Hjem
Aktuelt

Nyhetsarkiv for Aktuelt

Universitetet i Bergen hyrer to verdensledende kryptologer og styrker Norges forsvar mot cyberangrep. Dermed får universitetet, i samarbeid med Simula-UiB, et av de største forskningsmiljøene innen kryptografi i Nord-Europa.
Undring og beundring. Slik gikk det da en italiensk journalist havnet i en UiB-ledet rotnorsk debatt om de store spørsmålene.
Et nytt prosjekt lar meteorologi og oseanografistudentar oppleve atmosfæren på hittil uvande måtar.
En normal arbeidshverdag eksisterer ikke for månedens alumn, Kaia Tetlie. Hver dag er forskjellig når man jobber som konsulent og på få år har klatret opp til å bli partner i et kommunikasjonsbyrå i vekst.
Professor Rolv Skjærven ved IGS mottar EUs ERC Advanced Grant. Han skal forske på langtidseffekter på kvinners helse etter svangerskap.
Holbergprisen 2019 tildeles den britiske kulturforskeren Paul Gilroy for hans banebrytende forskning, blant annet innenfor kritiske rasestudier og postkolonialisme. Den islandsk-svenske filosofen Finnur Dellsén får Nils Klim-prisen for sin forskning innen erkjennelsesteori og vitenskapsfilosofi.
Kvinner som drikker brus med sukker tidlig i svangerskapet har opptil 40 prosent større risiko for å få foster med hjertefeil, viser forskning utført av blant annet Nina Øyen ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.
Et seminar i Bergen skal utforske hvordan havet best kan reguleres for å sikre balanse mellom utnyttelse av naturlige ressurser og behovet for vern og bevaring.
Professor Eystein Jansen ble fredag kveld tildelt Meltzers ærespris for fremragende forskning. Også Hans Fredrik Marthinussen, Selina Våge og Adrian Drazic ble hedret med Meltzerpriser.
Hvorfor ble istidene lengre og mer intense? Forskere har funnet svaret dypt under havoverflaten i Sørishavet.
UiB og Nansensenteret har undertegnet en intensjonsavtale om leie av arealer i den kommende klimaklyngen sør på Nygårdshøyden.
I diskusjoner om en bærekraftig utvikling, dukker stadig oftere begreper som vitenskapelig rådgivning, science-policy interface og vitenskapsdiplomati opp. Men hva handler dette om? Vi ba en erfaren forsker på området, Silvio Funtowicz, om en liten innføring.