Det medisinske fakultet

Nyhetsarkiv for Det medisinske fakultet

Aktin modifiseres av N-terminal acetylering som regulerer dens rolle med å styre cellulær arkitektur og cellebevegelse. Nå har maskineriet som driver denne acetyeringen blitt avdekket.
Flere nye varianter av genet NAA10 er funnet i pasienter med utviklingshemming og hemihypertrofi. NAA10 styrer den vanligste proteinmodifiseringen i cellene våre: N-terminal acetylering.
Da forskere ved Haukeland universitetssjukehus ba om å få utvide en pågående studie for brystkreftpasienter, endte det med at inntaket av nye pasienter i hoveddelen av studien ble stoppet.
Rolf Bjerkvig fra gruppen for translasjonell kreftforskning holdt foredrag under forskningsdagene 2020. Du kan se opptak ved Kreftforeningens vitensenter.
Karina S. Prestegård forsøker å finne en behandling for Føllings sykdom. Hun vil også bli bedre til å formidle forskningen sin. Derfor deltar hun i Forsker Grand Prix.
Ved hjelp av kunstig intelligens har UiB-forskere i samarbeid med forskere ved Oxford og Harvard funnet bedre måter å finne ut om pasienter har økt risiko for diabetes.
Ved hjelp av stamcelleteknologi har UiB-forskere klart å rekonstruere sykdomsforløp ved mitokondriesvikt. Dette kan være et steg mot behandling av alvorlig epilepsi og andre hjernesykdommer.
Institutt for klinisk odontologi er stengt til og med fredag 18.09. på grunn av påvist smitte utenfra og pågående smittesporing. Utdanning: All undervisning foregår digitalt. Forskning: Forskningsaktivitetene pågår som normalt. Utover dette skal alle ansatte ha hjemmekontor.
Torsdag 12. mars ble Universitetet i Bergen på kort varsel stengt ned og ansatte og studenter forlot sine studie- og arbeidsplasser, bekymret over den nylig erklærte pandemisituasjonen og hvordan de neste ukene og månedene kom til å bli.
Linda Mari Hammersland og veileder Helge Ræder leverte den første innovasjons-baserte hovedoppgaven på medisinstudiet: «drink.well - Et enkelt og rimelig produkt for bærekraftig forbedring av drikkevannskvalitet».
Forskere ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen har gjort et stort bidrag til oppdagelsen av et protein som spiller en grunnleggende rolle i energistoffskiftet i menneskeceller.
Mye mettet fett, særlig fra ost, beskyttet mot hjerteinfarkt. Mye sukker økte risikoen.
Svært mange overholdt ikke karantene eller isolasjon i forbindelse med covid-19, viser en ny studie fra UiB og FHI.
Til forskjell fra WHO, foreslår UiB-professor Ole Frithjof Norheim at fattige land bør bli tydeligere prioritert når det gjelder fordeling av covid-19-vaksine.