Informatikk
Oversikt over trykte og elektroniske ressurser i informatikk
Biblioteket er midlertidig stengt, men vi har tatt med så mange tenester som mogeleg over på digitale plattformar. Klikk for ei fullstendig oversikt over våre tenester og digitale ressursar.
Har du spørsmål eller treng å avtale tid for hjelp, kan du kontakte oss på: ubbrb@uib.no, UiBHjelp eller vår chat.
Ta kontakt om du ikkje får tilgang til den litteraturen du treng. Kanskje vi kan skaffe digital tilgang eller alternativ litteratur? Sjå også vår "Bestill-og-hent"-tilbod for studenter og ansatte ved UiB.
Purringar kan du trygt sjå vekk frå fram til ny informasjon kjem på nettsida.
Biblioteket tilbyr trykte og elektroniske bøker, tidsskrift, oppslagsverk og databaser innan informatikk. Bruk den blå boksen over til å søke i samlinga (sjå korleis du søker i Oria her), og sjå under for direkte lenker til artikkel databaser og oppslagsverk.
Nye bøker i informatikk:
Bibliotektjenester
Vi er tilgjengelige for spørsmål eller veiledning for alle studenter/tilsette, så ikke nøl med å ta kontakt! Veiledningstime kan være spesielt nyttig hvis du skal begynne med en ny oppgave eller nytt forskingsprosjekt. En kan bestille en bibliotekar her, eller sende epost. Aktuelle tema vi kan hjelpe med kan være:
- Søking: Hjelp til å finne kilder for en gitt oppgave eller problemstilling, uttømmende og presise søk, oversikt over aktuelle plattformer og databaser
- Litteraturbruk: Tips for å holde litteratur organisert, bruk av referansehåndteringsprogram, hvordan sitere ulike kilder korrekt
- Publisering og impact: Open Access publisering, OA publiseringsfondet, Cristin, BORA, researcher profile og impact
- Opphavsrett: Publisering og bruk av andres intellektuelle arbeid
- Bibliometri: Analysere faglitteratur ved bibliometriske metoder, kritisk refleksjon rundt malemetodene
Universitetsbiblioteket tilbyr også:
Utdanningsstøtte: Vi kan skreddersy kurs for studentene dine, eller kan vi holde verksted for spesifikke oppgaver.
Forskningsstøtte: Kurs og workshops spesialtilpasset forskerer og administrativt ansatte, som en del av BOA-teamet - for. eks. "Open data and research data management", "How to increase your visibility and impact", og "Literature searching for systematic reviewing"
Finne bøker på hyllene
Du finn våre trykte og elektroniske bøker ved søk i den blå boksen over (Oria). Får du mange treff, kan feltet til høyre foreslå avgrensinger. Trykte bøker fysisk tilgjengelige fra Bibliotek for realfag er merket UBBRB. Den er tematisk ordnet på hyllene, etter Dewey-systemet (koden som står etter "UBBRB").
For ebøker, sjekk her hvordan bruke e-bøker, eller spør i skranken.
Hvis du ikkie finn boken du ser etter ved søk i Universitetsbiblioteket, kan du utvide søk til alle Norske fagbibliotek (endres i søkefeltet). De fleste bøker kan bestilles, og bli sent til vårt bibliotek for deg - dette er gratis. Om boken ikke finst i Oria, kan du bestille den ved å klikke på "Bestille" i hovedmenyen, eller sende epost til oss.
Trykte bøker i informatikk kjøpt inn under og etter 2014 er blitt klassifisert etter UiOs realfagstermer.
Bøker i informatikk er oppstilt etter Dewey Desimalklassifikasjon, med nummer som begynner på 004, 005 eller 006. Bøker om samme tema står på samme hylle. Finner du en interessant tittel i Oria kan du bruke fanen virtuell hylle for å se bøker som er oppstilt på samme hylle.
Programmering
Vi prøver å holde oss oppdatert med bøker (trykte og/eller e-bøker) for alle viktige programmeringspråk. Disse finner du på hyllen 005.133 sortert etter språk, sånn at bøker om C står under 005.133 C, C++ under 005.133 CPLUS, etc.
Vitenskapelig artikler og Databaser
Sammen med bøker, rapporter o.l. kan du i Oria finne vitskaplige artikler. Som default viser lista treff du har tilgang til, online eller trykt i biblioteket. Hak av 'Inkluder materiale ditt bibliotek ikke har tilgang til', øvst til høyre, for å få med treff utenfor biblioteket sin umiddelbare tilgang. Du kan bestille utskrift av artikler vi ikke har tilgang til fra andre norske bibliotek - dette er gratis.
Gå direkte til fagspesifikke databaser for grundige søk og funksjonalitet som mangler i Oria og Google Scholar. Flere av databasene er tilgjengelige gratis, men våre lenker sikrer 'bonusjtenester' forbeholdt UiB-brukerer.
Følgende lenker går via UiBs proxy, sånn at du blir spurt om å logge på hvis du er utenfor Campus.
Elektronisk Pensum
Vi prøver å ha alt av pensumlitteratur for kurs på biblioteket. Trykte bøker finst i pensumsamlingen (på hyllen merket "pensum") for bruk i biblioteket, og vi holder flere kopier eller eldre utgaver i hovedsamlingen du kan låne.
Flere kurs i informatikk har pensum eller anbefalt litteratur som er elektronisk tilgjengelig gjennom biblioteket. De fleste av lenkene under leder til bibliotekkatalogen Oria. Der klikker du på lenken etter "Fulltekst tilgjengelig på:" for å komme til selve boken.
INF100 Grunnkurs i programmering
INF101 Objektorientert programmering
INF112 Systemkonstruksjon
INF143 Tryggleik i distribuerte system
INF170 Modellering og optimering
INF207 Sosial nettverksteori
INF210 Datamaskinteori
INF222 Programmeringsspråk
- W. Cook. Anatomy of Programming Languages
- R. Lämmel. Software Languages : Syntax, Semantics, and Metaprogramming
INF226 Programvaresikkerhet
INF236 Parallell programmering
INF240 Grunnleggjande koder
- C. Paar. Understanding Cryptography: A textbook for students and practitioners
- J. Katz, Y. Lindell. Introduction to modern cryptography
INF246 Informasjonsnettverk
INF252 Visualisering
- H. Hagen. Focus On Scientific Visualization
- A. Kerren, J. T. Statsko, J.-D. Fekete og C. North. Information Visualization - Human-Centered Issues and Perspectives
- T. Munzner. Visualization analysis & design
INF270 Lineær programmering
INF272 Non-linear optimization
INF281 Innføring i bioinformatisk sekvensanalyse
INF283 Innføring i maskinlæring
INF285 Genomikk og transkriptomikk
INF329 Utvalde emne i programutviklingsteknologi
INF334 Videregåande algoritmeteknikkar
INF347 Videregåande emner/seminar i kryptografi
- L. Budaghyan. Construction and Analysis of Cryptographic Functions
- C. Carlet. Vectorial Boolean Functions for Cryptography
INF379 Utvalde emne i optimering
- A. J. Roberts. Elementary calculus of financial mathematics
Referansehåndtering
Universitetsbiblioteket (UB) tilbyr tips, kurs og støtte til bruk av referanseverktøy som EndNote (guide og programvare), Mendeley, og Zotero. Sjekk UB sin kalender og husk å melde på kurs!
For nå tilbyr UB ingen undervisningsopplegg for BibTeX eller BibLaTeX, men biblioteket ved UiO har laget en BibLaTeX-veiledning som kan være nyttig.