Home
Faculty of Medicine

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Vellykket åpning av nytt forskningssenter for hjernen

Onsdag 13. oktober åpnet offisielt det nye «Mohn forskningssenter for hjernen» i Bergen. Med NTNU og Trond Mohn-stiftelsen med på laget, ønsker UiB å gjøre viktige framskritt i den avanserte hjerneforskningen.

Next
Åpning av Mohn forskningssenter for hjernen
SAMARBEIDER: Universitetet i Bergen og Kavli-instituttet ved NTNU har gått sammen om det nye forskningssentereret med støtte fra Mohn-stiftelsen. F.v. dekan med Det medisinske fakultet Per Bakke, senterleder Clive Bramham og forsker Edvard Moser fra Kavli-instituttet/NTNU.
Photo:
Paul André Sommerfeldt
1/6
Clive Bramham
Photo:
Paul André Sommerfeldt
2/6
Åpning av Mohn forskningssenter for hjernen
Photo:
Paul André Sommerfeldt
3/6
Åpning av Mohn forskningssenter for hjernen
Photo:
Paul André Sommerfeldt
4/6
Åpning av Mohn forskningssenter for hjernen
Photo:
Paul André Sommerfeldt
5/6
Åpning av Mohn forskningssenter for hjernen
Photo:
Paul André Sommerfeldt
6/6
Previous

Main content

– Dette senteret er noe helt noe nytt, både vitenskapelig og som type samarbeid. Vi skaper en kraftig syngergiieffekt for å forstå hjernen ved å koble sammen ulike tilnærminger, sier professor og senterleder Clive Bramham ved Universitetet i Bergen.  

Et hovedmål for forskningssamarbeidet er å identifisere kjerneprinsippene for hjernens plastisitet og dynamikken til de nevrale kretsene i hjernen.

Ved å bringe den avanserte hjerneforskningen videre, håper forskerne å bidra til bedre behandling av hjernesykdommer.  

Vil bremse Alzheimers 

Totalt har de to vertsinstitusjonene (UiB og NTNU) gått inn i prosjektet med 30 millioner kroner. Senteret skal drive med grunnforskning, der spisskompetansen på stedsans og navigasjon fra Kavli-instituttet skal kombineres med kunnskap om hjernens plastisitet (hvordan hjernen forandrer seg). Dette har forskerne i Bergen jobbet særlig med. 

Et hovedmål på sikt er å kunne finne ut mer om hvordan man kan bremse hjernesykdommer, som f.eks Alzheimers, før sykdommen utvikler seg. 

– I det store og det hele har vi få medisiner vi kan bruke for å behandle hjernesykdommer per i dag. Ved hjelp av dyreforsøk er et av våre mål å finne fram til mekanismer som kan stoppe sykdommer som Alzheimers helt i starten, sier Bramham.  

Støtter samarbeidet 

Trond Mohn-stiftelsen har støttet prosjektet med 25 millioner kroner. Styreleder Stener Kvinnsland understreket at stiftelsen har ønsket å bidra økonomisk blant annet for å styrke samarbeidet på tvers av utdanningsinstitusjonene.  

– Dette er i stor grad i tråd med hva midlene fra stiftelsen skal brukes til, sier Kvinnsland.  

Dekan ved Det medisinske fakultet ved UiB, Per Bakke, minnet om viktigheten av å inkludere den nye generasjonen av forskere og medisinstudenter i det kommende arbeidet ved senteret. 

I tillegg til Clive Bramham og Edvard I. Moser deltar følgende som ledere for ulike deler av prosjektet: Espen Hartveit, UiB, Cliff Kentros, NTNU, May-Britt Moser, NTNU,  Giulia Quattrocolo, NTNU og Menno Witter, NTNU.  

Klikk her for å lese hele pressemeldingen fra Trond Mohn foundation.