Home
The University Gardens
The Collections

The Rhododendron species collection

The Rhododendron species collections shelter within the pine woods at the northern end of the Arboretum

Artssamlingen
Photo:
Bjørn Moe

Vi presenterer artene ifølge Edinburgh systemet, som er blitt til i arbeider hovedsaklig gjort av James Cullen & David Chamberlain fra slutten av 1970-tallet. Det går inn for en slekt med underslekter, seksjoner og underseksjoner.

Vi har som regel flere eksemplarer av hver art og prøver gjerne noen forskjellige typer og innsamlingsnumre om de er tilgjengelige. Vi legger stor vekt på at det skal være materiale fra dokumenterte innsamlinger i naturen, eller stiklinger / frø fra håndpollinerte planter av vill opprinnelse.

Grovt sett kan man dele slekten i tre hoveddeler

(vist med fargekoder i kartet over samlingene):

Underslekt Rhododendron

(lepidote)

Disse har skjell på undersiden av sine oftest små blad, de er lave fjellplanter, gjerne med blåfiolette blomster.

Typearten rustalperose (Rh. ferrugineum) som Linné baserte slektsbeskrivelsen på befinner seg her.

Underslekt Hymenanthes

(elepidote)

De større, eviggrønne buskene som de fleste oppfatter som de egentlige rhododendronene. De har blad som vanligvis er hårete under og blomstene går ofte i hvitt eller lyserødt.

Det man kaller asalea

Hovedsaklig bladfellende busker, oftest med blomster i rødlig oransje eller gult. Denne gruppen består av seks underslekter, hvorav vi bare kan presentere fire. De er relativt fjernt beslektet med hverandre og utgjør ikke noen systematisk enhet slik den populære betegnelsen asalea antyder. Omkring 500 arter finnes i dyrkning, men flere av disse er ikke hardføre nok til å kunne dyrkes ute hos oss.