Hjem
Det humanistiske fakultet

Nyhetsarkiv for Det humanistiske fakultet

Alois Pichler har publisert boken “Style, Method and Philosophy in Wittgenstein”, i serien the Cambridge Wittgenstein Elements.
Klimaforsker og LINGCLIM-medlem professor Helge Drange forklarer i en artikkel for Energi og klima hvordan vi kan beregne temperaturøkningen til global oppvarming.
Onsdag 30. august 2023 inviterte Salongen – tidsskrift for filosofi og idéhistorie til panelsamtale med professor Mariel Aguilar-Støen (UiO) og Jørgen Pedersen (HVL) om "motvekst" på Litteraturhuset i Bergen. Vitenskapelig assistent for CLIMLIFE, Emil Perron, deltok som samtaleleder sammen med Eirik Fevang på vegne av Salongen.
SKOKs nye stipendiat, Sunniva Árja Tobiasen, skal forske på kjønn- og seksualitetsnormer og hvordan forventninger om seksualitet og kjønn har en kroppslig dimensjon.
Professor i arkeologi ved AHKR, Daniela Hofmann, har sammen med Catherine J. Frieman og Astrid J. Nyland redigert denne spennende boken om menneskers migrasjon i fortiden. 
Recirculating Aquaculture Systems (RAS) er energi intensive komponenter innen akvakultur. Dette prosjektet undersøker ulike tilnærminger til utfordringen med å redusere karbon-fotavtrykket til RAS anlegg og optimalisering av tiltak for bruk av en fornybar energiforsyning for RAS. Gikk du glipp av presentasjonen? Se den her!
Hvilken type vitenskap er psykologi? Hva mener vi med psykologisk kunnskap?
I Norden er titusenvis av blad fra middelalderbøker bevart. Et internasjonalt nettverk av forskere har vokst frem rundt materialene.
I sommer var fire bachelorstudenter i arkeologi med på en spennende utgraving i Dörentrup, Tyskland. Her kan du lese litt om deres erfaringer med feltarbeid, samt se bilder fra utgravingen.
Senter for digitale fortellinger lanserer podcastserien Off Center, med senterleder Scott Rettberg som vert. Nye episoder kommer hver fjortende dag. Les mer og finn ut hvor du kan høre podcasten.
Rettsvitenskap, medisin og psykologi holder stand som de mest populære utdanningene ved UiB. Teknologi- og mediefag har flest søkere per studieplass.
I mai reiste en gruppe ansatte og studenter fra AHKR til Tyskland på delegasjonsreise. Det overordnede målet med reisen var å øke andelen studenter som drar på utveksling.
De neste 5 årene skal et stort, tverrfaglig prosjekt ved UiB flytte kunnskapsfronten innen kunstig intelligens (AI) med særlig søkelys på pålitelig og etisk utvikling i feltet. Programmet er støttet av EU og skal utdanne 19 forskere fra ulike disipliner til fremtidens forsknings- og teknologiledere.
– Det er mykje som er bra med å vere lærar, men det beste er kanskje tanken på at ein får vere med å forvalte og forme både elevar sin her-og-no-situasjon og framtida deira, seier lærar og prisvinnar Per-Magne Løken.
– Gjør noe nytt! Ta steget inn på nye arenaer. Dere vil oppdage at dere blir verdsatt og lyttet til, sier HF-alumn, religionsviter og helseinnovatør Runar Tengel Hovland til årets nyslåtte masterkandidater.
– Jeg er utrolig stolt av å få stå i et kunnskapsfellesskap sammen med dere, og gleder meg til å se alt det dere skal få til, seier HF-alumn og ph.d.-kandidat Johanne Kalsaas til årets bachelorkandidater.
Postdoktor i norrøn filologi, Stefan Drechsler, har fått midler til et forskningsprosjekt som skal undersøke den best bevarte skriftsjangeren i middelalderens nord: lovene.
Mandag 19. juni 2023 gjennomførte ph.d.-kandidat Runa Falck (IF) sin mesterklasse, og stipendiat Johanna Gunn (IF) presenterte sitt vitenskapsteoretiske innlegg for sitt ph.d.-prosjekt.

Sider