Ny student på informatikk?
Her finner du informasjon som vil være nyttig for deg som ny informatikkstudent.
Hovedinnhold
Velkommen som ny student på Institutt for informatikk!
Under finner du informasjon som er kjekk å ha når du starter som ny student på Institutt for informatikk.
- For flere tips fra studentambassadørene på MatNat kan du lese mer her.
- For å få oppdateringer fra instituttet kan du også følge informatikk på facebook og instagram.
Hva skjer fremover
20. juli: De som får tilbud om studieplass, får en epost fra UiB.
24. juli: Siste frist for å takke ja til studieplassen.
ca. 27. juli: De som takker ja til studieplass får e-post og SMS med PIN-kode og all informasjon du trenger for å lage studentkonto og logge deg inn på Mitt UiB.
15. august: Felles studiestart for bachelorstudenter - Oppmøte i Grieghallen klokken 8:00.
Studiestart for selve bachelorprogrammene innen informatikk er 17. august klokken 10:15 i Auditorium 1 på realfagsbygget (se side for ditt studieprogram for mer info), men om du ønsker å ta et oppfriskingskurs i matematikk, tilbys dette i uke 32. Les mer om oppfriskingskurs i matematikk her.
Nye studenter i masterprogrammene skal ikke i Grieghallen, men må stille på oppstartsmøte for sitt studieprogram.
Studiestart for ditt studieprogram:
- Informatikk-matematikk-økonomi, bachelor
- Informatikk: Bioinformatikk, bachelor
- Informatikk: Data science (datavitskap), bachelor
- Informatikk: Datasikkerheit, bachelor
- Informatikk: Datateknologi, bachelor
- Informatikk, master
- Felles masterprogram i programutvikling
- Informatikk, årsstudium
For programmet på kveldstid kan du se mer info under "Fadderuke".
Oppfriskingskurs i matematikk
Skal du studere ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi til høsten? Da kan det være klokt å følge oppfriskingskurset vårt i matematikk før studiene starter. Her leser du selv pensum på forhånd og møter på campus for grupper på ettermiddagen. I gruppene får du hjelp til alt av oppgaver og pensum.
Mentorordning
Overgangen til universitet kan føles utfordrende, med både store forelesningssaler og mye selvstendighet. Fakultet for naturvitenskap og teknologi har en mentorordning som gjør det enklere for studenter å få til den nye hverdagen.
På realfagssidene har Studentmentor Hannah Røkke fortalt mer om opplegget.
Fadderuke
Fadderuken er et program med sosiale arrangementer som supplement til det offisielle mottaket av nye studenter på MatNat.
Program for fadderuken ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi 2022.
Fakultet/Institutt - Begrepsforklaring
Universitetet i Bergen er delt inn i syv fakultet, hvor et av de er Fakultet for naturvitenskap og teknologi.
MatNat er deretter delt opp i syv forskjellige institutter som driver med forskning og undervisning innen sine fagområder. Som informatikk-student hører du hjemme på Institutt for informatikk.
Bolig
Bergen har et stort privat marked for leie av bolig, samt en studentsamskipnad (Sammen) som tilbyr leie av boliger i og rundt Bergen.
Det er lurt å være tidlig ute med å finne seg en bolig, slik at du er på plass i ditt nye bosted i tid til semesterstart. Du kan søke på studentbolig hos Sammen før du vet om du kommer inn på studiet ditt.
Om du ønsker å leie bolig gjennom Sammen, kan du finne mer informasjon her.
Finn.no og Hybel.no er de stedene du vil finne flest boliger på det private leiemarkedet.
Her er noen ting du bør tenke på når du velger bolig:
Lokasjon og transport
Jo mer sentralt en bolig ligger, jo dyrere vil husleie være. Om du ønsker å bo rimeligere, vil det være lurt å se på boliger som ligger utenfor Bergen sentrum.
Om du er usikker på hvor langt et sted er fra sentrum, kan det være verdt å sjekke reiseplanleggeren på skyss.no. Skyss er ledende på kollektivtransport i Bergen, og tilbyr studentrabatt på periodebilletter. Om du er villig til å bo en liten buss- eller bybanetur unna sentrum, kan du fort spare mye penger.
Institutt for informatikk ligger rett ved Florida, hvor det er stopp for buss og bybane.
Du kan bruke Skyss sin app eller nettside for å sjekke hvor lett det er å komme seg fra en potensiell bolig til instituttet.
Kollektiv
Det er mange studenter som velger å bo i kollektiv i studietiden. Et kollektiv er en bolig hvor flere mennesker bor sammen og deler på noen rom, for eksempel kjøkken, bad og stue.
Om du bor med flere personer blir utgiftene lavere, og du vil gjerne få et sosialt sted å bo.
Hybler og leiligheter av denne typen blir ofte annonsert som “rom i leilighet”, hvor de andre rommene allerede er utleid til andre. Om du tror at kollektiv er en løsning som passer for deg, men ikke kjenner noen du vil bo med, går det an å flytte inn i et slikt rom.
Om heller vil møte noen som du kan leie en leilighet sammen med, går det også an å annonsere at du leter etter hybelvenner gjennom for eksempel hybel.no eller i facebook-gruppen “UiB - Børs - Kjøp/selg bøker, Billetter og annet”.
Campus - Bygninger
Høyteknologisenteret/HiB
Som student på informatikk vil hovedbasen din være i Høyteknologisenterets datablokk på Marineholmen, også noen gangen omtalt som HiB eller bare Datablokka. Den store grå og blå bygningen er lett å se fra Bybanestoppet på Florida.
Et annet bygg du gjerne må forholde deg til er Realfagsbygget. Fra Høyteknologisenteret ligger Realfagsbygget en kort spasertur unna, opp en liten bakke ved Nygårdsparken.
I tillegg til UiB-bygningene vil du som informatikkstudent noen ganger ha undervisning på VilVite, også kalt Vitensenteret. Dette ligger på marineholmen ca. 200 meter unna Høyteknologisenteret. Her foregår undervisningen hovedsakelig i det store auditoriet.
Dette interaktive kartet viser hvor UiB-bygningene ligger i forhold til hverandre.
Semesteravgift, kontoer og registreringer
Når du begynner som student kan det være mye nytt å sette seg inn i, og mange ting du må få gjort. Du kan starte på disse oppgavene i slutten av juli, men du kan også vente til studiestart om du ønsker hjelp.
UiB har laget en praktisk guide med de viktigste tingene du må holde styr på:
Studentorganisasjoner
Oversikt over Studentorganisasjoner og fagutvalg på MatNat.
echo: Informatikks fagutvalg/linjeforening
Et fagutvalg er en studentdrevet forening som knytter bånd mellom studenter og ledelse. De fremmer studentenes interesser i forbindelse med studiene. Noen fagutvalg driver også med andre aktiviteter. Les mer
For informatikkstudenter er det echo som fungerer som både fagutvalg og linjeforening. Det vil si at i tillegg til å være et bindeledd driver de også med sosiale aktiviteter, kurs, bedriftspresentasjoner og mer.
De kommuniserer hovedsakelig gjennom facebook-gruppen sin og nettstedet sitt.(https://echo.uib.no/) Du kan også se oppdateringer fra echo sine aktiviteter på instagram.
Noen av tingene echo driver med er...
- Instituttfester
- Quiz
- Makerspace
- Filmkvelder
- Kodekvelder
- Ølbryggelag
- Karrieredager
- Kræsjkurs
- Hytteturer
...og mer.
Om man vil starte opp en ny studentaktivitet, kan fagutvalget også hjelpe deg til å få det i gang.
Omvisning i Makerspace
Helt Sikker
Helt Sikker er en studentorganisasjon for de som studerer eller har interesse for Datasikkerhet. De arrangerer workshops, foredrag, hackerkonkurranser og andre aktiviteter for sikkerhetsmiljøet blant Bergensstudenter.
Mer info på hjemmesidene deres: https://heltsikker.no
InformatikkOrakel
Om du sliter med oppgaver, bugs i koden, innleveringsstress eller andre problemer man kanskje kan støte på som informatikkstudent, finnes det et lavterskel tilbud for deg.
Informatikkorakler er eldre studenter som har som jobb å hjelpe de som måtte trenge det. Dette kan gjelde spørsmål om både fag og studentliv, og fungerer også som en sosial arena.
De pleier å ha oppstart kort tid etter semesterstart, og det vil i august bli annonsert hvilke dager de vil være tilgjengelige. Noen dager serverer de også varme vafler, og du vil da lett kunne lukte deg frem til hvor de er.
Jeg har flere spørsmål
Om du har spørsmål som du ikke finner svar på gjennom nettsidene våre, kan du kontakte oss gjennom flere kanaler:
Epost
- Generelle henvendelser: post@ii.uib.no
- Spørsmål om studier: studieveileder@ii.uib.no
- Fagutvalget: echo@uib.no
Chat
På https://www.uib.no/realfag kan du bruke chatvinduet til å snakke med studentambassadører. Dette er nåværende studenter som er ansatt for å gi informasjon om studiene. Du kan også stille spørsmål om informatikk på vår facebook-side, hvor det vil bli besvart av noen i administrasjonen.
Hubro
Hubro er en chatbot som kan svare på spørsmål, spesielt om studieadministrative detaljer. Les mer om Hubro.