Det humanistiske fakultet

Nyhetsarkiv for Det humanistiske fakultet

Professor Erik Brown trår i disse dager inn pensjonistenes rekker. Dette ble markert i form av Browns avskjedsforelesning "Personal identity - an attempt at a new approach" som ble avholdt 10. oktober; og med etterpåfølgende festivitas på Knut Fægris hus. Professor emeritus Kåre Johnsen har i denne forbindelse skrevet følgende kollegiale ord:
Lars Svendsen, professor i filosofi ved Universitetet i Bergen og filosof i tankesmien Civita, var nylig deltager i BBCs "The Forum".
Skal vi tilgi urett? Det er noe beundringsverdig over den som tilgir ekstreme situasjoner. Men det må ikke bli et krav vi stiller til fornærmede. Førsteamanuensis i filosofi, Universitetet i Bergen Espen Gamlund skriver dette i sin kronikk i Yttring etter NRKs Brennpunkt-dokumentar «Etter et drap» ble vist på tv der Kjetil Klungland gir uttrykk for å ha tilgitt Kjell Alrich Schumann for... Les mer
Preben Jordal kåret i Klassekampen 14. desember antologien redigert av Hein Berdinesen og Lars Petter Storm Torjussen til en av årets tre bøker. Vi gratulerer og tillater oss i sakens anledning å gjengi avisklippet her!
Jakob Lothe er aktuell med boken Kvinnelige tidsvitner - fortellinger fra Holocaust som gis ut 22. oktober 2013. Boken er et resultat av et forskningsprosjekt som tar for seg sterke fortellinger fra Holocaust, fortalt av jødiske kvinner som selv opplevde å være i konsentrasjonsleir under andre verdenskrig.
Forskning som slutter at gutter og jenter er «forhåndsprogrammerte» til å velge ulike leker holder ikke mål, mener nevropsykolog Cordelia Fine. – Forskning på miljø er ikke nødvendigvis bedre, svarer UiB-hjerneforsker.
Store deler av verdens befolkning får så dårlig utdanning at de ikke er skikket til å stemme, mener Gayatri Chakravorty Spivak.
“The Idea and Ideal of Public Reason – John Rawls’ Attempt to Conceptualize a Well-ordered Constitutional Democracy”.
Eit nytt emne ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitskap (AHKR) sender bachelorstudentar ut i praksis der utdanninga deira er direkte relevant.
Universitetet i Bergen har fått eit nytt tilskot i den store uglefamilien. Ei ny uglefrise er avduka i trappehallen på Sydneshaugen skole.
On October 4th Roger Strand and Kjetil Rommetveit launched the report "What can history teach us about the development of a European research Area?" at a seminar in the European Commission in Brussels. The report was commissioned by the JRC Joint Research Centre, and was authored by SVT researchers Kjetil Rommetveit, Roger Strand, Ragnar Fjelland and Silvio Funtowicz.
I løpet av 2013 kjem det ni nye ph.d.-kandidatar ved instituttet. Her er dei.