Hjem
Det humanistiske fakultet

Nyhetsarkiv for Det humanistiske fakultet

Norsk Ordbok, ei skikkeleg gullgruve av ei ordbok, finst no i ei komplett nettbasert utgåve, frå a til å. I tillegg er nytt materiale publisert for første gong sidan Universitetet i Bergen overtok ordboka i 2016.
Bli med på feiringen av Holbergprisvinner Sheila Jasanoff, Nils Klim-prisvinner Elisa Uusimäki og vinnerne av Holbergprisen i skolen under Holberguken 2022, som finner sted 7.– 10. juni.
– Sangtekster er allerede en del av unges hverdag, i motsetning til for eksempel modernistisk lyrikk, sier litteraturviter Marthe Hatlen Grønsveen. I siste episode av UiB Popviten blir det krasjkurs i sanglyrikk-analyse.
Totalt sett går søkertallene til høyere utdanning i Norge ned. Det gjør også tallene for Universitetet i Bergen, men lektorutdanningene har fått en kraftig økning i antall søkere.
I prosjektet Visions of the Artic skal antropologiprofessor Knut Mikkjel Rio ved Universitetsmuseet i Bergen forske på urbefolkninger i Arktis sine presentasjoner av sin egen historie, sammenlignet med nasjonalstatenes fremstilling av minoritetsbefolkningene.
Dette er eit sentralt spørsmål i forskinga til årets Holbergpris-vinnar, Sheila Jasanoff, som har samarbeida med forskarar ved Senter for vitskapsteori ved UiB i ei årrekke.
Ph.d.-kandidat Julia King har styrket engelskfaget og gitt studentene helt nye erfaringer. Hennes innsats belønnes med fakultetets utdanningspris 2021.
Gabriele de Seta forsker på hvordan vi samhandler med digitale medier i hverdagen. Nå får han Prisen for unge forskere for sitt fremragende arbeid.
Det ble i dag kunngjort at Holbergprisen 2022 tildeles amerikanske Sheila Jasanoff for hennes fremragende forskning innen vitenskaps- og teknologistudier. Nils Klim-prisen går til finske Elisa Uusimäki.
Lingvistikkprofessor Vadim Kimmelman mottar høythengende midler fra EU. Nå får han bygge et forskerteam som skal utforske ulike egenskaper i fem forskjellige tegnspråk.
Historieprofessor Yngve Flo mottek HFs formidlingspris for sitt omfattande formidlingsarbeid om norsk politikk.
Leon Commandeur | Against telic monism in logic | Synthese
- Vi er privilegerte som har forskningstid lagt til stillingene våre. Som en av pilotene i FRAM har vi nå muligheten til å organisere oss på nye måter som kan frigjøre mer tid til sammenhengende forskning, sier Teemu Ryymin ved AHKR.
Antologien er et resultat av symposiet "Nation som kvalitet: 1800-talets litterära offentligheter och folk i Norden", som ble arrangert ved UiB i november 2019 innenfor rammen av førsteamanuensis Anna Bohlins forskning.
Det humanistiske fakultet har tre finalistar i konkurransen om å bli Senter for framifrå forsking. Alle tre vil få ei påskjønning frå fakultetet, uavhengig av om dei når heilt til topps.
Welcome to this digital seminar series, addressing various aspects of ageing in Premodern Europe from a gender perspective.
Velkommen til den første forelesningen i seminarserien "Kjønn og aldring" organisert av Laura Cayrol-Bernardo: Ninon Dubourg, "Religious Experiences of Older Women during the Late Middle Ages – How elderly women were involved in Christian practices and conventual life"
Godt plassert i nordområda skapte Wessel og Wiig, to kvinner frå borgarskapet i sør, sine eigne livsprosjekt. Der spelte fotografiet ei viktig rolle. Bileta dei skapte gir eit innblikk i livet deira, men også i deira blikk på det samiske.

Sider