Hjem
Senter for ernæring
Disputaser

Disputaser

Nye doktorgrader

Hovedinnhold

2017

Vundli Ramokolo disputerte 4. desember 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Growth of HIV-exposed and HIV–unexposed children in South Africa: Anthropometric nutritional status and growth rates". HIV og amming: Vekst blant spedbarn i Sør-Afrika (04.12.17)

2018

Linn Anja Slåke Vikøren disputerte 26. februar 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Salmon and cod fillet consumption and effects on metabolic risk factors. Intervention studies in humans and rats with overweight and obesity”. Kan fiskeinntak betra blodsukker- og kolesterolregulering?

Hanne Rosendahl-Riise disputerte 23. oktober 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Dietary predictors of bone mineral density, hip fractures, mobility and muscle strength in community-dwelling older persons». Matens betydning for en god alderdom

2019

Nathalie Puaschitz disputerte 20. februar 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Dietary saturated fat, dairy and the healthy Nordic diet in relation to risk of coronary events and mortality - Observational studies in patients with coronary artery disease in Norway”. Effekt av kosthold hos pasienter med koronar hjertesykdom

Aslaug Drotningsvik disputerte 28. februar 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Health effects of Blue whiting proteins. Dietary supplementation studies in obese rats and elderly nursing home resident". Kan vi utnytte proteiner fra industrifisk til humant konsum?

Iselin Thowsen Vildmyren disputerte 15. mars 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Effects of cod residual protein supplementation in healthy adults. Impact on glucose regulation and lipid metabolism". Helseeffekter av torskeproteiner fra restråstoff

Eric Nagaonlé Somé disputerte 12. april 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Breastfeeding patterns and mothers' health in an HIV context in Sub Saharan Africa." Effekten av amming på HIV-positive kvinner i sørlige Afrika  

Thomas Aquinas Aloysius disputerte 13. september 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Chicken protein hydrolysates and chicken oil influence lipid metabolism and inflammation in relation to obesity and atherosclerosis". Kyllingpeptid har gunstige helseeffekter i prekliniske studier

Vegard Lysne disputerte 4. oktober 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Biomarkers of one-carbon metabolism and B-vitamin status". Er enkarbonmetabolismen nøkkelen til individrettede kostråd?

Vivian Lohmann Veum disputerte 13. desember 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Changes in fat accumulation and metabolic risk parameters during weight loss". Kan lav-prosessert mat reversere fedme og relaterte sykdommer?

2020

Hanna Fjeldheim Dale disputerte 3. april 2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Health effects of supplementation with cod protein hydrolysate: Impact on glucose metabolism and appetite in healthy subjects and gut health in irritable bowel syndrome". Kan små doser med proteiner fra torsk gi oss bedre helse?

Jan-Inge Bjune disputerte 24. april 2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Regulation of adipogenesis and fat storage by IRX3 and IRX5". Mus ble slanke da forskerne skrudde av nyoppdagede fedmegener

Vernesa Dizdar disputerte 20. oktober 2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Functional Gastrointestinal Disorders following Giardia infection ". Funksjonelle magetarm plager etter Giardia infeksjon

2021

Caroline Jensen disputerte 26. mars 2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Supplementation with cod protein hydrolysate: Intervention studies in healthy adults and adults with metabolic syndrome". Kan avskjær fra fisk bidra til bedre helse?

Eli Skeie disputerte 23. april 2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The association between malnutrition and postoperative complications, and the potential for prevention of both". Komplikasjoner etter kirurgi ved dårleg ernæringsstatus

Teresa Risan Haugsgjerd disputerte 3. juni 2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Diet, weight change, coronary heart disease and death". Kosthold, vektendring, koronar hjertesykdom og død

2022

Anthea Van Parys disputerte 18. mars 2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Choline consumption in Norway". Kolin: et glemt næringsstoff som fortjener vår oppmerksomhet

Cathrine Horn disputerte 25. mars 2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Role of dietary carbohydrate quality and quantity in visceral obesity reduction". Påvirkes magefettet av ulik karbohydratmengde og -kvaitet?

Astrid Elise Hasselberg disputerte 7. april 2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Nutrients and contaminants in processed small indigenous fish species from Ghana". Små fisk med stor betydning

Mona Synnøve Bjune disputerte 10. juni 2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The valine-3-HIB pathway in obesity, insulin resistance and fatty liver". Ny kunnskap om aminosyreomsetning ved fedme og fettlever

Synnøve Næss disputerte 24. juni 2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Maternal and infant iodine nutrition and thyroid function". Jodmangel hos sårbare grupper i Norge

Helene Dahl disputerte 20. oktober 2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Determinants and Consequences of Nutritional Status in Patients with Chronic Kidney Disease". Bred ernæringskartlegging nødvendig ved kronisk nyresykdom

2023

Tsigereda Behailu Kebede disputerte 26. mai 2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Dietary practices and nutritional status of children aged 0-24 months and their mothers in the rural ensete-monoculture dominated Sidama region, Ethiopia". Diett og underernæring på landsbygda i sørlige Etiopia