Home
Faculty of Psychology

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Utveksling

Fra Bergen til Australias største universitet

Et utvekslingssemester høsten 2019 til Monash University i Melbourne, sørvest i Australia, ga Amalie Lund et utvekslingsopphold hun aldri glemmer.

Next
Surfing i Australia
Photo:
Amalie Lund
1/3
Amalie Lund og kenguru
Photo:
Amalie Lund
2/3
Biblioteket ved Monash University
Photo:
Amalie Lund
3/3
Previous

Main content

Amalie Lund reiste fra lille Norge på en lang flyreise til den andre siden av jordkloden, til Melbourne i Australia. Hun valgte å dra på utveksling til Monash University i Melbourne i sitt 5. semester, som en del av utdanningsløpet på bachelorprogrammet i arbeids- og organisasjonspsykologi. 

– Det er veldig spennende å bo i et annet land, og det var veldig lærerikt og utfordrende for meg. Det passet meg veldig bra å studere ved et australsk universitet. Det er mer vekt på undervisning i Australia, og jeg slapp unna eksamensangsten. Monash University er et av de beste universitetene i verden, og jeg var den eneste fra Det psykologiske fakultet som dro på utveksling gjennom denne utvekslingsavtalen denne høsten, sier Amalie Lund.

Sosialt og imøtekommende studentmiljø

Lund var i Melbourne fra juli til midten av november høsten 2019. Oppholdet hennes var preget av mange sosiale treff, arrangementer, og et godt variert sosialt og kulturelt tilbud for internasjonale studenter. Monash University arrangerte alt fra festivaler til grillfester. Amalie ble sterkt engasjert og interessert i det byen Melbourne kunne tilby henne som student.

- Den første uken hadde jeg orienteringsuke. Jeg møtte alle studentene den første dagen, og det var veldig positivt. På Monash University har de en del gratisturer du kan delta på som internasjonal student. Jeg reiste til Monash University mest på grunn av byen Melbourne, som tilbyr veldig mye kunst og musikk opplevelser. Siden jeg er veldig interessert i kunst og musikk gjorde det oppholdet mitt enda mer spennende. Jeg fant mine interesser, og de aktivitetene jeg likte. Byen har så mye ulikt å tilby, og det i seg selv gjorde utvekslingsoppholdet veldig spennende og gøy, sier Amalie Lund.

Lund fant fort ut at det var både en sosial og kulturell forskjell mellom nordmenn og australiere, og demme forskjellen ble trukket fram som positivt ved å ha vært på utveksling i Australia.

– Jeg vil trekke fram det australske folkeslaget som hyggeligere og mer imøtekommende enn vi er i Norge. Jeg synes at vi har en ganske kald kultur i Norge sammenlignet med Australia.

Stort læringsutbytte

Amalie opplevde at oppholdet i Australia ga henne et godt læringsutbytte både faglig og sosialt. Et annet skolesystem med en annen undervisningsform og vurderingsform gjorde oppholdet hennes meget lærerikt. Utdanningssystemet i Australia ga henne en mer interaktiv og kontinuerlig læring enn det utdanningssystemet vi har ved norske universiteter.

–  Jeg har lært at universiteter i Norge har en lang vei å gå sammenlignet med universiteter i utlandet. I Norge er det veldig mye forelesninger og eksamener. Det burde heller vært slik at man hadde en mer aktiv læring. I Australia tok jeg flere kurs som ikke hadde undervisning, men i stedet workshops og lesing av vitenskapelige artikler. Flere av kursene jeg tok ved Monash var lik noe av de jeg hadde tatt på Universitetet i Bergen, men jeg føler at jeg sitter igjen med mye større faglig utbytte fra Australia enn det jeg gjør i Norge, sier Amalie Lund.

Det sosiale utbyttet er en viktig del av utvekslingserfaringen for studenter som drar på utveksling. Et variert sosialt tilbud bidrar til at man trives bedre og får et sosialt utbytte som utvekslingsstudent. Amalie fikk sjansen til å møte mennesker fra ulike verdensdeler, og med forskjellig kulturell bakgrunn under utvekslingsoppholdet sitt i Australia.

– Jeg vil også trekke fram det sosiale livet i Australia. Jeg har fått mange nye venner fra Skandinavia, men ble selvsagt også kjent med mange studenter som kom fra andre land enn Norge. Jeg utviklet meg sosialt ved at jeg kommuniserte på et annet språk, og ved å samarbeide med studenter fra andre kulturer.

Personlig vekst og utvikling

Mange utvekslingsstudenter opplever en personlig vekst og selvutvikling ved å reise bort fra venner, familie, og det studentmiljøet man er trygg i. Lund opplevde at utvekslingsoppholdet ved Monash University ga henne en rekke utfordringer og en personlig vekst hun i ettertid er glad hun fikk oppleve.

– Å dra på utveksling alene er tøft, og kan føles som en psykisk påkjenning. Det opplevde jeg som veldig skummelt og tøft.  Selv om jeg syntes at det var tøft å reise til Australia alene så gikk det veldig fint så fort jeg møtte andre utvekslingsstudenter. Jeg angrer derfor ikke på at jeg reiste alene til Australia. Jeg vil nok si at jeg hadde veldig godt av en utfordring, sier Amalie Lund.

Dra på utveksling – ta sjansen!

Det psykologiske fakultet oppfordrer alle studenter som har mulighet til å dra på utveksling. Amalie Lund mener at studenter må være tøffe og gripe muligheten til å reise ut for å utvikle seg selv.

– Det er viktig å være tøff nok å ta det som kommer, både hvor du havner og hvor du bor. Jeg vil også anbefale å reise alene hvis man er ute etter selvutvikling. Mitt råd til framtidige studenter er dermed at du må dra på utveksling hvis du kan, du vil aldri angre på det!

Amalie Lund er nå i gang med sitt siste semester på bachelor i arbeids- og organisasjonspsykologi og er i gang med å skrive sin bacheloroppgave dette semesteret.