Hjem
Institutt for geovitenskap

Nyhetsarkiv for Institutt for geovitenskap

På den vakre øya Milos (Hellas) fikk studenter fra CDeepSea nylig en unik mulighet til å fordype seg i mineralforekomster og hydrotermale systemer gjennom et feltkurs. Med et imponerende forhold på 8 instruktører til 14 studenter, fikk deltakerne opplæring i et bredt spekter av emner som er relevante for mineraler og mineralutforskning, fra økonomisk geologi og geokjemi til geomikrobiologi,... Les mer
Med droner «ihænde» fikk førsteårsstudenter på bachelorprogrammet i geofag og informatikk trene nyttige teknologiske ferdigheter, og nyte utsikten fra Ulriken.
Fra nå av heter det Fakultet for naturvitenskap og teknologi.
Fagmiljøer ved Universitetet i Bergen får over 470 millioner til å etablere eller oppgradere viktige kjernefasiliteter og datainfrastrukturer. – En anerkjennelse av UiB som forskningsuniversitet, sier viserektor.
Dyphavsbiolog Pedro Ribeiro er ombord på RV Maria S. Merian og deltar i et forskningstokt ledet av det tyske senteret for marine miljøvitenskaper (MARUM) for å utforske og undersøke Jøtul-hydrotermalventilfeltet.
GoNorth 2024-ekspedisjonen ble avsluttet forrige uke etter en tre-ukers vitenskapelig reise, fra 29. august til 19. september, og overgikk forventningene med en mengde nye data takket være gunstige is- og værforhold.
Håvard H. Stubseid disputerte torsdag 5. september for PhD-graden med avhandlingen «Volcanic activity and temporal evolution of ultraslow-spreading ridges».
Er du lei av å lete rundt på nettet etter gode fagfilmer? Ønsker du å se filmer med informasjon du faktisk kan stole på? Vil du ut av teknologigigantenes klør? Sjekk ut Viten-TV 16. september!
20. september fylles UiB-bygget Nygårdsgaten 5 av nyskapende idéer, forskning, presentasjoner og debatter. Målet er å skape en møteplass, styrke samarbeidet mellom akademia og samfunnet, og vise fram noen av de spennende prosjektene som utvikles på UiB.
I sommer mottok vi den triste beskjeden om at tidligere professor og dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Eirik Sundvor er død, 86 år gammel.
Noko av det beste med å vera forskar er når du får høvet til å utvida horisonten. I sommar reiste geokjemikar Desiree Roerdink til Barberton Greenstone Belt i Sør-Afrika og dykka tilbake til forskingsfeltet sedimentologi for å finna ut korleis sulfatmineral vart danna på eldgamle strandlinjer for meir enn 3,2 milliardar år sidan.
Se på vår ROV dykk ved Loki's castle hydrotermale felt i Arktis, 2300 meter under havoverflaten.
Satellittbilder tatt med radar fra den sørlige Nordsjøen viser tydelig at det pipler opp olje fra bestemte steder på havbunnen. Hvorfor skjer det, hvor mye lekker ut og hvilke miljøkonsekvenser har det? Det skal forskere ved Universitetet i Bergen nå se nærmere på.
I forrige uke ledet fire medlemmer av Senteret for dyphavsforskning en feltekskursjon for kurset GEOV-109 Introduksjon til geokjemi ved en tidligere pyrittgruve i Sunnhordland Geopark.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultets nye æresdoktor, Christopher Aiden-Lee Jackson, æres for sin forskning som har hatt stor betydning for forståelse av jordskjelv, vulkanisme og utvinning av naturressurser. Og for sin innsats for mangfold, inkludering og likestilling.
Er inaktive hydrotermiske områder virkelig inaktive? Kanskje ikke... I hvert fall ikke mikrobiologisk.
En ny mikrobiologisk studie viser at svært aktive mikroorganismer lever i "døde" skorsteiner lenge etter at væskestrømmen har sluttet å forsyne dem med tradisjonelt kjemisk drivstoff. Funnene har viktige implikasjoner for forståelsen av inaktive hydrotermiske skorsteiner som er av kommersiell interesse for gruvedrift i dyphavet.

Sider