Hjem
Det medisinske fakultet

Nyhetsarkiv for Det medisinske fakultet

Aktin modifiseres av N-terminal acetylering som regulerer dens rolle med å styre cellulær arkitektur og cellebevegelse. Nå har maskineriet som driver denne acetyeringen blitt avdekket.
Flere nye varianter av genet NAA10 er funnet i pasienter med utviklingshemming og hemihypertrofi. NAA10 styrer den vanligste proteinmodifiseringen i cellene våre: N-terminal acetylering.
Da forskere ved Haukeland universitetssjukehus ba om å få utvide en pågående studie for brystkreftpasienter, endte det med at inntaket av nye pasienter i hoveddelen av studien ble stoppet.
Rolf Bjerkvig fra gruppen for translasjonell kreftforskning holdt foredrag under forskningsdagene 2020. Du kan se opptak ved Kreftforeningens vitensenter.
Karina S. Prestegård forsøker å finne en behandling for Føllings sykdom. Hun vil også bli bedre til å formidle forskningen sin. Derfor deltar hun i Forsker Grand Prix.
Ved hjelp av kunstig intelligens har UiB-forskere i samarbeid med forskere ved Oxford og Harvard funnet bedre måter å finne ut om pasienter har økt risiko for diabetes.
Ved hjelp av stamcelleteknologi har UiB-forskere klart å rekonstruere sykdomsforløp ved mitokondriesvikt. Dette kan være et steg mot behandling av alvorlig epilepsi og andre hjernesykdommer.
Torsdag 12. mars ble Universitetet i Bergen på kort varsel stengt ned og ansatte og studenter forlot sine studie- og arbeidsplasser, bekymret over den nylig erklærte pandemisituasjonen og hvordan de neste ukene og månedene kom til å bli.
Linda Mari Hammersland og veileder Helge Ræder leverte den første innovasjons-baserte hovedoppgaven på medisinstudiet: «drink.well - Et enkelt og rimelig produkt for bærekraftig forbedring av drikkevannskvalitet».
Forskere ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen har gjort et stort bidrag til oppdagelsen av et protein som spiller en grunnleggende rolle i energistoffskiftet i menneskeceller.
Svært mange overholdt ikke karantene eller isolasjon i forbindelse med covid-19, viser en ny studie fra UiB og FHI.
Til forskjell fra WHO, foreslår UiB-professor Ole Frithjof Norheim at fattige land bør bli tydeligere prioritert når det gjelder fordeling av covid-19-vaksine.