Home
Centre for Women's and Gender Research
Book launch

Transnasjonale perspektiv på sekularitet og religion

Scandinavian University Press and the Centre for Women's and Gender Research at the University of Bergen welcomes you to a book launch of the book Transnasjonale perspektiv på sekularitet og religion: Norske aktører, ideer, forhandlinger og praksis 1846–1986.

Framside av bok - Transnasjonale perspektiv på sekularitet og religion. Coverbiletet er eit svart-kvitt bilete av ei middelaldrande kvinne med mørk overdel
Ved å forfølge ulike protestantiske impulser, aktører og transnasjonale nettverk ønsker forfatterne av boka til å bidra til ny kunnskap om forholdet mellom religion, sekularisering og modernisering i norsk historie fra 1840-tallet fram til 1980-tallet.
Photo:
Universitetsforlaget

Main content

The information is only in Norwegian:

Norsk modernisering og demokratiutvikling på atten- og nittenhundretallet har ofte blitt fortolket innenfor sekulære rammer. Men religion og religiøse aktører spilte sentrale roller i norsk nasjonsbygging, noe som kommer spesielt tydelig fram sett i et transnasjonalt perspektiv.

Boken analyserer hvordan mange norske kvinner og menn, uavhengig av klasse- og geografisk bakgrunn, ble påvirket av internasjonale, protestantiske strømninger. I framveksten av det moderne Norge både utfordret og fornyet disse strømningene den norske statskirken, samtidig som de førte til opphevingen av statskirkens formelle livssynsmonopol.

Strømningene inspirerte også til modernisering og profesjonalisering av helse- og sosialarbeid i nasjonens senter så vel som i periferien. Med forfattere fra fagfeltene teologi, religionsvitenskap, kirkehistorie og historie er denne boken et bidrag til dypere og mer nyanserte forståelser av det norske samfunnet i tidsperioden 1846–1986.

Under boklanseringen kommer redaktørene Inger Marie Okkenhaug, professor i historie ved Høgskolen i Volda, og Karina Hestad Skeie, førsteamanuensis i RLE ved Høgskolen på Vestlandet, til å introdusere boken, og en av bidragsyterne fra Universitetet i Bergen, professor Hanne Marie Johansen ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, kommer til å si noen ord om sitt kapittel: 'Visjonen om et familievennlig og tørrlagt Norge! Kvinners avholdskamp på kristen grunn. Et feministisk og internasjonalt perspektiv.'

Boken er publisert med åpen tilgang, og du kan allerede nå lese den her.

Lanseringen er åpen for alle, og det vil bli lett servering.

Velkommen!