det viktig å møte KI med sunn skepsis og evaluere de ulike verktøyene man tar i bruk slik at man er trygg på at de gir valid informasjon, understreker Dybvik.
Oppkjøringen til deltakelsen i Forsker Grand Prix har hun opplevd som både gøy og krevende.
– Det er godt utenfor komfortsonen, men veldig inspirerende å få coaching og møte de andre deltakerne. For meg som forsker har det vært en motivasjon å lære teknikker for å formidle på en populærvitenskapelig måte, sier Dybvik.
Forsker Grand Prix er en formidlingskonkurranse og går av stabelen onsdag 25. september. Les mer om dette her: https://www.forskningsdagenebergen.com/bergen/forsker-grand-prix-2024/