Det humanistiske fakultet

Nyhetsarkiv for Det humanistiske fakultet

Humaniorastudentene er attraktive på arbeidsmarkedet og får uttelling for praksis gjennom utdanningen.
Mange er opptatt av rettferdig fordeling av goder i et samfunn. Men hvordan skal en slik fordeling skje? I denne boken blir vi presentert for en rekke mulige svar på nettopp dette spørsmålet. Boken diskuterer også hvilken rolle skattesystemet spiller når det gjelder fordeling av goder.
Den nettbaserte utgaven skal være en kanal for åpen publisering av original teatervitenskapelig forskning, og kom med sitt første nummer 2. januar 2019.
Artikkelen "Merry Christmas! Religion in Norway", av religionsviterne Ingvild Sælid Gilhus og Lisbeth Mikaelsson, tar for seg samspillet mellom den kristne fødselsmyten og julefeiringen, mytologiske univers og julens enorme popularitet.
I mars 2019 er det igjen klart for to ukers intensivt studieopplegg om den greske antikkens historie. I Aten.
Sorin Bangu og Kevin Cahill får støtte fra Forskningsrådet til prosjektet 'Mathematics with a Human Face: Set Theory within a Naturalized Wittgensteinean Framework'.
Boken gir en grunnleggende innføring i de sentrale begrepene i gresk og romersk retorikk og viser hvordan de også kan brukes til å forstå vår egen tids retorikk.
I de senere årene er minnestudier blitt stadig mer aktuelt også for de som forsker på Skandinavia i vikingtiden og i middelalderen. Det velrennomerte tyske forlaget de Gruyter har nylig gitt ut «Handbook of Pre-Modern Nordic Memory Studies», med bidrag fra tre av LLEs forskere.
Forskerne bak ReligionsOraklene driver innovativ og kreativ formidling av religion og religiøsitet, og mottar årets formidlingspris ved Det humanistiske fakultet.
Tenker hjernen? – Språk, menneske, teknikk er både et innlegg i aktuelle diskusjoner om menneske og maskin, evolusjon og intelligens og en påminnelse om at det 19. og 20. århundre bød på tenkning som vi i det 21. århundre verken har tenkt ferdig eller gjør klokt i å si oss ferdige med.
“You really could go on and on about this! It is very interesting to learn a bit about you work here”, EU Ambassador Thierry Béchet said when he was visiting the SapienCE Centre.
Middelalderforskningen ved UiB befester sin sterke posisjon og mottar støtte til to prosjekter gjennom årets FRIPRO-tildeling fra Forskningsrådet.
I boken - med undertittel "Det katolske Norge i før- og etter-reformatorisk tid" - kaster forfatteren nytt lys over den lange historien om trosskiftet i Norge.
Emnet «Forskningsfordjuping etter mastergrad» får Det humanistiske fakultet sin pris for utdanningskvalitet 2018.
Serien "Annotated Legal Documents on Islam in Europe" handler om Islams juridiske status i ulike land i Europa. Marianne Bøe, postdoktor ved AHKR, er forfatter for den 17. boken i serien.
Med Roma som studiested kan UiB-studenter fordype seg i det antikke bylivet, våren 2019.
Gode klær og mote har vært viktig for oss helt siden tidlig steinalder. En ny internasjonal studie viser hvordan syteknikken har utviklet seg fra de første nålene ble oppfunnet for 73 000 år siden. Funnene viser tidlige spor av avansert klesproduksjon, og at klær allerede den gang handlet om mer enn å bare holde seg varm.
Siste nummer av tidsskriftet Studia Musicologica Norvegica inneholder to artikler om Grieg skrevet av unge forskere. Studia Musicologica Norvegica er et Open Access-tidsskrift for musikkvitenskap som utgis en gang i året av Universitetsforlaget i samarbeid med Norsk musikkforskerlag. Studias hovedredaktør er Arnulf Mattes.