Det medisinske fakultet

Nyhetsarkiv for Det medisinske fakultet

HelseVest Forskningpris 2021 tildelt Eva Gerdts for sin forskning på kvinnehjertet
Nå kan du høre podkast fra Pandemisenterets akademiske lunsj på Bergen offentlige bibliotek der tema var "Hvordan slutter en pandemi?".
Hvis man har EILO så strammer strupen seg under anstrengelse og man opplever at man ikke får puste. Hvilken behandling hjelper best? Det har Astrid Sandnes ved UiB forsket på.
Onsdag 27. oktober holdt Pandemisenteret sin første nasjonale studentkonferanse på Bergen offentlige bibliotek. Studenter fra hele landet bidro til et innholdsrikt arrangement der erfaringer fra Covid 19-pandemien ble belyst fra en rekke ulike perspektiv.
PhD-studenter ved alle fakulteter er hovedmålgruppen for det det nye og interdisiplinære kurset om læring fra Covid 19-pandemien. – For å bekjempe en krise, er det avgjørende å samles på tvers av fag, sier leder Esperanza Diaz ved Pandemisenteret.
20. oktober var CCBIO vertskap for eit festseminar for å feire tildelinga av Kong Olav Vs Kreftforskingspris for 2021 til Professor Bjørn Tore Gjertsen. Leiarar frå universitet og sjukehus og samarbeidande kollegaer heldt rosande talar og vitskapelege innlegg.
Norge er på verdenstoppen i antall hoftebrudd, men også i verdenstoppen i å registrere dem. Leddregisteret har spart tusenvis av pasienter for mye lidelser og helse-Norge for om lag en milliard.
En kvinnes eksponering for rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmidler i jobben kan ha negative konsekvenser for hennes fremtidige barn, viser en studie fra Universitetet i Bergen. – Vi må få dette på dagsorden, mener forskerne Cecilie Svanes og Gro Tjalvin.
Forskningsgruppen Hypertensjon og hjertedynamikk/Senter for forskning på hjertesykdom hos kvinner ved leder Eva Gerdts fikk 20.10.21 overrakt fakultetes pris for beste forsknings-/innovasjonsmiljø i 2020.
I går feiret fakultetets seg selv for første gang med et fysisk arrangement etter pandemiens utbrudd. Se bildene fra feiringen.
Onsdag 13. oktober åpnet offisielt det nye «Mohn forskningssenter for hjernen» i Bergen. Med NTNU og Trond Mohn-stiftelsen med på laget, ønsker UiB å gjøre viktige framskritt i den avanserte hjerneforskningen.
Helga Midtbø er ansatt som seniorforsker ved Senter for forskning på hjertesykdom hos kvinner. Hun er snart godkjent spesialist i hjertesykdommer og kombinerer forskerstillingen med 50% stilling som lege ved Hjerteavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus
I solidaritet med pasienter og helsearbeidere i lav- og middelinntektsland støtter en gruppe norske fagfolk en globale kampanje for rettferdig fordeling og stiller følgende krav til den norske regjeringen i forbindelse med et møte i WTO 13. og 14. oktober 2021:
Norge er gjenåpnet. Men koronapandemien er ikke over. Store deler av verden er fremdeles ubeskyttet. Vaksiner, medisiner og utstyr til bruk i bekjempelsen av pandemien har så langt vært ekstremt skjevfordelt til fordel for de rike landene.
En ny studie fra UiB og NORCE har skapt stor oppmerksomhet i en rekke land verden rundt. Studien slår fast at kjennskap til fastlegen din over tid kan ha betydning for både dødelighet og behovet for sykehusinnleggelse.
Lars T. Fadnes og Rolf Reed stikker av med årets Falchpriser. Få med deg utdelingen den 20. oktober under Fakultetets dag!
- God mat, mer tid og mer personell i sykehjemmene er åpenbart nødvendig for bedre ernæringsomsorg. Samtidig trengs kunnskap om hvordan sykdom og behandling av sykdom kan føre til dårlig matlyst, redusert sultfølelse, endret næringsbehov og fordøyelse, sier førsteamanuensis Aslaug Drotningsvik fra Senter for ernæring m.fl. i en kronikk i Dagens medisin 5. oktober 2021.