Hjem
Det medisinske fakultet

Nyhetsarkiv for Det medisinske fakultet

Henriette Aksnes, Gabriele de Seta og Jana Birke Belschner er årets mottakere av TMS Starting Grant. De tre vil motta utmerkelsen som del av Trond Mohn stiftelse sin årsmarkering i Universitetsaulaen, 1. desember.
En ny UiB-studie har undersøkt sammenhengen mellom utskriving av en viss type medikamenter og risikoen for å utvikle Parkinsons sykdom senere i livet. Studien fant medikamenter som både økte og reduserte risikoen.
Omtrent halvparten av barn med cøliaki har problemer med emaljeskader. Forskere ved UiB har nå funnet at årsaken er en immunreaksjon mot et av de vanligste proteinene i kumelk.
Vårt langvarige forskningssamarbeid med Jakub Abramsons forskningsgruppe ved Weixmann instituttet i Israel har før til to publikasjoner i høyt rangerte tidsskrift:
En ny studie fra Influensasenteret ved UiB har sett på sammenhengen mellom fedme og risiko for alvorlig forløp av covid-19. – De med fedme og overvekt bør få tilbud om vaksine, mener influensaforsker Rebecca Cox.
Undersjøiske transformatorstasjoner – styrking av eksisterende teknologi for å redusere kostnadene for havvind. Se opptak av foredraget her!
14. november 1891 kom Frederick Grant Banting til verda i småbyen Alliston i Canada. Tysdag vart Bantings fødselsdag feira med ope hus på Mohn Senter for Diabetes Presisjonsmedisin (PRESIS-DIA).
Pasienter med en spesiell type autoimmun sykdom kan i framtiden få bedre og mer persontilpasset oppfølging dersom genene deres blir kartlagt. Det viser ny forskning fra Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus.
Omtrent en tredjedel av norske barn under to år får i seg for lite jod, viser en ny studie gjennomført av forskere ved UiB.
50 000 gravide i Gaza har mistet mulighet til helsehjelp. – Dødstallene er skyhøye og antall skadete overveldende. Alle sivile rammes, også gravide kvinner som har et stort behov for helsehjelp, sier Ingvild Fossgard Sandøy, professor i internasjonal helse.
Gjennom tilgang til et unikt datamateriale og samarbeid på tvers skal et nyetablert forskningssenter ved UiB prøve å finne ut hvorfor mennesker rammes av blant annet kreft, hjerte- og karsykdom og sykdommer i sentralnervesystemet. Senteret er etablert gjennom midler fra Trond Mohn Stiftelse.
PhD kandidat Lisa M.D. Grymyr gjennomførte en flott midtveisevaluering i sitt prosjekt: Cardiac function in severe obesity and after bariatric surgery
Medisinsk ferdighetssenter ved Det medisinske fakultet er tildelt den prestisjefylte Læringsmiljøprisen for 2023. Prisen ble overrakt under ferdighetssenterets "Åpen dag" mandag 13. november.
En ny studie kaster lys over hva som virker best for å forebygge migreneanfall, og overraskende nok virket billigere medisiner like godt som de dyre.
Pandemisenteret vil samarbeide med Universitetet i Gdansk for å utveksle erfaringer fra helseambassadør-prosjektet som ble arrangert i Bergen under covid 19-pandemien. Målet er å bruke den samme modellen i en polsk kontekst og blant ukrainske innvandrere i Polen.